Νενικηθήκαμεν; Τι θα έλεγε ο Φειδιππίδης σήμερα;

34

Κάποιοι αφυπνιστικοί συσχετισμοί του χθες με το σήμερα, από έναν απόδημο Έλληνα.


Αυτές τις μέρες γιορτάζουμε τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Δυστυχώς το μήνυμα που θα φέρει ο νέος Φειδιππίδης δε θα είναι «νενικήκαμεν» αλλά «νενικηθήκαμεν» και θα πέσει τρεις φορές ξερός.
Αυτή τη φορά το μήνυμα θα είναι σαφές και ίσως ο μαραθωνοδρόμος μας να πέσει νεκρός όχι τόσο από την σωματική κόπωση, αλλά από τη συνειδητοποίηση της τρομερής ήττας της πατρίδας μας στη μεγαλύτερη μάχη που είχαμε από το 1821. Μπορεί να νικήσαμε τους Πέρσες (ουσιαστικά όχι εμείς, οι πρόγονοί μας), αλλά τώρα υποδουλωθήκαμε στο ΔΝΤ, στην Ευρώπη και γενικότερα στην Τρόικα που κατέκτησαν την Ελλάδα, χωρίς να σπάσει μύτη γιατί ξέρουν πώς να μπαίνουν από τις κερκόπορτες και ουσιαστικά να κυβερνούν με κυβερνήσεις αχυρανθρώπων.
Τόλμησε ποτέ ελληνική κυβέρνηση να περικόψει μισθούς κατά 30%; Καμιά απολύτως, αλλά αυτοί είναι υπερκυρίαρχοι, πάνω από εκλεγμένες κυβερνήσεις και ψευτο-συντάγματα και άλλους μύθους για τον «κυρίαρχο ελληνικό λαό». Έχουν υποθηκεύσει κάθε σπιθαμή στην Ελλάδα σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών που ελάχιστοι Έλληνες το γνωρίζουν: «Ο δανειστής καθορίζει τους όρους, όχι ο οφειλέτης. Ναι έχουν δικαίωμα σε οποιαδήποτε .........
περιουσία έχει η Ελλάδα» – περίπου κάτι σαν να είχαν νικήσει κατά κράτος οι Πέρσες στον Μαραθώνα και ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να πει «Νενικηθήκαμεν».
Έχει ειπωθεί από ιστορικούς ότι η μάχη στο Μαραθώνα ήταν η πιο σημαντική στην ιστορία της ανθρωπότητας κι αυτό γιατί αν νικούσαν οι Πέρσες: δε θα υπήρχε αθηναϊκός πολιτισμός, δε θα υπήρχε ο ελληνιστικός πολιτισμός, που στηρίχτηκε σ’ αυτόν, ούτε ρωμαϊκός που στηρίχτηκε στον ελληνιστικό, άρα ούτε δυτικός πολιτισμός. Οι ιστορικοί τρέμουν όταν κάνουν τη υπόθεση “What if…” (π.χ. αν επικρατούσαν οι Πέρσες ή οι Τούρκοι ή ο Τσέγκις Χαν ή ο Χίτλερ).
Κοντολογίς η κοινωνία μας δε θα είχε καμία σχέση με αυτά που θεωρούμε αυτονόητα σήμερα δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, ανθρωπισμό, ατομικότητα, δημιουργία, όλα δημιουργήματα του Μαραθώνα. Μήπως, όπως έγραφε ο Νίτσε, λαοί που δεν πρόσφεραν τίποτα εκδικούνται το λαό μας από τον οποίον πήραν τα πάντα;
Πάντως ως Έλληνες, αντί να χρησιμοποιήσουμε αυτό το στοιχείο και να ξεκινήσουμε μια νέα πάλη που κάποτε θα καταλήξει στο να ξαναπούμε το νενικήκαμεν ως σύγχρονη Ελλάδα, κάνουμε απλά φανφάρες με «αρχαία λούσα»: την φανφάρα του 2004 που κόστισε 16 δις ευρώ σε 16 μέρες σε ένα ήδη καταχρεωμένο κράτος και τώρα την φανφάρα του Μαραθώνιου (βλέπε Μαραθώνιος 2010), που μπορεί να μην κοστίζει σχεδόν τίποτα, αλλά μας κάνει διεθνώς ρεζίλι αν πούμε «νενικήκαμεν» τη στιγμή που είμαστε περικαταγέλασμα των εθνών.
Ουσιαστικά νενικηθήκαμεν κατά κράτος μετά από 2500 χρόνια. Και θα πληρώνουμε για πολύ καιρό τους κατακτητές μας, την Τρόικα και τους κερδοσκόπους της.
Ο νέος Φειδιππίδης, αν δεν είναι αργυρώνητος από τα ΜΜΕ της Ελλάδας και μακιγιαρισμένος στα στούντιο της ΕΡΤ, αν είναι πραγματικός Έλληνας θα έλεγε σ’ αυτούς που θα τον περίμεναν στην Πλατεία Συντάγματος «Νενικηθήκαμεν, βρε παιδιά, αλλά κάντε κάτι μήπως σώσουμε κάτι από αυτήνη τη πατρίδα μας» και θα έπεφτε ξερός όχι μόνο από εξάντληση, αλλά γιατί ίσως δε θα άξιζε να ζει σ’ αυτήνη την Ελλάδα όπως την κατάντησαν.
 
(*) City.press.gr

Δημοσίευση σχολίου

34Σχόλια
  1. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=195570&cid=122

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Να ζητήσει συγνώμη ο Πάγκαλος απο τους αξιωματικούς”

    Θύελλα αντιδράσεων και οργή προκαλεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο χαρακτηρισμός του "πιο αντιπαραγωγικού κλάδου του ελληνικού λαού" που τους απέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, γνωστός για τη στάση του στo Ίμια Γκέϊτ.
    Σε μια στιγμή μάλιστα που οι πράσινοι ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΤΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ οι οποίοι είναι ο μόνος κλάδος που στερείται σήμερα επικουρικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να το καταλάβει καλύτερα ο γκάπ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ μετά από αυτά δεν θα στηρίξει πράσινο υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Πιό απλά ΔΕΝ γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έλεγε ότι οι πέρσες είναι ήδη μέσα στην Αθήνα, χλαπακιάζουν τζάμπα τον αγλέωρα και οι Αθηναίοι θα έκαναν πλέον αγώνα πόλεων για να τους ξετρυπώσουν και να τους στείλουν πακέτο πίσω στον Ξέρξη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άχρηστοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αντιπαραγωγικοί οι ένστολοι, μάλλον παιρνει χοντρή μίζα απο τις περικοπές το βοιδόμορφο παράστιτο...

    Μήπως (λέω μήπως) είναι σωστές οι πληροφορίες του πεζοδρομίου ότι πολιτικοί της χώρας στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά στην κατάρρευση της οικονομίας;
    http://rodosblog-xrisostomos.blogspot.com/2010/11/blog-post_02.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στοιχηματίζουν μεγάλα ποσά στην κατάρρευση της οικονομίας; Δεν μου απαντάτε ρε παιδιά...
    Πιστεύετε ότι αν διώξουμε τα 5 εκατομμ΄τρια λαθρομεταναστών θα εξακολουθούμε να κινδυνεύουμε με χρεωκοπία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαι ποιός θα τους διώξει ρε φίλε αυτός που στηχιματίζει ή ο λαός ο χάχας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανοίξτε και καμια γραμματική, τα αρχαία σαν μάραναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από ΕΝΑΝ αν διώξει ο καθένας μας, 9 εκατομμύρια είμαστε, ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΑΣΑΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ρίτσακα Στ.
    τα Τίρανα θα αποτελέσουν τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για το 2011.

    Λαθρομετανάστες, εγκαταλείψτε τον Άγιο Παντελεήμονα και πάτε αμέσως στην Αλβανία, στα Τίρανα να βρείτε δουλειές.

    Σήμερα κιόλας. Όποιος προλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δεν κατατροπωθούν τα μεγάλα κόμματα στις επικείμενες εκλογές, λαός χάχας είμαστε και καλά να πάθουμε ότι κι αν μας κάνουν.

    Σκτ στα μούτρα μας τότε και μη τολμήσει κανείς να γράψει ηρωικές αντστασιακές μλκς κατά ΓΑΠ και ΔΝΤ.

    Για φτύσιμο θα είμαστε όλοι μας και να πάμε να αλλάξουμε την ιθαγένειά μας στις ταυτότητες και στα διαβατήρια. Δε μας αξίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. به گزارش خبرنگار


    Ritsaka


    سنت
    تیرانا خواهد شد محبوب ترین مقصد گردشگران برای سال 2011.

    مهاجران غیر قانونی ، ترک Panteleimon سنت و بلافاصله به آلبانی در تیرانا برای پیدا کردن شغل.

    امروز. هر کس گرفتن.

    (μετάφραση στα περσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και τι κάνει ο κ. Παπανδρέου; Γυρίζει ανά την Ελλάδα και επαναφέρει τα εκλογικά διλήμματα και τους εκβιασμούς. Αφού πρώτα έχει τερματίσει στον Μαραθώνιο.

    Μήπως κάποιος πρέπει να του πει ότι ο Φειδιππίδης, ο Ευκλής, ο Θέρσιππος ή όποιος άλλος τέλος πάντως, αγγελιαφόρος αφού έφερε το ευχάριστο μήνυμα και είπε το Νενικήκαμεν τελικά ξεψύχησε;

    Κάπως έτσι θα ξεψυχήσει και η κυβέρνηση, χωρίς όμως να πει το νενικήκαμαν αλλά το… επτωχεύσαμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. να απελαθουν αμεσως τα 15 εκ ελληνων μεταναστων απο ολο τον κοσμο

    μας στοιχιζουν 50 δις το μηνα

    Χανς
    Τζον
    Μισελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ήταν ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή

    Αθήνα 490 π.Χ., μία μόνο λέξη μένει για πάντα γραμμένη στην ιστορία και την καρδιά των απανταχού Ελλήνων: «Νενικήκαμεν». Η ηρωικότερη ίσως των λέξεων που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα και ειπώθηκε από τον μαραθωνομάχο Ευκλή με την τελευταία του πνοή, φέρνοντας τα χαρμόσυνα νέα για την έκβαση της ναυμαχίας από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα πάνοπλος (συνολική απόσταση 42195 μέτρα).

    Έχω βαρεθεί να διορθώνω όλους τους ανιστόρητους. Δασκάλους καθηγητές δημοσιογράφους Και το κάνω μόνο για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Διότι είναι κρίμα άλλος να έτρεξε και άλλος να παίρνει τη δόξα. Πολύ περισσότερο δε όταν δεν πολέμησε καθόλου. Δεν ήταν, το ξαναλέω ΔΕΝ ΗΤΑΝ ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ. Ήταν κατά τον Θουκυδίδη (βιβλίο Β) ο Ευκλής (ή κατά άλλους ο Θέρσιππος. Αυτός όμως αναφέρεται ότι έλαβε μέρος και σε άλλες μάχες). Ο Φειδιππίδης έτρεξε το Σπαρταθλο (Αθήνα Σπάρτη) και ΔΕΝ πολέμησε. Μην αναπαράγετε ανιστόρητα πράγματα. Σεβαστείτε αυτόν που πραγματικά έτρεξε. Ανοίξτε και κανά βιβλίο να διαβάστε.

    http://www.antinews.gr/?p=69349&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AntiWeblog+%28ANTI+WEBLOG%29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ.

    1974-1980 ΑΥΞΗΣΗ 10%.

    1981-1989 ΑΥΞΗΣΗ 300%. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. 300%

    1989-1993 ΑΥΞΗΣΗ 27%.

    1993-2004 ΜΕΙΩΣΗ 10%.

    2004-2009 ΑΥΞΗΣΗ 20%

    2009-2010 ΑΥΞΗΣΗ 10%.

    ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΣΤΡΑΒΑΔΙΑ;
    2 Νοεμβρίου 2010 6:59 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε...

    1981-1989

    ΑΥΞΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 300%.

    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ.

    ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ.

    ΔΩΡΑΚΙΑ 500.000.000 ΔΡΑΧΜΩΝ.

    ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ 2-3 ΠΑΚΕΤΩΝ ΝΤΕΛΟΡ.

    ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΗΔΕΙΣΕΩΝ.

    ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΗΘΩΝ.

    ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ ΦΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ;

    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 6:55, "...για την έκβαση της ν α υ μ α χ ί α ς από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα..." Δίκιο έχεις, αλλά βιάζεσαι.Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αλλιώς το λάθος.Εκτός αν έγινε στην λίμνη της...ΟΥΛΕΝ.(Χωρίς κακία),Κ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ.

    1974-1980 ΑΥΞΗΣΗ 10%.

    1981-1989 ΑΥΞΗΣΗ 300%. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. 300%

    1989-1993 ΑΥΞΗΣΗ 27%.

    1993-2004 ΜΕΙΩΣΗ 10%.

    2004-2009 ΑΥΞΗΣΗ 20%

    2009-2010 ΑΥΞΗΣΗ 10%.

    ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΣΤΡΑΒΑΔΙΑ;
    2 Νοεμβρίου 2010 6:59 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε...

    1981-1989

    ΑΥΞΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 300%.

    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ.

    ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ, ΣΠΑΤΑΛΗ.

    ΔΩΡΑΚΙΑ 500.000.000 ΔΡΑΧΜΩΝ.

    ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ 2-3 ΠΑΚΕΤΩΝ ΝΤΕΛΟΡ.

    ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΗΔΕΙΣΕΩΝ.

    ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΗΘΩΝ.

    ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ ΦΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ;

    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς Πυροβολημένο 7:15 & 7:24

    Κόφτο επιτέλους... το ειδαμε το ξαναειδαμε και εχουμε βαρεθει να το βλεπουμε σε καθε νεα αναρτηση εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξέρεις τι χαίρομαι με σένα Γεωργάκη ; οτι δεν σε ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος , φαντάσου τι θα γινόταν αν σε ενδιέφερε , θα κατέβαζες τα τάνκς χα, χα,χα,χα,χα, χα,χα,χα,χα, χα,χα,χα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 7:17

    Κανενα προβλημα,αλωστε ειχε πλακα το ...ουλεν

    ας μην κολησουμε ομως στο λαθος (Μάχη αντι Ναυμαχίας) αλλα στην ουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 8:00.για την ουσία σου έγραψα "Δίκιο έχεις". Εξαπατήθηκες όμως από το http://www.antinews.gr/?p=69349&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&u. (εύγε σου που αναφέρεις την πηγή) και εκείνος από το http://www.aitolia.gr/?p=55601 (Καλό να έχεις την αίσθηση του χιουμορ).φιλικά, Κ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ μπαίνουν στα σπίτια μας ζητώντας μισά μεροκάματα και κλέβουν τις δουλειές από τις ελληνίδες , που μένουν άνεργες.

    ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΆ και μεθοδικά για την αποδόμηση του ελληνισμού και δεν μετέχουν ΠΟΤΕ σε εθελοντικές δράσεις, σε χορηγίες στο ταμείο σωτηρίας της οικονομίας ή έστω καθαρισμούς παραλίας ή σε αναδασώσεις κλπ γιατί ΔΕΝ θέλουν να ενσωματωθούν.

    ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΑΠΟΡΤΑ τώρα που -σε εκτέλεση της περί απελάσεων ΙΣΧΥΟΥΣΑΣ νομοθεσίας- οι λαθρομετανάστες θα μπούν στα πλοία και θα απελαθούν πίσω στις αχανείς χώρες τους, στα πέρατα του κόσμου από όπου ξεκίνησαν.

    ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Υλοτόμησης, Ναυπήγησης και Καθέλκυσης Ξυλίνων Τειχών.

    Με τη συνεργασία των Ελ Κατούρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. «Υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος»

    Η μάχη του Μαραθώνα, αν έχει μια αντιστοίχηση στο τώρα, το αξιακό της μήνυμα στο σήμερα, είναι πως προσέφερε ιστορικά την ορθή απάντηση στο ερώτημα:

    Οι θεωρούμενοι «αδύναμοι», όταν αντιστέκονται, όταν πολεμούν, όταν αγωνίζονται, συσπειρωμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούν να εμποδίζουν και να ανατρέπουν τα σχέδια των «δυνατών»; Μπορούν να ακυρώνουν τις επελάσεις των σχεδιαστών της «νέας τάξης»;

    Και η ορθή απάντηση είναι: «Ναι».

    *

    Με αφορμή τη «μάχη της προπαγάνδας» που ζήσαμε με φόντο την επέτειο από τη μάχη του Μαραθώνα, ρωτάμε: Αλήθεια, αυτοί που με την αθλητική τους ή χωρίς την αθλητική τους περιβολή, ποζάρουν σαν δήθεν απόγονοι των τότε «αντιστασιακών» Αθηναίων, τι ακριβώς εκπροσωπούν στην εποχή μας;

    Τους υπέρ ή τους κατά της «νέας τάξης»;

    *

    Τότε, απέναντι στους Πέρσες της «νέας τάξης», δεν βρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι του ελλαδικού - όπως θα λέγαμε σήμερα - χώρου. Εκτός από τους Αθηναίους, που έδωσαν τη μάχη της ανυπακοής, υπήρχαν, για παράδειγμα, και οι Θηβαίοι, που τάχθηκαν με τον Δαρείο.

    Σήμερα, όσοι ποζάρουν σαν γνήσιοι θεματοφύλακες του «νενικήκαμεν», τίνος στρατοπέδου «μαχητές» είναι; Ποιον ελλαδικό χώρο εκπροσωπούν; Των «Αθηναίων» ή των «Θηβαίων»;

    ***

    Στον απόηχο του πανηγυρικού κλίματος των ημερών, όπως αυτός καθορίστηκε από τις εικόνες του «τουριστικού αθλητισμού»,

    ο Ημεροδρόμος που θα έκανε την αποκοτιά να τρέξει από τα πεδία των μαχών ολόκληρο Μαραθώνιο για να μεταφέρει και να θέσει στους συμπολίτες του τέτοια ερωτήματα, θα ήταν υπόλογος της κατηγορίας ότι ασχολείται με «ψιλά γράμματα». Τουλάχιστον.

    *

    Αλλωστε, το βαθύτερο νόημα της επετείου των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα το απέδωσε με αυθεντικό τρόπο ο υπουργός Πολιτισμού: Τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 90% (!), εξήγησε θριαμβευτικά ο κ. Γερουλάνος μπροστά στις κάμερες, αποτιμώντας περιχαρής την εκδήλωση...

    *

    Κατόπιν τούτου, όταν η «μέθη» του κυνισμού συναγωνίζεται την «υπεροψία» της μικρόνοιας και όταν και τα δυο μαζί δεν μπορούν να κρύψουν ότι ως μέτρο αποτίμησης της Ιστορίας θεωρούνται τα φράγκα (!) και τα κλινοσκεπάσματα, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.

    *

    Μόνο, να: Στο πλαίσιο αυτής της αλα Χάρβαρντ «οικονομικομετρικής» αξιολόγησης του ένδοξου παρελθόντος, αν αποδεχτούμε την «μεζούρα» όσων ερμηνεύουν την Ιστορία περίπου σαν «συναλλαγματική» στον πίνακα των «σπρεντς», τότε το προτιμότερο - όπως απορρέει από τη λογική του κ. Γερουλάνου, του κ. Παπανδρέου και των υπολοίπων «Μαραθωνομάχων» - θα ήταν να έχουν νικήσει... οι Πέρσες.

    Ο λόγος είναι απλός: Στην εποχή μας οι Πέρσες αριθμούν πολλά δεκάδες εκατομμύρια. Επομένως, αν είχαν νικήσει αυτοί, στην επέτειο των 2.500 χρόνων και λόγω της προσέλευσής τους στην Ελλάδα για να γιορτάσουν τη νίκη τους, βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα ξενοδοχεία - προς μέγιστη ικανοποίηση του κ. Γερουλάνου - δεν αποκλείεται να «χτυπούσαν» πληρότητα ακόμα και 100%...

    Γράφει:
    ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 2 Νοεμβρίου 2010 7:24 μ.μ.

    Tο ελληνικό κράτος από το 1830 μέχρι το 2004 είχε δανειστεί 180 δις ευρώ και μέσα σε μια πενταετία ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ δανείζεται 120 δις, αυτό είναι έγκλημα εις βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών.
    Ρε πως ξεχνάει ο κόσμος και με τη ασχολιέται !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ ΒΟΔΙΑ !!
    ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ 16%
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 6%
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8%
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ 8,9 %
    ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΨΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!!!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΓΑΠ ΟΤΙ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΡΩΤΑΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ –ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΕΤΣΙ ΑΝΙΚΑΝΕ !!
    ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΦΑΓΑΤΕ ΤΟ 2008 ΚΑΙ 2009 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 10:11, από τον Ριζοσπάστη. Ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ αξιόλογος αρθρογράφος, επαρκώς καταρτισμένος ιστορικά,βλέπει το θέμα από την δική του σκοπιά. Δικαίωμά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΤΟ ΚΑΥΜΕΝΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΤΙ ΕΠΑΘΕ.ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ''ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ''ΘΑ ΕΛΕΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ πιστεύω οτι σίγουρα ο ΓΑΠ φεν κατάλαβε τίποτα για το ελλειμα , ειναι πολύ βλάκας για να καταλάβει το οτιδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλος δρομεας ο ΤΖΕΦΡΥ,οπως και καλος χορευταρας . Ας θυμηθουμε τα τσιφτετελια με τον τοτε ομολογο του Ισμαηλ Τζεμ.Ε,ρε γουστα . Κουνημα και κουνηστρες αδελφες ,ξεσκονιστρες ...Βαι,βαι,βαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σήμερα το πρωϊ 7.30 πέρασα από την οδό Πανεπιστημίου για να πάω στη δουλειά μου που είναι (δυστυχώς) στο κέντρο της Αθήνας. Λοιπόν όλα τα πεζοδρόμια από Πανεπιστημίου και Σίνα ( Ακαδημία Αθηνών) μέχρι και Ιπποκράτους, είχαν καταληφθεί από (τουλάχιστον) χίλιους μαύρους λαθρομετανάστες-λαθροπωλητές-λαθρέμπορους οι οποίοι παρεμπόδιζαν τους πεζούς έχοντας καταλάβει τα πεζοδρόμια και από τις δύο πλευρές. Αστυνομία; Ανύπαρκτη. Δήμος; Ανύπαρκτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΣ, ΑΦΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ, ΧΘΕΣ ΠΗΓΕ ΝΑ ΣΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.
    SPREADS ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009. =135 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    SPREADS ΣΗΜΕΡΑ 4/10/2011 = 2445 ΜΟΝΑΔΕΣ.
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
    ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009= 8.5#
    ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 = 17.6$

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου