Μόνο τα κόμματα και οι πολιτικοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι το φασκέλωμα!...

Γράφει ο Μαγια

Σε τσουνάμι εξελίσσεται η απογοήτευση και αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος από κόμματα, πολιτικούς και πολιτικές, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue για την «Καθημερινή» και την πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Βήμα».
Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες (78%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και εννιά στους δέκα (89%) από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων και των αρχηγών -με εξαίρεση την κ. Αλέκα Παπαρήγα- μειώνεται, η τάση αποπολιτικοποίησης αυξάνεται και το ένα τρίτο των πολιτών επιλέγει την αποχή ή την ψήφο αντικομματικής αποδοκιμασίας.
Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο αισιόδοξη ότι, η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση. Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, ωστόσο, δεν
φαίνεται να την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά.
Στη μηνιαία εκτίμηση της Public Issue καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό εκλογικής επιρροής του..............
κυβερνώντος κόμματος στο μετεκλογικό δωδεκάμηνο (42,5%) και η συγκριτικά μικρότερη διαφορά του από τη Ν.Δ. (14,5 μονάδες).

Ενώ η εκλογική επιρροή του ΛΑΟΣ παραμένει καθηλωμένη (5,5%), από την κάμψη του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ενισχύεται το ΚΚΕ (11%), το οποίο, επιπλέον, με ποσοστό 21% διεκδικεί εκ νέου από τη Ν.Δ. (22%) και την πρωτοκαθεδρία στον δείκτη «καλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης». O ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί ένα σημαντικό τμήμα του κοινωνικού του ποσοστού (4,5%), ενώ η δύναμη των Οικολόγων παραμένει αμετάβλητη (2,5%). Τέλος, η απήχηση της Δημοκρατικής Ανανέωσης, που τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψε ποσοστό 3,5%, δείχνει σήμερα να συμπιέζεται (1,5%).

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση εκείνων που πιστεύουν ότι τελικώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί που πίστευαν τον Απρίλιο ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελούσε μια αναγκαία απόφαση ήταν σε ποσοστό το 49,6% και πλέον είναι μόλις 30,8%, ενώ αντιστοίχως εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυξήθηκαν από 41,9% τον Απρίλιο σε 65,6% τον Οκτώβριο.
Παρ΄ όλα αυτά, όταν οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα για τη χώρα αν κέρδιζε τις τελευταίες εθνικές εκλογές η ΝΔ, το 44,9% δηλώνει χειρότερα (57% τον Απρίλιο), το 36,5% (28,7% τον Απρίλιο) δηλώνει το ίδιο και μόλις το 14,3% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κέρδιζε η ΝΔ (9,3% τον Απρίλιο). Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται γενικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 41% σε σχέση με το 23,4% που συγκεντρώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς.