WikiLeaks Δικάζεται ο τραπεζίτης που διέρρευσε απόρρητα στοιχεία πελατών

Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίζεται σήμερα ο πρώην ελβετός τραπεζίτης που κατηγορείται ότι παρέδωσε στον ιστότοπο WikiLeaks τα ονόματα πελατών της τράπεζας που επιχείρησαν να φοροδιαφύγουν. 

Ο Ρούντολφ Έλμερ, πρώην τραπεζίτης της τράπεζας Julius Baer, βαρύνεται με την κατηγορία της παραβίασης του τραπεζικού και εταιρικού απορρήτου. Επιπλέον, ερευνώνται από την δικαιοσύνη κατηγορίες που αφορούν σε απειλές κατά του προσωπικού της τράπεζας, καθώς και ότι ζήτησε χρήματα με αντάλλαγμα απόρρητες τραπεζικές πληροφορίες. 

Ήδη ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να καταδικαστεί ο Ελμερ, που ήταν επικεφαλής του γραφείου της Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν μέχρι το 2002 οπότε απολύθηκε, σε 8 μήνες φυλάκιση και να..... καταβάλει πρόστιμο 2.000 ελβετικά φράγκα. Η δίκη του αναμένεται να διαρκέσει μία μόνο ημέρα.

Ο Ελμερ, αν και δεν αρνείται ότι διέρρευσε πληροφορίες στον ιστότοπο WikiLeaks, δηλώνει ότι τα έγγραφα αυτά αφορούν σε λογαριασμούς στις Νήσους Κέιμαν, όπου τα ελβετικά δικαστήρια δεν.............. έχουν δικαιοδοσία.

Διευκρινίζεται ότι η υπόθεση δεν έχει σχέση με τη δημοσιοποίηση μέσω WikiLeaks των ονομάτων πελατών της τράπεζας, αλλά αφορά προηγούμενες παραβιάσεις εταιρικού και τραπεζικού απόρρητου στην Ελβετία.

Τη Δευτέρα ο πρώην τραπεζίτης παρέδωσε στα χέρια του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δύο CD που περιέχουν, όπως είπε, πληροφορίες για περίπου 2.000 πελάτες της τράπεζας Julius Baer.

Ο Ελμερ έχει ξαναχρησιμοποιήσει στο παρελθόν τον ιστότοπο και μάλιστα βοήθησε να γίνει γνωστός, όταν του έδωσε απόρρητες πληροφορίες αναγκάζοντας την Julius Baer να κινήσει το 2008 νομική διαδικασία εναντίον του WikiLeaks. Αργότερα η τράπεζα απέσυρε τη μήνυση.