Λευκός Οίκος το Μαξίμου

10
Σκληρό πόκερ με έπαθλο τον έλεγχο του συστήματος εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου παίζεται τις τελευταίες μέρες, εν όψει των αλλαγών που σχεδιάζει ο Παπανδρέου στη δομή της κυβέρνησης.
Η ανάγκη να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές ορισμένοι υπουργοί (πιθανόν) και υφυπουργοί (πιο πιθανό), δίνει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να επιχειρήσει ορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που θα αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά παράλληλα δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών και στελεχών.
Η επιμονή – και εμμονή – του Παπανδρέου να διαμορφώσει στο Μαξίμου ένα σύστημα α λα... Λευκός Οίκος, έδωσε την πάσα σε ορισμένους να προκαταλάβουν θέσεις και ρόλους και να ζητήσουν τη συνδρομή συγκροτημάτων ΜΜΕ προκειμένου να εγκλωβίσουν τον πρωθυπουργό στις επιλογές και τις πολιτικές τους φιλοδοξίες.
Ο «αντ’ αυτού», τα ΜΜΕ και οι κόντρες
Πολλά κυβερνητικά στελέχη και πρόσωπα που εμπιστεύεται ο Παπανδρέου – με μακρά θητεία στο σύστημα ΠΑΣΟΚ – δεν είδαν με..........
καλό μάτι το πλασάρισμα στα ΜΜΕ πανομοιότυπων ρεπορτάζ (και εδώ πρωτοστατούσε το Mega) ότι πρέπει να βρεθεί «συντονιστής» της κυβέρνησης, ο οποίος θα καλύψει το κενό που αφήνει ο πρωθυπουργός λόγου φόρτου εργασίας (!) και θα δώσει περισσότερες στροφές στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μηχανής.
Βρήκαν δε στο πρόσωπο του Γ. Ραγκούση τον άνθρωπο που θα αναλάβει αυτό το... «βαρύ» έργο, ενώ ο ίδιος ο υπουργός, είτε επισήμως (στο Mega) είτε μιλώντας με συναδέλφους του, δεν έκρυψε αυτή τη φιλοδοξία του. Βέβαια, ο Ραγκούσης έχει την εκτίμηση πολλών – και του Παπανδρέου – ως αποτελεσματικός και συνάμα «συστημικός», αλλά αυτό απέχει πολύ, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, από το να χριστεί... «αντικαταστάτης» του πρωθυπουργού, και μάλιστα με αρμοδιότητες και θεσμική σφραγίδα, αφενός διότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και αφετέρου επειδή... υπάρχει για τον ρόλο αυτόν αντιπρόεδρος!
Φυσικά, η πρώτη επίσημη ενόχληση (ανεπίσημα αντέδρασε μεγάλος κύκλος ανθρώπων, από υπουργούς μέχρι πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού) διατυπώθηκε αρμοδίως από τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος, μιλώντας στη Real News, αφού ανέφερε πόσο... αγαπά τον Ραγκούση, δήλωσε ότι δεν δέχεται κανένα «καπέλο» και ότι περίπου η... σκιά του έχει περισσότερο πολιτικό βάρος από τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάγκαλος, πριν και μετά τη συνέντευξη, φέρεται να είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Παπανδρέου, με τον οποίο συμφώνησαν στο πνεύμα και το... γράμμα των δηλώσεων που έκανε.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι, μια μέρα πριν κυκλοφορήσει η συνέντευξη του Πάγκαλου, ο έγκυρος «Επενδυτής», σε άρθρο στην τελευταία σελίδα, απέδωσε στον Παπανδρέου αναφορές που έδειχναν την έντονη ενόχλησή του για όσους βιάστηκαν να παίξουν με τα ΜΜΕ παιχνίδια εις βάρος του. Όσοι γνωρίζουν ότι πίσω από την υπογραφή του άρθρου είναι ο διευθυντής της εφημερίδας και γνωρίζουν τις δημοσιογραφικές επαφές του και τις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, κατάλαβαν ότι το μήνυμα ήταν σαφές και είχε συγκεκριμένο αποδέκτη.
Έτσι, τα... «συστήματα» έκαναν πίσω και, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παπανδρέου αποφάσισε να μην χρίσει κανέναν «συντονιστή». Είναι πιθανόν να υπάρξει υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης – κατά το πρότυπο της εποχής Σάκη Πεπονή ή, για να πάμε πιο πίσω, της εποχής Μένιου – και ο Ραγκούσης, λόγω της ενασχόλησής του με το χαρτοφυλάκιο που κατέχει σήμερα, είναι ο επικρατέστερος να το αναλάβει. Μάλιστα, κάποιοι επιμένουν ότι μπορεί να είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, βγάζοντας από την θέση αυτή τον Πεταλωτή.
Φυσικά, ένα τέτοιο υπουργείο θα έχει επαφή με τις υπηρεσίες του Μαξίμου, αφού πολλές αρμοδιότητες αφορούν την καθημερινή υπηρεσιακή – και λιγότερο πολιτική – λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο ανασχηματισμός και οι σύμβουλοι του ΔΝΤ
Πάντως, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα λειτουργήσει στο Μαξίμου αποδοτικά ένα τέτοιο σχήμα, το οποίο είναι πιθανό να περιλαμβάνει:
1. Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο – ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με πείρα, που πολλές φορές χρειάστηκε να «καθαρίσει» πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν.
2. Έναν υπουργό Προεδρίας, ικανό μεν και έντιμο στέλεχος, αλλά με ελάχιστη πολιτική διαδρομή και φιλοδοξίες που μπορεί να πυροδοτήσουν ανταγωνισμούς.
3. Έμπειρα κομματικά στελέχη σε θέσεις «κλειδιά» στο Μαξίμου, που πολλές φορές ακούμπησε πάνω τους ο Παπανδρέου.
4. Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, που έπαιζαν και θα παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του.
5. Έναν στενό κύκλο υπουργών – δηλαδή μια μίνι κυβερνητική επιτροπή.
6. Καμιά πενηνταριά συμβούλους, που έχουν το δικό τους μερίδιο στις αποφάσεις και την καθημερινότητα του επιτελείου.
7. Μια ντουζίνα παρατρεχάμενους, που παριστάνουν το «θινκ τανκ» του Παπανδρέου.
8. Και... κερασάκι στην τούρτα του Μαξίμου οι ξένοι σύμβουλοι του Γιώργου, τοποτηρητές στην ουσία της εφαρμογής του μνημονίου και των επιλογών του ΔΝΤ.
Τώρα, αν όλο αυτό το σύστημα θα μοιάζει με του «Λευκού Οίκου» ή με... κάτι άλλο, θα το δούμε σύντομα!
Πυκνά σύννεφα
Όλα αυτά βεβαίως δεν μπορεί παρά να συναρτώνται – και να προβληματίζουν – με το ότι πυκνώνουν τα μαύρα μαντάτα, τα οποία σκιάζουν όχι μόνο τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και την κοινωνική αποδοχή της.

1. Κατ’ αρχάς, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της αποτυχίας στην οικονομία, της κατάρρευσης όλων των βασικών πυλώνων της, αλλά και της βεβαιότητας πως ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι ο σκληρότερος των τελευταίων δεκαετιών. Η συνέπεια είναι η απογοήτευση της κοινωνίας, αλλά και ο κίνδυνος δημιουργίας εσωτερικών μετώπων στο ΠΑΣΟΚ.

2. Πριν ακόμη έλθει η ώρα για τον δεύτερο – και πιο επώδυνο – γύρο σκληρών εισπρακτικών μέτρων, πριν αρχίσει η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, πριν οι δείκτες της ανεργίας χτυπήσουν το ταβάνι, ήδη οι δημοσκοπήσεις (ακόμη κι αυτή με το... φιλικό ερωτηματολόγιο από την GPO) δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει σύντομα να απολέσει τη μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της αν δεν βρει μια «μαγική» συνταγή ανάκαμψης.

3. Η δραματική κατάσταση της οικονομίας, ωστόσο, η οποία αναγκάζει τον πρωθυπουργό να πάει στη ΔΕΘ όχι για πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις, αλλά για να κλειδώσει τη φτώχεια ευρύτατων στρωμάτων, είναι πιθανό να πληρωθεί ακριβά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αποτελεί ένα κρισιμότατο κρας τεστ για την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης.

4. Αν, μάλιστα, όπως ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην πιάτσα, το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ συνδυαστεί με τελικές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, τότε πολλά από τα οποία συζητούμε σήμερα θα δώσουν σύντομα τη θέση τους σε μια πολύ πιο εκρηκτική ατζέντα...
Ποντίκι

Δημοσίευση σχολίου

10Σχόλια
  1. Με συγκλόνισε η αυτοκτονία ενός 25 χρόνου Φοιτητή πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
    Είναι πράγματι ανησυχητικό η Ελλάδα δεν σκοτώνει πλέον τα παιδιά της τα οδηγεί στο να σκοτωθούν μόνα τους.Χωρίς παιδεία, χωρίς όραμα, χωρίς ένα πρότυπο ανθρώπου και πολίτη.
    Εγκλωβισμένοι όλοι με τους βαρβάρους εδώ ζούμε στην κοινωνία της παραίτησης.

    Μετά την εθνική μας μοναξιά, τώρα έχουμε και την εθνική μας κατάθλιψη!

    Σε ρόλο ψοφοδεούς, διατεταγμένου υπαλληλίσκου ο Φαυλογιώργος, δεν «χαμπαριάζει» από τέτοια…

    Τα γραφεία τελετών τρίβουν τα χέρια τους, και ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ!
    Να που ανοίγουν δουλειές.
    Έρχεται ανάπτυξη…

    Όταν μπαίνεις στην New Pasokville έχει μια ταμπέλα που γράφει:
    “Ξένε πρόσεχε! Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πόλη μας είναι ο Νεκροθάφτης” .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ , ΛΟΥΛΗΣ , ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. **** Ο είναι και φαίνεται....πασοκος
    ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ.


    ......................ουτε για λυπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4 Σεπτεμβρίου 2010 2:19 μ.μ.
    Αυτό είναι ο χειρότερος λαϊκισμός που έχω δει .
    Θα έπρεπε να ντρέπεσαι πάνω στον θάνατο ενός παιδιού να παίζεις τα κομματικά παιχνίδια σου .

    Είσαι πραγματικά εμετικός !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στα τέτοια μας και ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ και τα ΠΟΥΣΤΡΑΚΙΑ ΤΟΥ και το ΞΕΝΟ ΑΔΕΛΦΑΤΟ ΤΟΥ ηλιθίου Γ΄.

    Το ΠΑΣΟΚ έκανε την Ελλάδα όλη… Πρέβεζα + + +

    Μια μεγάλη παράπλευρη συνέπεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, στην οποία όμως δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία, είναι και η κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών. Είθισται στη πατρίδα μας, η όποια αυτοκτονία να αποτελεί θέμα ταμπού, για λόγους κοινωνικούς και κυρίως θρησκευτικούς. Οι συγγενείς του εκάστοτε αυτόχειρα, συνήθως διστάζουν να αναφερθούν τόσο στους λόγους που οδήγησαν τον άνθρωπό τους σε αυτή τη μακάβρια λύση, όσο και σε αυτό καθαυτό το απονενοημένο διάβημα. Και επειδή είμαστε λαός συναισθηματικός, και εκδηλωτικός, οι αυτοκτονίες για λόγους ερωτικούς, ρομαντικούς, ψυχολογικούς, κλπ. ουδέποτε έλειψαν από τα πρωτοσέλιδα. Χαρακτηριστικότερη όλων περίπτωση, αυτή του μεγάλου ποιητή Καρυωτάκη, που έκανε διάσημη τη Πρέβεζα. Κάποτε μάλιστα, αυτοκτονούσαν μέχρι και νεαροί μαθητές, που είχαν όλη τους τη ζωή στο πιάτο, επειδή λέει … δεν έπιαναν καλή βαθμολογία στις εισαγωγικές για τα πανεπιστήμια. Σήμερα, που μπαίνεις σε ΑΕΙ ακόμη και με Ο, το τελευταίο αυτό παράδειγμα φαντάζει απίστευτο. Και όμως.

    Όλα τα παραπάνω ίσχυαν και ισχύουν σε φυσιολογικές εποχές. Σήμερα όμως, που κάθε άλλο παρά φυσιολογικές είναι οι εποχές μας, και με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι αυτοκτονίες έχουν φτάσει σε δυο (2) περίπου την ημέρα!!! Και μιλάμε για αυτοκτονίες που δηλώνονται, και που καταγράφονται ως τέτοιες. Με βάση λοιπόν τα επιστημονικά στοιχεία, οι πιο ευάλωτες ηλικίες για προσφυγή στην αυτοχειρία, είναι αυτές της εργασιακά και οικονομικά πλέον παραγωγικής ομάδας, των ανδρών δηλαδή μεταξύ 35-55 χρόνων. Οι δε μέθοδοι θανάτου που επιλέγονται πιο συχνά, είναι ο απαγχονισμός, ο πυροβολισμός, και τα δηλητήρια.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο συνολικός αριθμός αυτοκτονιών στη Θεσσαλονίκη το 2009 ήταν 28. Μεγάλος αριθμός για το πληθυσμιακό μέγεθος της πόλης. Φέτος, και μόλις στο πρώτο εξάμηνο, οι αυτοκτονίες άγγιξαν τις 21! Έχουμε άλλους 6 μήνες να σπάσουμε το ρεκόρ. Όσο για τις αποτυχημένες απόπειρες, το 2009 αυτές ήταν συνολικά 27, φέτος όμως, και πάλι μόνο στο πρώτο εξάμηνο, 19 άτομα έχουν ήδη αποπειραθεί να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, χωρίς ευτυχώς να τα καταφέρουν. Και όλα τα παραπάνω, όπως τουλάχιστον λέει η αστυνομία, οφείλονται κυρίως σε οικονομικούς λόγους (χρέη).

    Τι θα γίνει; Έβαλε η Τρόικα, σε συνεργασία με τους ντόπιους γκαουλάϊτερ σκοπό να μας εξοντώσουν όλους στον ανθό της ηλικίας μας; Να μας κάνουν τραγικούς ποιητές; Ώστε να μην φτάσουμε σε ηλικία σύνταξης και να μην υποφέρουν τα ταμεία; Και εν πάση περιπτώσει, ας μας πει η υπουργός Υγείας που κόπτεται για το καλό μας, τα τσιγάρα πόσους από εμάς σκότωσαν (αποδεδειγμένα) τον τελευταίο χρόνο; Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν, να βγει και ένα φιρμάνι που να απαγορεύει την αυτοκτονία; Για το καλό μας. Αφού δεν μπορεί να απαγορευτεί το Μνημόνιο.

    Θα το εισηγηθώ στον ΓΑΠ, τώρα που θα επισκεφτεί τη πόλη μου λόγω ΔΕΘ. Αν δεν έχω αυτοκτονήσει μέχρι τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρετίζουμε θερμά την κάθοδο άθεων, ανθελλήνων και περσόφιλων στοιχείων με στήριξη του γκαπ για έλεγχο από τα σωστά αυτά άτομα των Επαρχείων και των Δήμων της χώρας.
    Φυσικά, το γκαπ θα μπορούσε να πετύχει πολύ πιό εύκολες νίκες με άτομα που σέβονται την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισνό, όπως ο Παπαθεμελής, ο Μίκης κλπ.
    Διότι, πως να το κάνουμε, εμείς πιστεύουμε ότι οι βόρειοι γείτονες έχουν και ΠΑΡΑΕΧΟΥΝ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ενώ οι Θεσσαλονικείς που είναι Έλληνες για πολλές χιλιάδες χρόνια, ΔΕΝ έχουν αντίστοιχο δθκαίωμα. Και μη ρωτήσετε το γιατί. Διότι απλυτοαριστερόστροφοι είμαστε και ΕΤΣΙ γουστάρουμε.

    Μπούκυ ο σουγιάς
    Καραπιπερίμ ο σιδηρολοστός
    Χάκερς του κολοσέρβερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 2:38 μ.μ.,
    Ο αρχηγος σου δεν ηταν λαικιστης και εμετικος, οταν πηγαινε στις πορειες για το ασφαληστικο απι ΝΔ, και ελεγε τις ηλιθιοτητες που ελεγε;

    Μηπως θελεις να σου δωσω links;

    Δεν θα φτασει ολο το καφενειο αμα αρχισω να ανεβαζω links, ηλιθιε, εδω εχει λυγισει το youtube απο τα βιντεο με τις γκαφες τις μαλακιες
    και τα ψεματα του σχιζοφρενη πανιβλακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς πρασινο σκουληκι 4 Σεπτεμβρίου 2010 2:52 μ.μ.

    Βγαλε τα πρασινα γυαλια σου και ξεστραβωσου.

    http://lamogios.blogspot.com/2010/09/blog-post_6414.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν θα μπαίνεις στην New Pasokville
    ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ του ΗΛΙΘΙΟΥ
    ΘΑ έχει μια ταμπέλα που γράφει:

    “Ξένε πρόσεχε!
    Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην πόλη μας είναι ο Νεκροθάφτης” .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ " ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ " ;
    ΕΜΕΙΣ ΜΑΤΩΣΑΜΕ , ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΤΩΣΕΙΣ ΚΙ' ΕΣΥ...
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΝΑ ΜΑΤΩΝΕΙΣ , ΝΑ ΜΑΤΩΝΕΙΣ ΠΟΛΥ...
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΤΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΖΜΕΝΟ ΧΑΖΟΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ
    ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΡΩΤΟΥΝ " ΜΑ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ"
    ΕΛΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ... ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΤΩΣΗΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου