5 συμβουλές για να μην προστεθεί βάρος στις φετινές Χριστουγεννιάτικες γιορτές

3
Κατά μέσο όρο προσλαμβάνονται 2 με 4 κιλά μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου και αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του καιρού αυξάνεται η κατανάλωση θερμίδων και μειώνεται η κίνηση ενώ λόγω των Χριστουγεννιάτικων εορτών αυξάνονται οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις και κατά συνέπεια η κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ και σύνθετων φαγητών... 


Για να αποφύγετε την αύξηση βάρους τα φετινά Χριστούγεννα σας παρουσιάζουμε 5 πρακτικές συμβουλές.

1) Να έχετε την κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά.
Μην διατηρείτε την συμπεριφορά ‘Χριστούγεννα είναι, ας φάω ελεύθερα αυτές τις 10 μέρες και από Γενάρη θα ξεκινήσω δίαιτα’ γιατί αυτό θα σας δυσκολέψει αργότερα, όταν θα διαπιστώσετε ότι έχουν προστεθεί 3-4 κιλά μέσα στις γιορτινές μέρες. Δεν είναι δύσκολο αν χάσετε εντελώς τον έλεγχο, να αυξηθεί το βάρος, ιδιαίτερα αν τρώτε αργά το βράδυ σύνθετα και λιπαρά φαγητά, καταναλώνετε 2-3 ποτά την ημέρα μαζί με ξηρούς καρπούς και έχετε και 1-2 μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μέσα στην ημέρα ως έξτρα σνακ.

2) Να σταματάτε λίγο πριν νιώσετε εντελώς χορτάτοι.
Μην περιμένετε να αφήσετε το γιορτινό τραπέζι ότι πλέον θα έχετε φάει τόσο που δεν θα μπορείτε να κουμπώσετε το πάνω κουμπί του παντελονιού σας. Η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσετε είναι όταν θα αισθανθείτε κορεσμό αλλά θα υπάρχει και περιθώριο για 5-6 μπουκιές φαγητού ακόμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά για να πάρει τα μηνύματα του κορεσμού. Αν εσείς σηκωθείτε λίγο πριν νιώσετε εντελώς χορτάτοι, μετά από λίγο θα νιώσετε πλήρη κορεσμό. 

3) Διατηρείστε τα συνήθη επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σας
Μην αφήνετε πίσω την συνήθη ρουτίνα άσκησης που έχετε λόγω διακοπών μετά θα είναι δυσκολότερο να επανέλθετε σε αυτήν. Αν πάλι δεν κάνετε κάποια μορφή άσκησης φροντίστε να κινείστε περισσότερο, να ανεβαίνετε με σκάλες αντί του ασανσέρ και να αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινήτου όταν μπορείτε.

4) Μοιράστε γλυκά των γιορτών
Ένας καλός τρόπος να αποφύγετε την περιττή κατανάλωση γλυκών κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι να κρατήσετε μερικά (4-5) σε ένα πιάτο του φρούτου και τα υπόλοιπα να τα μοιράσετε σε φίλους και συγγενείς. Έχοντας γλυκά στο ψυγείο και στο ντουλάπι σας μπαίνετε στον πειρασμό να το ανοίγετε και να τα δοκιμάζετε χωρίς να έχετε πραγματικά τη διάθεση να φάτε κάτι γλυκό.

5) Παραμείνετε ήρεμοι στις γιορτές
Το άγχος της προετοιμασίας για τις γιορτές αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και έτσι τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα (στα αγγλικά ο όρος comfort eating). Ηρεμήσετε και απολαύστε αυτές τις μέρες χωρίς υπερβολές για το αν θα πετύχει το τραπέζι που θα κάνετε ή όχι. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν οι νοικοκυρές είναι αγχωμένες για το αν θα πετύχει το τραπέζι που θα κάνουν στις γιορτινές μέρες τσιμπολογάνε περισσότερο κατά την προετοιμασία του γιορτινού φαγητού.


Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. Για φέτος φρόντισε η κυβέρνηση για να μην προστεθεί βάρος στις φετινές Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΤΟ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΥΣΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαζική συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία (φωτορεπορτάζ)


    -- Απαξιώστε κάθε προϊόν Αλαφούζου, Ψυχάρη, Μπόμπολα, Τεγόπουλου. ----

    ΜΕΤΆ δεν θα χρειάζεστε ψυχοφάρμακα
    για να ζήσετε την ΧΟΥΝΤΑ - ΠΑΣΟΚ -
    ΜΜΕ - ΔΝΤ.

    ΘΑ ΕΧΕΤΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΑΙ.

    ΚΑΙ ΑΥΤΟ τρέμηΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
    ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ τσίμΠα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου