«Εγώ διέταξα τα βασανιστήρια»

«Κρίσιµες αποφάσεις» λέγεται η αυτοβιογραφία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που κυκλοφόρησε χθες και σε αυτήν ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που είχαν συλλεγεί από τροµοκράτες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εικονικό πνιγµό, έσωσαν πολλές ζωές τόσο στην Αµερική όσο και στη Βρετανία.
Σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφηµερίδα «Τimes», η οποία δηµοσίευσε χθες κάποια αποσπάσµατα από το βιβλίο, ο Τζορτζ Μπους υπερασπίστηκε τον εικονικό πνιγµό, τον οποίο ονόµασε «ενισχυµένη τεχνική ανάκρισης και όχι βασανιστήρια», λέγοντας: «Υποβάλλαµε τρία άτοµα σε εικονικό πνιγµό και πιστεύω ότι αυτή η απόφασή µου έσωσε ζωές». Εσείς το διατάξατε; τον ρωτά ο διευθυντής των «Times» Τζέιµς Χάρντινγκ. «∆ιάολε, ναι», απαντά ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οµως χθες, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Κιµ Χάουελς αντέδρασε δηλώνοντας: «Αµφιβάλλω για το εάν αυτό που εµείς θεωρούµε ως βασανιστήρια οδήγησε στη λήψη πληροφοριών που ήταν κρίσιµες για να αποφευχθεί η ....... πραγµατοποίηση επιθέσεων. ∆εν έχω πεισθεί γι’ αυτό». Στο βιβλίο του ο Μπους, ο οποίος από σήµερα αρχίζει περιοδεία για την παρουσίαση του βιβλίου του, αναφέρεται εκτενώς στους γονείς και την οικογένειά του, στο πρόβληµα αλκοολισµού που αντιµετώπιζε στο παρελθόν («το να κόψω το ποτό ήταν µια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή µου»), στη θρησκευτική του πίστη και τις κρίσιµες αποφάσεις που έπρεπε να πάρει όσο ήταν στον Λευκό Οίκο. Εκφράζει επίσης τη λύπη του για την αποτυχία εύρεσης όπλων µαζικής καταστροφής στο Ιράν, γράφοντας: «Θύµωσα πολύ όταν δεν βρήκαµε τα όπλα. Η αλήθεια είναι ότι είχα στείλει αµερικανούς στρατιώτες στη µάχη βασισµένος σε πληροφορίες που αποδείχθηκαν ψευδείς». Στη συνέντευξή του πάντως αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώµη από τους Αµερικανούς που τους οδήγησε στον πόλεµο. «Αυτό θα σήµαινε ότι επρόκειτο για µια κακή απόφαση. Και δεν πιστεύω ότι ήταν κακή», γράφει. Υποστηρίζει επίσης ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του Ισραήλ το 2007 για βοµβαρδισµό της Συρίας ύστερα.


«ΣτιΣ 28 Μαρτιου 2002 διέκρινα ενθουσιασµό στη φωνή του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ. Μου ανέφερε ότι η πακιστανική αστυνοµία – µε τη βοήθεια του FBI καιτης CIA– είχε αρχίσει επιχείρησηεναντίον κρησφύγετων τηςΑλ Κάινταστην πόλη Φαϊσαλαµπάντ. Συνέλαβαν καµιά εικοσαριά στελέχη, µεταξύ των οποίων και τον Αµπού Ζουµπάιντα, που πιστεύαµε ότι ήταν στενός συνεργάτης του Οσάµα µπινΛάντεν καιεπικεφαλής ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στοΑφγανιστάνόπου είχαν εκπαιδευθείµερικοί από τουςαεροπειρατέςτης 11ης Σεπτεµβρίου. Η CIAπίστευε ότι σχεδίαζεκαι άλλη επίθεση εναντίον τωνΗΠΑ. Το FBI άρχισε να τον ανακρίνει, αλλά είχε προφανώς εκπαιδευθεί να αντιστέκεται.Αποκάλυψε λίγα στοιχεία που νόµιζε ότι ξέραµε, εµείς όµως δεν γνωρίζαµε τίποτα – γεγονός που µας τρόµαξε. Ξαφνικά ο Ζουµπάιντα σταµάτησε να απαντά. Οι ειδικοί της CIA έφτιαξαν έναν κατάλογο µε τεχνικές ανάκρισης. Ο Τένετ µε διαβεβαίωσε ότι όλες θα τις έκαναν ειδικοί µε την παρουσία γιατρών. Βάσειτων οδηγιώνµου, το υπουργείο∆ικαιοσύνης και δικηγόροιτης CIAµελέτησαν νοµικά τοθέµα και κατέληξαν ότι το πρόγραµµα «ενισχυµένης ανάκρισης» ήταν σύµφωνο µε το Σύνταγµα και τους νόµους, ακόµα και εκείνους που απαγορεύουν τα βασανιστήρια.

«Αποτελεσµατική µέθοδος»
Μελέτησα τις τεχνικές – δύο µου φάνηκαν υπερβολικές. Μια άλλη τεχνική ήτανο εικονικός πνιγµός – σκληρή διαδικασία, αλλά όπως µε διαβεβαίωσανοι επιπτώσεις του δεν διαρκούσαν πολύ. Ηξερα ότι ένα τόσο ευαίσθητο πρόγραµµα ανακρίσεων κάποια στιγµή θα γινόταν γνωστό. Θα προτιµούσα να παίρναµε τις πληροφορίες αλλιώς.Οµως η επιλογή µεταξύ ασφάλειας και αξιών ήταν πραγµατική. Εάν δεν είχα επιτρέψει τον εικονικό πνιγµό σε στελέχη της Αλ Κάιντα, θα αποδεχόµουν τονµεγαλύτερο κίνδυνο η χώρα να δεχθεί και πάλι επίθεση. Ενέκρινα τη χρήση αυτών των τεχνικών ανάκρισης και αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσµατικές καθώς ο Ζουµπάιντα και άλλοι όπως ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεµβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάµεντ µάς έδωσαν πολύτιµες πληροφορίες µεταξύ των οποίων και για άλλες επιθέσεις στις ΗΠΑ µε άνθρακα και βιολογικά όπλα. Από τους χιλιάδες τροµοκράτες που έχουµε συλλάβει τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου 100 τέθηκαν στο πρόγραµµα της CIA και το1/3 αυτών υποβλήθηκαν σε ενισχυµένεςτεχνικές ανάκρισης. Μόνο τρεις υπέστησαν εικονικό πνιγµό. Οι αποκαλύψεις των κρατουµένων περιέχουν περισσότερες από τις µισές πληροφορίες απ’ όσες γνώριζε η CIA για την Αλ Κάιντα. Οι ανακρίσεις τους βοήθησαν να διαλύσουµε σχέδια για επιθέσεις σε αµερικανικές στρατιωτικές και διπλωµατικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, στο αεροδρόµιοτου Χίθροου και στο ΚάναριΟυόρφ του Λονδίνου, καθώς και σε πολλούς στόχουςστο έδαφος των Ηνωµένων Πολιτειών».