Αλέκος Παπαδόπουλος: Χρειάζονται μέτρα Σοκ

Σε ομιλία του χθεςο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι μια εφιαλτική χρονιά, όπου «θα καταρρεύσουν μύθοι και λεοντές» και ξεκαθάρισε ότι «τελούμε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και δεν πρόκειται για μια απλή επιτήρηση ρουτίνας, όπως συνεχίζει να παρουσιάζεται από πλευρές του πολιτικού συστήματος».

Ο πρώην υπουργός μίλησε για «μακροχρόνιο οικονομικό παγετώνα που πλήττει και θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη χώρα για τα επόμενα χρόνια», ενώ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το 2011, οι τόκοι (και μόνο αυτοί) που θα πρέπει πληρωθούν από τη χώρα μας είναι 16 δισ. ευρώ και μέχρι το 2015 θα φτάσουν μέχρι και τα 20 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 9% του ΑΕΠ.

Πρότεινε ενδεικτικά:

καθολικές αποκρατικοποιήσεις των....
δημόσιων επιχειρήσεων

άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, «ατροφικών» νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων
 συγχώνευση μητροπόλεων
κατάργηση «απολιθωμένων» κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματέων διαφόρων υπουργείων».

 περιορισμό του μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων, πτεράρχων και ταξιαρχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας
περικοπή τουλάχιστον κατά 70% των πολυάριθμων γενικών διευθυντών και διευθυντών υπουργείων, καθώς και τη δραστική μείωση του μεγάλου αριθμού των αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

«Η συναίνεση μεταξύ των σημερινών κομμάτων της χώρας είναι ανέφικτη και άνευ αξίας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται το πολιτικό σύστημα να υποστεί έναν ισχυρό κλονισμό». Εκεί μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα «πενταετές πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης», το οποίο θα έχει την έγκριση της Βουλής, αλλά και του λαού μέσω της διενέργειας εκλογών.