«Πολιτική η εισήγηση στο ΣτΕ για το Μνημόνιο»

Ομαδικά πυρά κατά του Μνημονίου και της δικαστικής εισήγησης που προσυπογράφει τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα των περικοπών, εξαπέλυσαν χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι νομικοί εκπρόσωποι των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, με κορυφαίο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

«Η εισήγηση είναι πολιτικό κείμενο που ασχολείται με τα σπρεντ και καθόλου με τα νομικά κείμενα των δανειακών συμβάσεων. Οταν την άκουσα νόμιζα ότι βρισκόμουν στη Βουλή», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, αποδοκιμάζοντας την πλήρη ταύτιση της πρότασης της συμβούλου Μαίρης Σαρπ με τις απόψεις της κυβέρνησης.

Εκκληση στους δικαστές

Μπροστά σ' ένα κατάμεστο ακροατήριο, ο κ. Παξινός απηύθυνε έκκληση στους δικαστές να επιτελέσουν το χρέος τους ώστε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου έναντι της ασυδοσίας της ............αγοράς. Προηγουμένως είχε επιτεθεί σκληρά κατά της κυβέρνησης που υπέγραψε τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, μιλώντας για εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και κατάλυση του Συντάγματος.

«Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών να υποκαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να έχει νομοθετική, εκτελεστική, ακόμη και δικαστική εξουσία και η υπογραφή του να δεσμεύει μια χώρα. Είναι βιώσιμο επίπεδο τα 500 και 600 ευρώ; Ακόμη και ο τελευταίος οφειλέτης έχει δικαιώματα, εκτός από το ελληνικό κράτος», τόνισε, εννοώντας ότι όσα ίσχυαν ως προς το ακατάσχετο της δημόσιας περιουσίας, ανατρέπονται υπέρ των αλλοδαπών δανειστών, χωρίς κανέναν περιορισμό. Εντονα αποδοκίμασε και την πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε διαφορά προκύψει θα επιλυθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο και από τους ίδιους τους δανειστές μας.

Πολιτικό μανιφέστο χαρακτήρισε την εισήγηση και η εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ, Χρύσα Σαλαβράκου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του δικαστηρίου Π. Πικραμμένου. «Είναι νομικό κείμενο και σας ζητώ να ανακαλέσετε». «Κρίνεται το μέλλον όλων μας», ανταπάντησε η δικηγόρος, ζητώντας από το ΣτΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λετονίας και Ρουμανίας που απέκρουσαν ως αντισυνταγματικά ανάλογα μέτρα περικοπών.

Εγκύκλιοι με σκοπιμότητες

Η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα, αμφισβήτησε το επιχείρημα της κυβέρνησης το οποίο υιοθετεί και η εισήγηση, ότι οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα και επομένως δεν υπάρχει παραβίαση της ΕΣΔΑ που προστατεύει το δικαίωμα της περιουσίας. Υποστήριξε ότι δεν καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιες αποδοχές θεωρούνται βιώσιμες και το κυριότερο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στις περικοπές, ενώ απέδωσε σκοπιμότητα στην κυβέρνηση, η οποία αντί να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις, εξέδωσε εγκυκλίους σε εφαρμογή του Μνημονίου, για να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο. Η εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις (ν.3833 και 3845/2010) που επικυρώνουν το Μνημόνιο, το οποίο είναι διεθνής σύμβαση, είναι άκυρες διότι έπρεπε να ψηφιστούν από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε από τους δικηγόρους των συνταξιούχων και των άλλων φορέων, τονίστηκε ότι με τα οικονομικά μέτρα αυτοί που ουσιαστικά πληρώνουν το τίμημα της αδυναμίας τού κράτους να έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς είσπραξης εσόδων είναι οι πολίτες, οι οποίοι όμως δεν συνέπραξαν στο δημοσιονομικό έλλειμμα. «Το Μνημόνιο είναι ένας μηχανισμός αναχρηματοδότησης των χρεών μας που οδηγεί στην πτώχευση. Ας επιτρέψουμε στους ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν της εισήγησης. Τόνισαν ότι οι περικοπές δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την ανάγκη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους της χωρας και απέκρουσαν όλες τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συχνές ήταν οι ερωτήσεις που απηύθυνε ο πρόεδρος Π. Πικραμμένος στους δικηγόρους των προσφευγόντων, μεταξύ των οποίων και αν τίθεται θέμα προδικαστικού ερωτήματος. *
enet