Η γερμανική "τραγωδία": απο την "πειθαρχία" στην "ακαμψία"

11
 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Γράφει ο σοφός Νικκολο Μακιαβέλι στο διαχρονικό «Ηγεμόνα» του: « Ο πάπας Ιούλιος Β πορεύτηκε ορμητικά σε όλες τις υποθέσεις του και βρήκε τους καιρούς και τα πράγματα τόσο ταιριαστά με τον τρόπο που ενεργούσε που στο τέλος έβγαινε πάντα κερδισμένος…..η βραχύτητα της ζωής του δεν τον άφησε να δοκιμάσει το αντίθετο, γιατί, αν έφταναν οι καιροί που θα ήταν αναγκασμένος να πορευτεί με επιφύλαξη, θα ερχόταν κι η καταστροφή του…αν η τύχη αλλάζει και οι άνθρωποι εμμένουν πεισματικά στις θέσεις τους, είναι ευτυχισμένοι όσο καιρό συνταιριάζουν με τη τύχη και δυστυχισμένοι όταν δεν ταιριάζουν.»
Μιας και η κρίση φέρνει πάλι στο προσκήνιο το θέμα των εθνικών χαρακτηριστικών που φαίνεται ότι  καμία επικοινωνιακή επίθεση δεν μπορεί να εξαφανίσει από τη μια μέρα στην άλλη, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και να μην την αναλύσουμε υπό το πρίσμα των παραπάνω (το ίδιο θα  μπορούσε να συμβεί άλλωστε και με τη δική μας στάση).  
Από το 1850 που αναπτύσσουν την δική τους εθνική ιδέα οι Γερμανοί προσπαθούν να εδραιωθούν στο παγκόσμιο στερέωμα και να αναγνωριστούν ως ηγέτες.
Παρ όλα αυτά δέσμιοι των χαρακτηριστικών τους καταλήγουν πάντα να περιθωριοποιούνται από εκείνη ακριβώς τη.......... δύναμη που κατά περιόδους τους αναδεικνύει.
Την «πειθαρχία», την «προσήλωση στο στόχο», την «απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων» και «κατά γράμμα τήρηση των νόμων».
Στοιχεία που σε περιόδους ομαλότητας αλλά και σε διαφόρους τομείς(πχ επιστήμη- μην ξεχνάμε ότι η 2η βιομηχανική επανάσταση, της χημικής βιομηχανίας, γεννήθηκε στη Γερμανία) αποτελούν τους κρίκους μιας αλυσίδας επιτυχιών και απερίγραπτης συσσώρευσης δύναμης, απ την άλλη σε περιόδους κρίσης και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων όταν  ευελιξία, μακροπρόθεσμος γεωστρατηγικός σχεδιασμός και διαρκής αναθεώρηση αξιών και στάσεων απαιτούνται, γίνονται τροχοπέδη ή ακόμη οδηγούν και στη καταστροφή.
Η γερμανική «πειθαρχία» και το «πείσμα» που έφεραν τις πρώτες νίκες στο Α και Β παγκόσμιο πόλεμο έγιναν «ακαμψία» και «αυτοκαταστροφική εμμονή» όταν οι συνθήκες άλλαξαν και απαιτούνταν πια «ευελιξία» και «συμβιβασμοί».
Έτσι και σήμερα η «ψυχαναγκαστική» Γερμανία κοιτάζει τους δημοσιονομικούς δείκτες, τα δικά της πλεονάσματα και νομίζει ότι η κρίση δεν την αφορά…
Προσηλωμένη στους «στόχους», κοιτάζει το «δέντρο» των αριθμών και χάνει το «δάσος» των λαών….
Άλλη μια φορά κινδυνεύει να χάσει το τρένο της Ιστορίας (και της ευρωπαϊκής ηγεσίας)…
Κι αν νομίζει ότι με το να επιβάλλει οτιδήποτε στις αδύναμες και πειθήνιες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου εξασφαλίζει και την ηγετική της θέση, πολύ γρήγορα  οι λαοί  θα της γυρίσουν τη πλάτη, οπότε  θα έχει για άλλη μια φορά ιστορικά αποτύχει.
Η απάντηση στο γερμανικό δίλημμα ευρωπαϊκή ενοποίηση ( και ηγεσία ) ή κεντροευρωπαϊκή περιχαράκωση ( και απομόνωση) περνάει και από την ελάχιστη αυτοκριτική  συνειδητοποίηση ότι άλλο είναι η «πειθαρχία» και άλλο η «ακαμψία».
Αλλά δυστυχώς όπως λέει και ο επίσης πάνσοφος λαός: πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.- Νικολόπουλος Βασίλης.

Δημοσίευση σχολίου

11Σχόλια
  1. Νίκο, πειθαρχία είχαν και οι πρόγονοί μας και ανέπτυξαν τον υψηλότερο πολιτισμό και δεν μασούσαν ούτε από Τρώες, ούτε από πέρσες.
    Η πειθαρχία δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Από τη διάλυση κι από τους ζιβάγκος λαμόγιος να φοβάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι αν δεν το κατάλαβες, κοίτα τι επιδιώκει ο διεθνισμός των τραπεζών:
    Να ΔΙΑΛΥΣΕΙ την πειθαρχία στις ΕΔ (κατάργηση παρελάσεων, κατάργηση πονών και πειθαρχίων κλπ), να ΔΙΑΛΥΣΕΙ την πειθαρχία στην Αστυνομία (κατάργηση του ΣΚ 20-1 κλπ), να ΔΙΑΛΥΣΕΙ την πειθαρχία στα σχολεία (κατάργηση ποινών, πρώτα ο μαθητής και τελευταίος ο καθηγητής).

    ο ίδιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασχετο αλλα εχω τις εξης αποριες:

    1) Τι στα σκατα λενε αυτα τα χαζοθηλυμα που κυκλοφορουν ολη την ωρα στο δρομο με το κινητο στο αυτι;
    2) Δεν μιλανε η κάθε μια με το γκομενο της, γιατι τοτε θα βλεπαμε κι αλλους τοσους αντρες με το κιντο στο αυτι. Μηπως λοιπον μιλανε ολες στον ιδιο αντρα;
    3) Στατιστικα, για καθε 10 γυναικες που μιλανε στο κινητο, αντιστοιχει ενας αντρας. Μηπως λοιπον η μια μιλαει με αυτον και οι υπολοιπες προσπαθουν να "πιασουν γραμμη";
    4) Ποιος επι τελους ειναι αυτος ο παιδαρος που τις πηδαει δεκα δεκα κι εγω πηδαω μονο μια και με το ζορι;
    5) Μηπως μιλανε μεταξυ τους;
    6) Και γιατι δεν τα λενε απο το σπιτι τους που θα τους κατσει και φτηνοτερα;
    7) Μηπως τους ειναι δυσκολο να μιλησουν απο το σπιτι γιατι ειναι κι αλλοι;
    8) Και αφου δεν μιλανε με αντρες, μηπως μιλανε για αντρες;
    9) Και αφου δεν θελουν να τις ακουσει ο δικος τους αντρας, μηπως περιγραφουν ιδιωτικες στιγμες με αλλον αντρα;
    10) Αν ειναι ετσι, τοτε οι γυναικες πηδιουνται για μια ωρα και περιγραφουν το πηδημα στις φιλες τους για μια βδομαδα. Και ο κερατας τους πληρωνει και το λογαριασμο του κινητου;
    11) Ειδατε ποσο μαλακες ειναι οι αντρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...τωρα...το πως φευγουμε απο τον Πακιστανο και παμε στον Διεθνισμο των τραπεζων, αυτο ειναι μεγα μυστηριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -------- Ομιλία ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ---------
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12:00 το μεσημέρι

    στο Ίδρυμα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πειραιώς 206, Ταύρος)

    Είσοδος ελεύθερη

    Το MEGA δεν προκειται να το πει, για αυτο ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...εκτος κι αν ο διεθνισμος και οι τραπεζιτες του κινουν τα νηματα που φερνουν εδω τους πακιστανους και τους κεντροαμερικανους... ετσι ισως δικαιολογειτε που βρισκουν τοσα πολλα λεφτα για εισητηρια, ενω εγω δεν εχω για να παω ουτε μεχρι τη θεσσαλονικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποια οικογένεια έχει αναλάβει την τύχη της χώρας μας στα χέρια της;

    "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας".
    Γιώργος Παπανδρέου (Συνέντευξη τύπου – Τορόντο Καναδά, 1999)

    "Είμαι 37 ετών στην καρδιά της ελληνικής πολιτικής. Δεν ξέρω αν ο Γουόλτερ σου είπε για το υπόβαθρό μου. Είμαι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας… Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, είμαι μετανάστης στην Ελλάδα… Ο παππούς μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά. Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του ‘60. Η μητέρα μου προήδρευε και προεδρεύει σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ ο ίδιος στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με αμερικανική καρδιά…".
    Νίκος Παπανδρέου (Επιστολή προς την Αμερικανίδα φίλη του Χριστίνα Βαρντ – Περιοδικό «Νέμεσις», τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2004)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΡΕ 2.19 ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ..ΒΟΗΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΕΙΣΑΙ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΛΟΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ KARLSRUE ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

    Πρωτοφανής είναι η απόφαση του Συνταγματικου Δικαστηρίου.Κρίνεται νόμιμη η χρησιμοποιηση των δεδομένων που αποκτωνται απο την Γερμανική Κυβερνηση με νομιμο ή ΠΑΡΑΝΟΜΟ τρόπο στο εξωτερικό.

    Με απλά λόγια η Γερμανικη Κυβέρνηση νομιμοποιει αυτο που ακόμη και στην περίοδο του ναζιστικου καθεστωτος ηταν παράνομο.

    Το πρόβλημα είναι οτι πλέον η Γερμανια εχει την νομιμη δυνατότητα να ΚΛΕΒΕΙ τα προσωπικά δεδομένα οχι μόνο των πολιτων της αλλα όλων εκεινων που επιθυμεί.

    Η Γερμανια με την απόφαση αυτη γίνεται ο υπ αριθμον 1 εχθρος των προσωπικων δεδομενων παγκοσμιως με ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΛΥΨΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η αλήθεια για τους Γερμανούς είναι ακόμα ζοφερότερη.

    Αγνοούν οι άνθρωποι ότι τα γερμανικά κοπρόσκυλα, δεν μένουν ποτέ στο σπίτι τους, αλλά κυκλοφορούν στα πιο απίθανα μέρη τού κόσμου.

    Το χειρότερο είναι ότι έχουν στρογγυλοκαθήσει και μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, και δεν λένε να ξεκουμπιστούν!


    ¤ Εσύ, μαλακισμένο, σιγά μην είσαι μισός Έλληνας. Είσαι ο εγγονός τής Χίλντεγκαρντ και τού Ντάγκλας, κανονικό γερμανικό βλήμα.
    Τα σάπια σας αλλού, γερμανικά βλήτα!

    Ραους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου