Το γλυκό της ημέρας: Μηλόπιτα με τριφτά μήλα


Υλικά...


120 γρ. ζάχαρη

40 γρ. βούτυρο και 40 γρ. βούτυρο για τα φύλλα

6 μήλα κόκκινα

12 δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)

½ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη

5 φύλλα κρούστας

Ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Ενυδατώνουμε τα δαμάσκηνα σε λίγο ζεστό νερό, το οποίο αρωματίζουμε με τσάι ή αλκοόλ της αρεσκείας μας. Τα αφήνουμε να αρωματιστούν για 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη και τα στεγνώνουμε σε βαμβακερή πετσέτα. Σε ένα μπολ ενώνουμε τα μήλα με τα δαμάσκηνα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια αντικολητική κατσαρόλα βάζουμε 1 κ.σ νερό, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις η καραμέλα αποκτήσει ξανθό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 40 γρ. βούτυρο. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακινούμε καλά για να λιώσει το βούτυρο και να ενωθεί με την καραμέλα. Ρίχνουμε τα 2/3 της καραμέλας στη φόρμα που θα ψήσουμε τη τάρτα.  Την υπόλοιπη καραμέλα τη ρίχνουμε στο μίγμα των μήλων με τα δαμάσκηνα.

Βάζουμε το μίγμα στο ταψάκι που είχαμε απλώσει τη καραμέλα. Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα και βάζοντας  τα το ένα πάνω στο άλλο.

Βγάζουμε το ταψάκι όταν πρέπει από το φούρνο και σκεπάζουμε τα μήλα με τα φύλλα κρούστας. Φροντίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν να τα στριμώξουμε μέσα στο ταψί ανάμεσα στη γέμιση και  στα τοιχώματα του ταψιού.

Ξαναβάζουμε τη τάρτα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Γαρνίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.