Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός, πραξικόπημα καταγγέλλει ο πρόεδρος

Η ασφάλεια του προέδρου τον μεταφέρει μακριά
Μεγάλες διαστάσεις πήραν στον Ισημερινό οι διαμαρτυρίες στελεχών των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα, με τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα να καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του αλλά και να δέχεται επίθεση.

Η κυβέρνηση κατήγγειλε ότι σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Κορέα και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας, Μιγκέλ Καρβαχάλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό δεν έχουν επιδείξει «απείθεια» όλοι οι αστυνομικοί.

Όταν ο Κορέα προσπάθησε να .........μιλήσει σε ομάδα στασιαστών αστυνομικών, αυτοί του επιτέθηκαν με δακρυγόνα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. «Αν θέλετε να σκοτώσετε τον πρόεδρο, εδώ είμαι! Σκοτώστε με!» τους είπε πριν του επιτεθούν, αναφέρει το Associated Press.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «αχάριστους» και πρόσθεσε ότι «καμία κυβέρνηση δεν υποστήριξε την αστυνομία όπως αυτή».

Μετά την επίθεση που δέχτηκε, το νοσοκομείο πολιορκήθηκε από αστυνομικούς. Οπαδοί του προέδρου έφτασαν στο σημείο και συνεπλάκησαν μαζί τους, μεταδίδει το Reuters.

Το Κοινοβούλιο τουλάχιστον ως το απόγευμα της Πέμπτης τελούσε υπό κατάληψη από τους αστυνομικούς.

Εντωμεταξύ, ο αρχηγός του στρατού του Ισημερινού, στρατηγός Ερνέστο Γκονζάλες, διέταξε τους αστυνομικούς να παραδοθούν στις αρχές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Κορέα, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο.