Το Μαύρο Παζλ

9
 Γράφει ο Τυχαίος

Κατά τα άλλα ήταν καλά παιδιά. Με σπουδές βαρβάτες. Από γενιές που οι ρίζες τους χανόντουσαν στα μουχλιασμένα κάστρα της Βόρειας Ευρώπης. Γερμανοί τραπεζίτες, που τώρα δούλευαν στα ψηλότερα πατώματα εκεί στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης. Αργά το βράδυ - κάθε βράδυ - μαζευόντουσαν κι οι τρεις για μπύρες και συζήτηση στην ίδια μπυραρία τα τελευταία οκτώ χρόνια στο στενό πλάι στην πλατεία Ρέμερ κοντά στο ποτάμι. Ο Στέφαν, ο Κρις και ο Γιόχαν.
-  Κύριοι, η κατάσταση εξελίσσεται όπως την είχαμε σχεδιάσει. Ξεκίνησε να μιλάει ο Κρις. Μετά τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, να πάρουν αυτοί ζωτικό χώρο στα Βαλκάνια με αντάλλαγμα να μην ξηλώσουν ολόκληρη την οικονομική μας επιρροή εκεί, διαχειριζόμαστε πλέον 70-30 υπέρ μας, το χρέος των PIIGS. Οι Αμερικανοί μπορούν να δρομολογήσουν τα γεωπολιτικά τους όπως θέλουν, αναφέρομαι σε αγωγούς, ελληνο-τουρκικά, Μακεδονικό, Σερβία και τα παρόμοια, εμείς θα τους στηρίξουμε κι αυτοί μας παραχωρούν το μεγαλύτερο μέρος των τόκων από τη διαχείριση των κρατικών χρεών. 70-30 η αναλογία. Σωστά;
-  Έτσι τα είχαμε συμφωνήσει, απάντησαν οι άλλοι δύο.
-  Συνεχίζω λοιπόν. Αφού οι Νότιες χώρες δεν έχουν πλέον ζεστό χρήμα για κατανάλωση, θα τους......... μετατρέψουμε από PIIGS σε αγελάδες! Μακροχρόνια προγράμματα σταθερότητας και εξασφαλισμένα επιτόκια από τα πακέτα βοήθειας. Τα κεφάλαια θα είναι απολύτως κατοχυρωμένα, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις σχετικές συμφωνίες. Ας πούμε στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε μια επένδυση της τάξης των 110 δις ευρώ, με 5,5% επιτόκιο, αρχικά για τρία χρόνια. Συνολικά για όλες τις χώρες του Νότου, θα προβλέψουμε γύρω στο 1 τρις ευρώ. Κανονικό άρμεγμα αγελάδων. Το παιχνίδι θα γίνει πολύ σκληρό όμως. Πως σας ακούγεται;
-  Ελκυστικότατο! Αναφώνησε ο Στέφαν.
-  Μισό λεπτό. Η Ελλάδα χρωστάει κοντά στα 300 δις. Αν προσθέσουμε κι άλλα 110, πως θα τα αποπληρώσει; Αναρωτήθηκε ο Γιόχαν.
-  Τα πράγματα είναι απλά. Αποκρίθηκε ο Κρις. Η Ελλάδα - μιας και με ρωτάς γι' αυτήν - έχει έσοδα κάθε χρόνο κοντά στα 50 με 55δις ευρώ. Για τόκους πρέπει να δίνει κοντά στα  13 με 15 δις ευρώ κάθε χρόνο και καμιά 30αριά για το κεφάλαιο. Εισπράττουν 50 χρειάζονται 90. Από τα 90 χρειάζονται 13 για τόκους ώστε να δανειστούν τα 40. Πρακτικά οι Έλληνες θα εργάζονται για εμάς.  Περίπου κάθε σεντς όλου του πρωτογενούς κρατικού εισοδήματος θα έρχεται σε μας. Καταλαβαίνεις; Αποκτάμε μια ολόκληρη χώρα μόνο με 110 δις, τα οποία όμως παίρνουμε πίσω το 2014 και μάλιστα με τόκο. Το μόνο που θα πάθουν θα είναι η πτώση του βιοτικού τους επιπέδου κοντά στο 40%. Δηλαδή θα δανείζονται μόνο για να πληρώνουν τα δάνεια κι όχι για δικές τους δαπάνες. Απολύτως διαχειρίσιμο. Εμείς από την άλλη βρίσκουμε κεφάλαια για τα δικά μας προγράμματα ανάπτυξης. Με λίγα λόγια ο νότος θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του Βορά, όχι από την κατανάλωση των προϊόντων μας αλλά από τους τόκους των χρεών τους. Γι' αυτό τους ονόμασα "αγελάδες". Κι όταν αντιστραφεί ο κύκλος, τη δική μας ανάπτυξη, δηλαδή τα δικά μας προϊόντα, θα τους τα πουλήσουμε πίσω. Οκεϋ τώρα;
- Ναι, εντάξει. Τώρα καταλαβαίνω γιατί κρατάμε και ακριβό το ευρώ. Εμείς θα κερδίσουμε από το χρέος των Νότιων. Οπότε πάση θυσία σκληρό νόμισμα. Με το 40% τώρα όμως που πρέπει να τους κόψουμε, πως θα γίνει;
- Και γι΄ αυτό υπάρχει σχέδιο. Είπε ο Κρις. Θα μας ενημερώσει ο Στέφαν, ως πιο ειδικός.
- Ευχαριστώ Κρις. Είπε ο Στέφαν και πήρε το λόγο. Το πρόγραμμά μας έχει ως εξής: 20% θα προέλθει από την πτώση των μισθών και 20% από φόρους. Έτσι θα ρίξουμε το βιοτικό επίπεδο που θα γνωρίσει μια πτώση κοντά στο 40%. Από εκεί και πέρα κάθε παρέκκλιση από το πρόγραμμα θα βαρύνει τους ίδιους. Το 40% είναι ενδεικτικό και μπορεί να πάει και πιο κάτω. Βεβαίως μετά τα 3-4 χρόνια θα πρέπει να τους βρούμε κεφάλαια για ανάπτυξη. Μια αναδιάρθρωση του χρέους τους της τάξης του 20% θα τους εξοικονομήσει κεφάλαια κοντά στα 40 δις για μια 5ετία δηλαδή περίπου 8 δις το χρόνο, ώστε να τα διαθέσουν στις δικές μας αγορές φυσικά. Πολιτικά η διαχείριση προβλέπεται ως εξής: το πρόγραμμα σταθερότητας θα το διαχειριστεί κεντροαριστερό κόμμα. Χαμηλή κοινωνική ένταση και λαϊκίστικη ρητορική. Ρευστή. Εκεί θα στριμώξουμε όλα τα αρνητικά μέτρα. Αν χρειαστεί θα επανεκλεγεί η ίδια κυβέρνηση ώστε να αποφύγουμε κοινωνική αναταραχή. Μετά, βλέπω τη διαχείριση της ανάπτυξης - τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή - σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, ώστε τα κεφάλαια να διοχετευθούν εκεί που πρέπει. Αυτά.
- Πολύ καλά. Είπε ο Κρις. Οι Αμερικανοί τι λένε για όλα αυτά;
- Τους ξέρεις τους Αμερικανούς. Θέλουν μαζί με όλο το αρνητικό κλίμα να περάσουν μαζί και τα δικά τους θέματα ώστε να τελειώνουν. Έτσι κι αλλιώς για το 2011 έχουν τα δικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, η κρίση θα τραβήξει για πολύ και θα ήθελαν να ξεμπερδεύουν με το Αιγαίο τουλάχιστον, ώστε η παρούσα Κυβέρνηση να "φορτωθεί" όλη τη "σαβούρα". Οι συντηρητικοί δεν είναι  και πολύ ευέλικτοι σ' αυτά.
- Λογικό το βρίσκω. Οι κεντροαριστεροί στην Ελλάδα είναι σύμφωνοι;
- Ναι υπό την προϋπόθεση να ξαναγίνουν εκλογές.
- Εκλογές; Πάλι; Γιατί;
- Για δυο λόγους: ο πρώτος είναι γιατί ο Γιώργος λέει ότι θέλει να αισθάνεται εξασφαλισμένος ότι έχει λαϊκή εντολή πριν προχωρήσει στα "βαθιά". Φοβάται μήπως τον "πουλήσουμε" στα μισά της διαδρομής. Ο δεύτερος είναι πιο περίπλοκος. Αυτές οι εκλογές θα γίνουν με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο. Θα τις κερδίσει και πάλι ο Γιώργος - αν χρειαστεί και με τη βοήθεια νέων μικρότερων κομμάτων - και θα πάρει τα αρνητικά μέτρα. Ούτως ή άλλως λίγο πάνω από το 40% θέλει και θα το πάρει αφού πλέον ισχύει το μπόνους των 50 εδρών. Οι επόμενες όμως θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει ο Γιώργος. Για να έχει τη δυνατότητα να χειριστεί καλύτερα τα πράγματα στο εσωτερικό του κόμματός του, να ορίσει αυτός τους υποψήφιους και τα ψηφοδέλτια που θέλει ώστε να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις της εσωτερικής αντιπολίτευσης, που θα είναι μεγάλες μετά από μια τέτοια κατάσταση, και να φτιάξει μια θετική γι' αυτόν κοινοβουλευτική ομάδα. Ο καινούριος νόμος του Γιώργου έχει και μονοεδρικές, σπάει και μεγάλες περιφέρειες και γενικά είναι πιο πολύ στα μέτρα του. Είναι φτιαγμένος για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του αρχηγού.

 Η συζήτηση κάπου εκεί άλλαξε θέμα. Πέρασε στο κυνήγι, στο ποδόσφαιρο και σε μια νέα ποικιλία πούρων που θα δοκίμαζαν οι τρεις την Κυριακή κάπου στο Βερολίνο που θα πήγαιναν επαγγελματικό ταξίδι.
Καληνύχτα σας...

Δημοσίευση σχολίου

9Σχόλια
  1. Πιστευτό το σενάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει λύση αλλά χρειάζεται μιά Ελληνική κυβέρνηση για να την εφαρμόσει. Και χρειάζεται και ένας ώριμος λαός για να την αποδεχτεί. Η λύση αυτή θα συνεπάγεται μιά βίαιη ανατροπή δεδομένων και μιά αναπόφευκτη αλλά πλήρως ελεγχόμενη πτώχευση. Η απάντηση προς τον Γιόχαν τον Πήτερ και τον Φραντς, θάπρεπε να είναι μία. "Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να δρομολογήσουν τα γεωπολιτικά τους όπως θέλουν, αναφέρομαι σε αγωγούς, ελληνο-τουρκικά, Μακεδονικό,...

    ε, βέβαια, λειτουργεί καλά η μηχανή τους, διαλύουν και το τελευταίο προπύργιο, τη Χρυσή Αυγή, εντάξει...
    καμμία αντίσταση πλέον...
    ελεύθεροι κύριοι άπλυτοι και κύριοι λερμανοτραπεζίτες να αλωνίσετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε διασταυρωση γυναικας με χοιρο, εχτες που οι Ελληνες γιορταζαν το ΟΧΙ, εσεις οι νοσταλγοι της γερμανικης κατοχης τι γιορταζατε, το χαιλ χιτλερ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12:09 μ.μ.
    "Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος".
    Κοινως "παρτε τ' @ρχιδια μας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Βέβαια το "μη έχοντος" είναι και κάπως σχτικό, διότι θα μας πάρετε το όνομα της Μακεδονίας, τα πετρέλαια του Αιγαίου και πρώτο απ'όλα το μισθό μας για να βρίσκονται λεφτά για τα επιδόματα "ανεργίας" σε εκατομμύρια αλβανοβουλγάρους που κατάλαβαν ότι ψυχορραγεί ο έλληνας και τρέχουν να ξυλευτούν την δρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΩΝ.
    ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΩΠΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το «Ποντικι» αποκαλύπτει ότι παίρνουν ψήφο λαθρομετανάστες οι οποίοι δηλώνουν διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας, σε άδεια οικόπεδα, σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης, σε χαμόσπιτα και ερειπωμένα κτίσματα… Με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό το «Π» αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές και θέτει το ερώτημα… Ποιοι παίζουν με το θέμα αυτό ; Ποιοι έχουν συμφέρον από παράνομες εγγραφές στους τηλεφωνικούς καταλόγους… Κάποιοι, το προσπάθησαν εκμεταλλευόμενοι τις «τρύπες» του Καλλικράτη και έγραψαν στους εκλογικούς καταλόγους εκατοντάδες μετανάστες που δεν μπορεί να βρει κανείς στις αναγραφόμενες διευθύνσεις!!

    Αυτο ηταν και ειναι το ΠΑΣΟΚ!
    ΝΟΘΕΙΑ!

    Οπως το 2000 επι Σημιτη-σαυρα που κουβαλησαν εδω στρατιες "ρωσοποντιων" και αλλων, τους "ελληνοποιουσαν" σε μια νυχτα και με ενα εισητηριο ψηφιζαν ΠΑΣΟΚ.
    Το εισητηριο δεν ειχε και επιστροφη και πολλοι απο αυτους πηγαιναν σε αστυνομια και αλλες δημοσιες υπηρεσιες και απαιτουσαν φαγητο και επιστροφη στην πατριδα τους διοτι τηρησαν τη συμφωνια, ψηφισαν ΠΑΣΟΚ!!!

    Οπως τοτε που το εκδοτικο-επιχειρηματικο κατεστημενο εδωσε το "δαχτυλιδι" στον ηλιθιο Jeffrey και επρεπε να τον ψηφισει και ο λαος... μονο του, χωρις αντιπαλο... τοτε επιστρατευτηκαν στρατιες Πακιστανων, ειδικα στην Πατρα, που με ενα σαντουιτς και πεντε ευρω αποτελεσαν το μεγαλο κομματι απο "φιλες και φιλους του ΠΑΣΟΚ"....

    ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΛΕΨΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.

    ΜΑΥΡΟ!
    ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΡΕΜΑΛΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΝΤ και Ελληνικό χρέος
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ και συλλογιστείτε μήπως το ΔΝΤ άνοιξε ένα καλό μαγαζί το οποίο θα του φέρνει για πάντα έσοδα αρμέγοντας εσαεί την Ελλάδα για την αποπληρωμή των τόκων και το κεφάλαιο του χρέους δεν θα αποπληρώνεται ποτέ ?

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΘΑ ΑΡΜΕΓΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΚΟΥΣ.
    Καλή επιχείρηση για τους διεθνείς τοκογλύφους έτσι ? και σίγουρα έσοδα.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ 7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου