Ο ρόλος των πολυεθνικών στην οικονομική καταστροφή της χώρας. Το παράδειγμα της Mercedes Benz Ελλάς.


 Γράφει ο Χειρούργος

Η εν λόγω λοιπόν εταιρεία, έχει να ελεγχθεί φορολογικά 15 ολόκληρα χρόνια! Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί είδηση. Το παρακάτω όμως είναι:
Μια από τις μεγαλύτερες αντιπροσώπους αυτοκινήτων της χώρας, με τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ κατ’ ετος, αποφέρει απειροελάχιστο κέρδος στη μητέρα Daimler Benz: 7,5 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2008, δηλαδή ούτε καν 1,5% κέρδος! Λέτε η Mercedes να διατηρεί ολόκληρη εταιρεία εδώ για μόνο 1,5% κέρδος;
Το κόλπο είναι αλλού: Η μητέρα Mercedes της Γερμανίας πουλά στην Mercedes Ελλάς τα αυτοκίνητα υπερτιμολογημένα. Έτσι, η Mercedes Ελλάς παρουσιάζει μικρό κέρδος, εν αντιθέσει με την Γερμανική Mercedes, η οποία παίρνει όλα τα κέρδη. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι αυτή η πληροφορία παρουσιάζει ενδιαφέρον. Όμως εδώ είναι όλο το ζουμί: Αφού το κέρδος παρουσιάζεται στην Γερμανία, άρα και φορολογείται εκεί. Έχουμε καραμπινάτη διαφυγή φόρων από την Ελλάδα με αποτέλεσμα την .........

οικονομική αιμορραγία αλλά και οικονομική ζημία.
Η Ελλάδα δεν παράγει αυτοκίνητα, οπότε η οικονομική ζημία που υφίσταται η χώρα μας από το παραπάνω κόλπο δεν είναι ολοφάνερη όπως είναι στο επόμενο παράδειγμα:
Ας πάρουμε την περίπτωση των Γερμανικών και Γαλλικών σούπερ μάρκετ. Αυτά λοιπόν, όχι μόνο ανταγωνίζονται Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και πουλάνε Γερμανικά και Γαλλικά προϊόντα. Εφαρμόζοντας το ίδιο κόλπο της υπερτιμολόγησης, τα πολυεθνικά σούπερ μάρκετ όχι μόνο πληρώνουν λιγότερους φόρους στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και περισσότερο ανταγωνιστικά, κατατροπώνοντας τα αντίστοιχα ελληνικά σούπερ μάρκετ αλλά και τα ελληνικά προϊόντα. Το πλεονέκτημα έναντι των ελληνικών προϊόντων αποκτάται και με ένα άλλο κόλπο: Την χαμηλή φορολόγησή των πολυεθνικών στην χώρα καταγωγής τους. Με αυτούς τους όρους λοιπόν, ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο αγορά του ισχυρού.

Με εκτίμηση,
Ο Χειρουργός σας
http://xeirourgeio.blogspot.com/