Μισό Λεπτό...Κάτι μας Λείπει!

 Γράφει ο Τυχαίος

Είπαμε ότι το Μνημόνιο - όπως ίσως ήταν αναμενόμενο για αρκετούς - έχει μετασχηματιστεί σε νόρμα της πολιτικής μας σκηνής. Σε ένα μέτρο που καθορίζει το πολιτικό σκηνικό και τους παίκτες του, κατά συνέπεια και τις επιλογές των πολιτών. Ας δεχτούμε επίσης ότι όντως ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εφόσον "συναθροιστούν" οι παράγοντες που έχει στο μυαλό του, όπως ο ίδιος το διατύπωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του. Ποιες είναι οι επιλογές των πολιτών σε σχέση με το Μνημόνιο και σε συνδυασμό με την πολιτική τους τοποθέτηση;
    Τι εννοώ; Απλούστατα: Είσαι κεντροδεξιός και δεν θέλεις Μνημόνιο; Επιλέγεις Σαμαρά. Είσαι κεντροδεξιός και θέλεις Μνημόνιο; Θα υπάρχει σε λίγο το κόμμα της Ντόρας. Είσαι δεξιός και ήθελες τα λεφτά του Μνημονίου αλλά τώρα δεν το θέλεις με τίποτα; Υπάρχει το ΛΑΟΣ. Γενικά λοιπόν στο χώρο της Κεντροδεξιάς έχεις επιλογές. Δεν είναι ανάγκη να καταφύγεις στο λευκό, στο άκυρο ή να ξενιτευτείς σε άλλο πολιτικό χώρο. Ακούγεται σαν διαφήμιση απορρυπαντικού αλλά έτσι είναι.
     Στον κεντροαριστερό χώρο τώρα, υπάρχει ένα θέμα. Το μοναδικό κόμμα που στηρίζει Μνημόνιο είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν......... λέω ότι το στηρίζει εξ' επιλογής ή εξ' ιδεολογίας. Κάθε άλλο. Όμως το ΠΑΣΟΚ "εγκλωβίστηκε" στη Μνημονιακή λογική, είναι εξαναγκασμένο να το παρουσιάζει ως μονόδρομο και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το σύνολο των στελεχών και των ψηφοφόρων του συμμερίζονται αυτήν την ανάγκη.
     Λίγο πιο αριστερά, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική. Εκεί κι αν δεν έχεις επιλογές. Αν είσαι αριστερός και στηρίζεις Μνημόνιο (το ξέρω ακούγεται διαστροφικό αλλά φαντάζομαι θα υπάρχουν κι αυτοί) μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σε "καλύψει" κάπως. Κατά τα άλλα η πλήρης ομοιομορφία. Άρα λοιπόν έχουμε και λέμε: Αν είσαι κεντροαριστερός ή αριστερός και θες μνημόνιο, έχεις το ΠΑΣΟΚ και μόνο ως πολιτικό "κατάλυμα". Ειδάλλως, έτσι και δε θέλεις Μνημόνια, έχεις μια χαρά επιλογές: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Οικολόγοι, Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης), μπορεί και το κόμμα του Αλαβάνου που μαθαίνω ότι συγκροτείται, για να αναφέρω μόνο την κοινοβουλευτική αριστερά. Θα μου πεις γιατί βάζω τους Οικολόγους στα αριστερά. Ε, πάρτο ως αριστερά του ΠΑΣΟΚ, έτσι για να συνεκφωνούμαστε.
      Ποιοι μένουν ακάλυπτοι; Μα οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που ενώ δεν εντάσσονται στην Αριστερά, εντούτοις δεν θέλουν Μνημόνιο. Και δε μιλάμε για εκείνους που εύκολα καταφεύγουν σε άλλες επιλογές μικρότερων κομμάτων. Αναφερόμαστε σε ένα κοινωνικό μπλοκ που θέλει να είναι ενταγμένο σε ένα κόμμα ή σε μια παράταξη εξουσίας. Αυτοί μένουν ακάλυπτοι.
      Να λοιπόν τι μας λείπει, για να ολοκληρωθεί η εικόνα: Ένα κόμμα - και δεν αναφέρομαι σε συνδυασμούς δημοτικών εκλογών αλλά σε κανονικό κόμμα - προερχόμενο από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα εκφράσει εκείνους τους ψηφοφόρους του Κινήματος που δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με τον Μνημονιακό μονόδρομο. Θα το δούμε άραγε και μάλιστα σύντομα;