Μια πρόταση: Το Διαδυκτιο βημα του δημοσιου διαλογου.

25
 Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

1000 χρόνια η  Εκκλησία  μονοπωλούσε το δημόσιο διάλογο…
Για χίλια χρόνια ο ιερέας και ο «αιρετικός» έπρεπε να περάσουν από τον άμβωνα - με ότι κι αν αυτό σήμαινε για τον επίδοξο αμφισβητία των θρησκευτικών δογμάτων, όταν η παρέμβαση του αναγκαστικά γινόταν υπό το αυστηρό βλέμμα των Αγίων και την υπενθύμιση της Κόλασης.
Και ξαφνικά εκεί  στο 1000 μΧ στη Δυτική Ευρώπη αναπτύχτηκε ο θεσμός των Πανεπιστημίων (ως μετεξέλιξη των μοναστηριακών σχολών σε συντεχνίες διδασκόντων-διδασκομένων που γρήγορα από τους κόλπους τους ξεπήδησαν ανεξάρτητες φωνές και κινήματα εναντίον της κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας- Ζακ Λε Γκοφ Οι διανοούμενοι στο μεσαίωνα, εκδόσεις Κέδρος).
Ένα διαφορετικό βήμα δημοσίου διάλογου στήθηκε διπλά στην Εκκλησία  που ζητούσε επιτακτικά την χειραφέτηση του( σε μας βέβαια Λατινοκρατία και Τουρκοκρατία ανέκοψαν ανάλογες εξελίξεις).
Η Εκκλησία «τρελάθηκε»….
Οι σκοτεινότερες, αιματηρότερες, αποκρουστικότερες και ένιοτε γελοιωδέστερες σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας (αποκατάσταση του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου και αναγνώριση των θεωριών τους 500 χρόνια μετά) γραφτήκαν ακριβώς τη περίοδο αυτή σε........... μια προσπάθεια ανάκτησης του μονοπωλίου στο δημόσιο διάλογο, λογοκρισίας και φίμωσης της ανερχόμενης Επιστήμης.
Διωγμοι, ασφυκτικός έλεγχος των πανεπιστήμιων , ιερά εξεταση, δογματικές παρεμβάσεις σε επιστημονικά ζητήματα, κάψιμο βιβλίων και άφθονο αίμα λέκιασαν ανεξίτηλα τα χρυσοποίκιλτα άμφια….

Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο….
Ένα μονοπώλιο του δημοσίου διάλογου η τηλεοπτική αυτοκρατορία φθίνει ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός περισσότερο ανεξάρτητου και δημοκρατικού βήματος, του Διαδικτύου.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι η υποταγή στους τηλεοπτικούς τρόπους, χρόνους και τόπους δεν είναι πια απαραίτητος συμβιβασμός προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας….
Διπλά στο τηλεοπτικό παράθυρο σε κάθε σπίτι, σε κάθε διαμέρισμα άνοιξε ένα καινούργιο παράθυρο προς χιλιάδες και εκατομμύρια κατευθύνσεις πραγματικά διαδραστικό, που εξυπηρετεί το δημόσιο διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και το πλουραλισμό πολύ ουσιαστικότερα από την τηλεοπτική δικτατορία μιας κάκιστης επικοινωνίας:
-         με την τηλεσκηνοθεσία και διασκευή της πραγματικότητας
-         τις ηχηρές τυμπανοκρουσίες και τον υποβλητικό φωτισμό
-         την καταστροφική για τον ειρμό της σκέψης  εναλλαγή θεμάτων  και  ρυθμών
-         την ανά τέταρτο διακοπή της νοητικής συνεχείας για τις «απαραίτητες» διαφημίσεις
-         και φυσικά την αόρατη μπαγκέτα ιδιοκτητων-επιχειρηματιων και μάγων της επικοινωνίας που αποπροσανατολίζει, τσουβαλιάζει και στοχοποιει.
Είναι σε πανικό….Το βλέπεις στην αγριότητα των εκφράσεων, την επιθετικότητα των θέσεων-ερωτήσεων, την αμηχανία μπρος στις αντεπιθέσεις των θυμάτων (στο γνωστό παιχνίδι του τηλεοπτικού ρινγκ) που αμφισβητούν πια ανοιχτά την παντοδυναμία και αποκλειστικότητα τους ως βήμα του δημοσίου διάλογου.
Όλο και περισσότεροι πολίτες, εργαζόμενοι, κόμματα, πολιτικοί, απεργοί και «θύματα» απεργών, υποψήφιοι και άνθρωποι πνευματικοί μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για μια πληρέστερη και πραγματικά διαλογική επικοινωνία των θέσεων και των επιχειρημάτων τους, με τον αναγνώστη-θεατή πια πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της δικής του αποψης-πραγματικότητας, μέσω της επιλογής και της κριτικής σκέψης, κι όχι με το στανιό αποβλακωμένο δέκτη μιας κατασκευασμένης  τηλεοπτικής.
Ναι μπορεί το Διαδίκτυο να γίνει το βήμα του δημοσίου διάλογου για τον 21 αιώνα ανάγοντας την οθόνη του υπολογιστή στην πρώτη τεχνολογική επένδυση μέσα σε κάθε σπίτι και τοποθετώντας το τηλεοπτικό χαζοκούτι -απαρχαιωμένο κι έξαρχης προβληματικό- στη θέση που «δικαιωματικά» του ανήκει: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας (μαζί με το θυμιατήρι και το κνούτο).
Αμήν.- Νικολοπουλος Βασιλης. 

Δημοσίευση σχολίου

25Σχόλια
  1. Φάνηκε ποιος είναι ο ρόλος μεγάλε και ποια είναι τα αφεντικά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι παρακάτω Νικολακόπουλε λες:Οι σκοτεινότερες, αιματηρότερες, αποκρουστικότερες και ένιοτε γελοιωδέστερες σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας.
    Εννοείς και της μουσουλμανικής ιστορίας;
    Δηλαδή είσαι κατά της ανέγερσης του τζαμιού.
    Θαρρώ πως συμφωνούμε και μποερούμε να εννώσουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτος κι αν περιέργως Νικολακόπουλε θεωρείς κακιά την χριστιανική και ...καλή την μουσουλαμανική πίστη. Τη μουσουλμανική που αφήνει να παντρεύονται οι γέροι 10χρονα κοριτσάκια. Νικολακόπουλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @23 Οκτωβρίου 2010 9:20 μ.μ.

    Για πες και σε μενα ποιος ειναι ο ρολος του και τα αφεντικα του.
    Εγω δεν ειμαι εξυπνος και δεν καταλαβαινω αν δεν μου το κανουν "λιανα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 9,29

    Βεβαιως και η ισλαμικη θρησκεια ειναι σκοταδιστικη αλλα εμεις εδω Ορθοδοξους εχουμε πανω απο το κεφαλι μας δεν ειμαστε στο Ιραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο χριστιανισμος υπηρξε παντα προδοτικος για το εθνος

    η Ευρωπη καποια στιγμη γμωρισε την Αναγεννηση και τον Διαφωτισμο όταν στραφηκε στην ελληνικη γραμματεια

    Το Βυζαντιο και κατ επεκταση το συγχρονο ελληνικο κρατος ουδεπωτε γνωρισε Αναγεννηση και Διαφωτισμο και γι αυτο παραμενουμε το πιο καθυστερημενο κρατος της Ευρωπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Εκκλησια εχει καταληστεψει τον ελληνικο λαο

    ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΤΡΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ τελικά καμφθούν οι έλληνες της περιοχής και τελικά χτιστεί το τζαμί στην Αθήνα, γύρω του θα αναπτυχθεί μουσουλμανική κοινότητα.
    Είναι λογική η συσπείρωση, γίνεται παντού, όπως στην Τσάιναταουν. Στην περιοχή δεν θα ομιλούν ελληνικά.

    Μόνο το Κοράνι θα τους συνδέει, πιθανώς και ο φανατισμός. Σε αυτό το πλήθος θα τρυπώσουν οι ρέκτες του Βαχαμπισμού, που διαδίδουν το Ισλάμ
    ως δημόσιο ηθικό κώδικα,
    όχι ως μια ατομική πίστη.
    Είναι εκείνοι που καλλιεργούν την κουλτούρα του τρόμου και υποστηρίζουν τη φυσική εξόντωση ημών των απίστων. Δεν είναι μια εντύπωση που μας κατέβηκε έτσι ξαφνικά στο κεφάλι.

    Εχουν εντοπιστεί παντού στην Ευρώπη κέντρα στρατολόγησης ανθρώπων που δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Δεν μιλάμε απαραιτήτως για άτομα που θα ζωστούν με πυρομαχικά. Ο ισλαμικός φανατισμός εχθρεύεται την καθημερινότητά μας, το ότι οι γυναίκες μας είναι ελεύθερες να φοράνε κραγιόν και κανονικά ρούχα, κι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν ίσα δικαιώματα με τον άνδρα τους, ακόμα και διζύγιο, πράγμα ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ γι αυτούς.

    Αναρωτιόμαστε λοιπόν: σε αυτή τη νέα γειτονιά του τζαμιού, ποια θα είναι η τύχη μιας ανύπαντρης μητέρας;

    Λιθοβολισμός;

    Θα μπορεί μια γυναίκα απλά να περπατήσει, φορώντας εξώπλατο και φούστα;

    Απαγχονισμός.

    Τι θα γίνει αν μια παρέα πίνει μπίρες στο παγκάκι; Ραβδισμοί.
    Και το μείζον: θα επιτρέπονται το κομπολόι, ο χαρταετός, το τραγούδι και όσα καταδικάζουν οι μουλάδες ως αμαρτωλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα χουντοκάναλα, τα ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ κόμματα, και η κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι χρειάζεται ένα «επίσημο Τζαμί».

    Το «ένα και επίσημο Τζαμί», είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει ένα και ενιαίο ισλάμ. Δεν είναι μόνο οι διαφορές ανάμεσα στους Σιίτες και τους Σουνίτες.

    Οι ερμηνείες του κορανίου είναι πολύ διαφορετικές στον αραβικό κόσμο. Το Τζαμί στην Αθήνα, είναι σχέδιο, της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η Σαουδική Αραβία, είναι η πνευματική εστία του Βαχαμπιτισμού (Wahabism).

    Τι είναι πραγματικά ο Βαχαμπιτισμός;

    Πολλοί στη δύση το θεωρούν εξτρεμιστική παρέκκλιση που δεν είναι το πραγματικό και αληθινό ειρηνικό Ισλάμ. Ο Βαχαμπιτισμός δεν είναι μια χωριστή αίρεση. Είναι το αυθεντικό Ισλάμ του 7ου αιώνα. Για τους πιστούς δεν υπάρχει κανένα πράγμα αποκαλούμενο βαχαμπιτισμός, αλλά μόνο αληθινό Islam. Οι Σαουδαράβες φοιτητές και ο μέσος Σαουδαράβας πιστεύει ότι το δικό τους Ισλάμ είναι και το αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με άλλα λόγια πρπει ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να ψάξουμε να βρούμε μια δικαιολογία ΏΣΤΕ
    ΝΑ ΜΗΝ ΓΊΝΕΙ ΤΟ ΤΖΑΜΊ ΠΟΥ ΘΑ ΒΥΘΊΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΣΤΟ ΑΠΌΛΥΤΟ ΧΆΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 9,41

    καμια αντιρρηση αλλα για τον εγχωριο ορθοδοξο σκοταδισμο εχεις να πεις τιποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΘΗΝΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΥΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

    ΕΣΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ - ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑΚΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΑΥΤΟ ΟΜΟΡΦΟ.Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ-ΜΙΑΡΑ-ΕΞΕΤΑΣΗ.ΒΕΒΑΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ -ΘΥΜΙΚΟ-ΕΠΙΘΥΜΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΑΜΑΒΡΩΜΕΝΑ.ΣΚΟΤΙΝΙΑΣΜΕΝΑ.ΕΚΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΜΦΙΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΑΣ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τη χριστιανική θρησκεία; Έχω να πω να ξεχωρίσει το κράτος από την εκκλησία.
    Έχε υπόψιν σου όμως μια εμπλοκή. Ο μουφτής της θράκης είναι δημόσιος υπάλληλος, πληρώνεται από το ελληνικό κράτος. Έτσι, το λέω διότι πρέπει να ληφθεί κι αυτό υπόψιν.

    Η εκκλησία τουλάχιστον δεν λιθοβολεί και δεν μαστιγώνει και δεν επιτρέπει γάμους 10χρονων.

    Αν χωριστεί από το κράτος, και φορολογηθεί όπως κάθε εταιρεία λύνεται το πρόβλημα.

    Με το τζαμί φίλε μου όμως ΔΕΝ είναι έτσι. Εκει θα έχουμε απόλυτο φανατισμό, επιθέσεις σε έλληνες, χάος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 9,57

    λυπαμαι ομως ο χριστιανισμος οπως αλλωστε και ο ισλαμισμος ειναι φυσει ρατσιστικα και μισαλλοδοξα δογματα αφου θεωρουν εαυτους κατοχους της μιας και μοναδικης αληθειας

    πληθος ρατσιστικων και μισαλλοδοξων μυνηματων υπαρχουν στην Βιβλο ενω τα σκοταδιστικα ιεροεξεταστικα φαινομενα επι Βυζαντιου δεν ηταν μεμονωμενα αλλα καθεστως

    και σε αυτο δυστυχως συνετελεσαν τα μεγιστα οι λεγομενοι Πατερες της Ορθοδοξιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 10,02

    δεν διαφωνω για τον φανατισμο των ισλαμιστων

    αν και αντιεξουσιαστης δεν εχω τα κολληματα της προστασιας της καθε μειονοτητας μονον και μονον επειδη ειναι μειονοτητα

    το καλυτερο που θα μπορουσε να γινει ειναι καταργηθοθν οι επισημες θρησκειες και οποιος θελει ας λατρευει οτι θελει στο σπιτι του

    οσον αφορα την ορθοδοξη εκκλησια δεν μπορει να επιβαλει τετοια πραγματα γιατι απλως ο κοσμος πλεον εχει ξυπνησει παλαιοτερα που μπορουσε τα εκανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν, λεω αν
    Ειχαν κοψει πιο μπροστα τους μισθους
    Ειχαν κοψει πιο μπροστα τις συνταξεις
    Ειχαν αυξησει πιο πριν τα ορια συνταξιοδοτησης
    Ειχαν αυξησει πιο πριν τον ΦΠΑ
    Ειχαν αυξησει πιο πριν ολους τους φορους
    Ειχαν βαλει πιο πριν νεους φορους και τελη
    Ειχαν αυξησει πιο πριν τα τελη κυκλοφοριας
    Ειχαν αυξησει και ειχαν βαλει πιο πριν νεα διοδια
    Ειχαν αυξησει πιο πριν την δεη
    Ειχαν αυξησει πιο πριν τη βενζινη
    Αν ....
    Αν ....
    Αν ....
    Τι λες λεβεντη μου, θα φταναμε στο χαλι που φτασαμε;
    Βαλτε και λιγο το ρημαδι το μυαλο να δουλεψει!!!!
    Αν βεβαια εχετε...
    αυξησε καθετα την βενζινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και στραφηκαν κατα της δικης μας θρησκειας, του δωδεκαθεϊσμου.
    της θρησκειας της ζωης και της ελληνικοτητας. του απολλωνιου φωτος και της α-ληθειας (α+ληθη, οι προγονοι μας γνωριζαν τα παντα και το μη ληθη ηταν το α+ληθες, το αληθινο, τα αλλα ηταν μαϊμουδες)

    ναι, να χωριστει η εκκλησια τελειως απο το κρατος και το τζαμι να ΜΗ χτιστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΡΟΣΟΧΗ !!

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ.

    Πυκνώνουν οι αυτοκτονίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής των τραπεζών.

    Χθες ένας ακόμη νέος άνθρωπος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του επειδή φοβήθηκε ότι θα του έπαιρναν το σπίτι λόγω χρεών.

    Ο 49χρονος ιδιοκτήτης φορτηγού από τη Ν. Ιωνία του Βόλου έδεσε στο πόδι του ένα ταξιδιωτικό σάκο τον οποίο είχε γεμίσει χαλίκια και έπεσε στη θάλασσα βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

    ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 23 Οκτωβρίου 2010 10:06 μ.μ.

    Ποιος να τα εκανε αυτα φιλε;
    Οι δημαγωγοι της ΝΔ;
    Ή οι αλητες του παλιου ΠΑΣΟΚ;
    Αυτοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δανειζονταν, ετρωγαν τα μισα οι ιδιοι (10000 20000 γουρουνια ολοι κι ολοι, οχι παραπανω) και τα αλλα μισα τα μοιραζαν στο χαζοκοσμακη (10000000)
    Για καθε ευρω που εδιναν σε σενα αυτοι εκλεβαν 1000!
    Γι αυτο σου εδιναν και το ενα.
    Για να χοροπηδας σαν πιθηκος και να χειροκροτας.
    Κανενας βλαξ δεν σκεφτεται τι θα ειχε γινει αν δεν ειχαν ληφθει αυτα τα μετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 10,09

    θα σε στεναχωρησω αλλα αν μιλας για αρχαιους ελληνες τοτε μαθε πως αυτοι δεν ειχαν θρησκεια και πολυ περισσοτερο δεν ονομαζονταν 12θεισμος

    αυτο ειναι ενα συγχρονο κατασκευασμα απο ανθρωπους που δηλωνουν "ελληνες" αλλα επι της ουσιας ειναι βαθυτατα δογματικοι οπως και οι χριστιανοι

    sorry

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΙΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΝΙΓΜΕΝΟΥ;ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΜΕΝΗ ΨΥΧΗ.ΜΟΝΟ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΗ ΤΟΥΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΟΛΟΥΣ .ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.ΠΑΩ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ ΓΙΑΤΙ 4 Η ΩΡΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΞΕΝΑΛΕΜΕ.ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ.ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ.Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 10,42

    ασε πατερ εσυ δεν σωζεσαι με τιποτα αντε καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η παραπάνω συζήτηση με θλίβει. Τι να περιμένεις απο πολίτες που αντι να συζητούν επί της ουσίας των επιχειρημάτων του αρθρογράφου, προσπαθούν να βρούν υστεροβουλία σε ότι γράφει ή του επιτίθενται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ακόμη αυτή η τάση των νεοελλήνων να βλέπουν παντού συνωμοσίες τους έχει οδηγήσει σε μια συλλογική υστερία. Φυσικά, τους εξυπηρετεί στο να αποσείσουν τις προσωπικές τους ευθύνες για την κατάντια της χώρας. Ας μην αναζητούν τους υπευθύνους σε σκοτεινούς; διαδρόμους της ζωής η του μυαλού: μια φευγαλέα ματιά στον καθρέπτη θα αποκαλύψει τον ένοχο της συλλογικής μας αποτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΣΤΟΝ 10,42.ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ..ΠΑΤΕΡ..ΠΕΡΙΠΟΥ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΟΜΩΣ ΑΔΕΛΦΕ.ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ.ΤΡΩΓΩ ΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΩ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΞΕΛΑΦΡΩΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΟΥ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου