Αθήνα-Το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλεως των Αθηνών, απονεμήθηκε στον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργο Μπίζο

3
Τον δικηγόρο και δεινό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργο Μπίζο τίμησε σήμερα για το έργο και την προσφορά του διεθνώς, ο Δήμος Αθηναίων, απομένοντάς του το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλεως των Αθηνών.
Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου ο Γιώργος Μπίζος, συγκινημένος από την πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη να τον τιμήσει, μίλησε για τη φιλία που για χρόνια των ένωσε με τον Νέλσον Μαντέλα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, απένειμε σήμερα το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλεως Των Αθηνών στον νομικό και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γεώργιο Μπίζο, για τους αγώνες του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αδιάκοπη προσπάθεια υπεράσπισης, διάδοσης και διατήρησης του Ελληνισμού, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά.
Στην Τελετή παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο πρέσβης της Ελλάδος στο ........
Ηνωμένο Βασίλειο Αριστείδης Σάνδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μπεχράκης, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, δημοτικοί σύμβουλοι, πρέσβεις, και ο κ. Ludwe Ngxe εκπρόσωπος της πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα.
Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
"Ο Γιώργος Μπίζος είναι ένας στρατιώτης της ελευθερίας. Δεν υπέκυψε στην ευκολία της προσωπικής ευμάρειας, αλλά αναδείχθηκε πρωτοστάτης και σύμβολο αυταπάρνησης. Κάτι, που τον οδήγησε μεν σε απότομα και επικίνδυνα μονοπάτια, αλλά τελικά τον δικαίωσε σε βαθμό που λέγεται για το πρόσωπό του, ότι εάν ο Νέλσον Μαντέλα είναι ο πατέρας της χώρας, ο Γιώργος Μπίζος είναι ο προσηνής πνευματικός πατέρας της.
Και φυσικά, όταν η δικαιοσύνη είναι βίωμα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να μην την επιδιώκει όπου εκείνη δεν υπάρχει. Έτσι, πρωτοστατεί στην εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, πιστεύοντας ότι οι πολιτιστικές δημιουργίες κάθε έθνους ανήκουν στον τόπο δημιουργίας τους, εκεί που είναι η αύρα τους και ότι η απομάκρυνσή τους αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων".
Απευθυνόμενος στον μεγάλο Έλληνα νομικό, επεσήμανε:
"Κε Μπίζο, μπορεί να μη γίνατε γιατρός με την έννοια που επιθυμούσε ο πατέρας σας, με το παράδειγμα, όμως, της ζωής σας γίνατε ο γιατρός των ψυχών όλων εκείνων που έχουν υποστεί ή υφίστανται κάθε είδους αδικία. Με αυτή την έννοια δεν είστε μόνο άξιο τέκνο της πατρίδος σας της Ελλάδας, δεν είστε μόνο άξιο τέκνο της δεύτερης πατρίδας σας της Νοτίου Αφρικής, είστε άξιο τέκνο και πρότυπο ολόκληρης της οικουμενικής παράδοσης του ανθρωπισμού".
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον ιστορικό πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.
"Τότε, ο Μαντέλα με ρώτησε αν είχα διαβάσει την Αντιγόνη του Σοφοκλέους. Λέω μάλιστα κύριε πρόεδρε, την κάναμε και στο σχολείο. Ξέρεις, μου λέει, όταν ήμασταν στη φυλακή, ο Μπίζος μου έδωσε την Αντιγόνη του Σοφοκλέους. Εγώ τη διάβασα και ενθουσιάστηκα, και αποφάσισα να παίξουμε το έργο αυτό. Η φυλακή βέβαια ήταν ανδρών, δεν υπήρχαν γυναίκες. Και ανέλαβα να παίξω εγώ ο ίδιος τον ρόλο της Αντιγόνης. Και όταν το παίξαμε αυτό το έργο αντίστασης κατά της εξουσίας, ενθουσιάστηκαν τόσο οι κρατούμενοι που ζήτησαν να το ξαναπαίξουμε. Το είχαμε παίξει καμιά 15 φορές μέσα σε έναν γενικό ενθουσιασμό, όταν οι αρχές της φυλακής κατάλαβαν ότι κάτι κακό γινόταν. Μας απαγόρευσαν να την ξαναπαίξουμε, και μας απαγόρευσαν και το βιβλίο.
Σας αναφέρω αυτή την στιγμή, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, γιατί δείχνει, πιστεύω, τον βαθύ φιλελληνισμό του Νέλσον Μαντέλα. Πόσο πολύ ο ίδιος αγαπούσε την Ελλάδα, και το είχε αποδείξει επανειλημμένα με τις δημόσιες θέσεις του, τον ελληνικό πολιτισμό, και πόσο στρατηγικό ρόλο είχε παίξει στη δημιουργία αυτής της σχέσης ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος χωρίς να χάσει ποτέ τις ελληνικές ρίζες του είναι από τα πρόσωπα που απελευθέρωσαν τη Ν. Αφρική, και δημιούργησαν ένα καινούριο μέλλον για το λαό της. Και ίσως ένα νέο πρότυπο εξέλιξης για τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες.
Τιμούμε σήμερα εδώ έναν μεγάλο τέκνο της χώρας, έναν άνθρωπο που δεν προβάλλεται, δεν γίνεται γνωστός, δεν διαφημίζει τη δράση του, και που γι' αυτόν το λόγο εμείς εδώ δεν πρέπει να τον ξεχνάμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξή του, την δράση του, την φωτεινή του παρουσία στην άλλη άκρη της Αφρικής.
Γιώργο Μπίζο εύχομαι αυτή η διάκριση, που σου δίνει ο Δήμος Αθηναίων, ασήμαντη διάκριση μπροστά στον τόσο σημαντικό έργο και την προσωπικότητά σου, να γίνει παράδειγμα για πολλούς άλλους Έλληνες, ιδιαίτερα νέους σε όλους τους τομείς".
Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο Αριστείδης Σάνδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
"Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Ν. Αφρική ο Γιώργος Μπίζος υπήρξε πολύτιμος συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθειά μου να προάγω τις διμερείς μας σχέσεις και να προβάλλω την Ελλάδα. Θρυλική μορφή του αγώνα κατά του απαρτχάϊντ, σεβαστός και αγαπητός από το σύνολο της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας, ακάματος σημαιοφόρος του ελληνικού πνεύματος συμβάλλει, πάντα, αποφασιστικά, στην προώθηση της θέσης και των συμφερόντων της Ελληνικής Παροικίας.
Στην μακριά και δύσκολη πορεία του παρέμεινε αταλάντευτος και αμετακίνητος στις αρχές και στις αξίες που τον χαρακτηρίζουν. Ουδέποτε υποχώρησε, ουδέποτε συμβιβάστηκε με την αδικία ή την ανομία. Με το πολύπλευρο έργο του προβάλλει όσο λίγοι το όνομα της Ελλάδος σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη σημερινή απονομή από τον Δήμαρχο Αθηναίων του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιϊας προστίθεται άλλη μία σημαντική τιμητική διάκριση στη συλλογή του Γιώργου Μπίζου.
50 χρόνια μετά την άφιξή του στο λιμάνι του Ντέρμπαν, μπόρεσε να απολαύσει, επιτέλους, την ανατολή του 'Έθνους Ουράνιο Τόξο' που είχε οραματισθεί ο μεγάλος φίλος του Νέλσον Μαντέλα. Βέβαια ένας Γιώργος Μπίζος ποτέ δεν βάζει τέλος στην οδύσσειά του. Ποτέ δεν τελειώνει γι' αυτόν ο πηγαιμός στην Ιθάκη. Καινούργιος, ευγενής του στόχος η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η μοίρα έφερε και σ' αυτό του το ταξίδι να είμαστε, από τη θέση μου στο Λονδίνο, συνοδοιπόροι".
Μετά την Απονομή του Μεταλλίου, ο Γιώργος Μπίζος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που του έκαναν.
Εμφανώς συγκινημένος, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην ημέρα κήρυξης του πολέμου στις 28 Οκτώβριου 1940 και στα λόγια ενός καθηγητή του στο Γυμνάσιο στη Μεσσηνία, όπου φοιτούσε, τα οποία και χάραξαν την πορεία της ζωής του. "Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος που θα σταματήσει όλους τους πολέμους του κόσμου. Είστε παιδιά, αλλά ωσότου τελειώσει, θα έχετε γίνει άνδρες. Να έχετε υπομονή, να πιστεύετε στα ανθρώπινα δικαιώματα όλου του κόσμου και να σέβεστε την ελευθερία της χώρας ό,τι και να γίνει.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτόν τον λόγο ''για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο''. Όταν το 1954 έγινα δικηγόρος και άρχισα να κάνω πολιτικές δίκες με τον Νέλσον Μαντέλα - τον οποίο γνώρισα το 1948 - θυμόμουν αυτά τα λόγια. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εμπειρία μου στην Ελλάδα, ως παιδί, ήταν η εποχή η οποία με έπεισε ότι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως θρησκείας και χρώματος, ανεξάρτητα αν έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα".
Όπως τόνισε, πάντα μιλούσε για τις αξίες του ελληνισμού: "Πάντα έλεγα ότι το πνεύμα του ελληνισμού ανήκει σε όλους, και ότι ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος είναι ο Ύμνος στην Ελευθερία. Ότι ο Σολωμός δεν έγραψε αυτόν τον Ύμνο μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλο τον κόσμο".
Ο Γιώργος Μπίζος ολοκλήρωσε την ομιλία του, μεταφέροντας τα λόγια που του είπε ο Νέλσον Μαντέλα για την Ελλάδα, κατά την τελευταία τους συνάντηση: "Η Ελλάδα είναι

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. Συγχαίρουμε τον αρθρογράφο για το εμπεριστατωμένο άρθρο.
    Παντού και πάντοτε πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Και το στοιχειωδέστερο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην ισότητα.
    Δεν είναι δυνατόν οι μουσουλμάνοι να στέλνουν τα κορίτσια τους φορώντας τα μπουρκες και οι δωδεκαθεϊστές να μην μπορούν να στέλνουν σχολείο τα δικά τους παιδιά γυμνά, κατά την αρχαία παράδοση.
    Όχι στις κοινωνίες των δυο μέτρων και των δύο σταθμών.

    ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

    ΕΛ ΚΑΤΟΥΡ
    ΕΛ
    ληνες ΚΑτα ΤΟΥ Ρατσισμού
    Κατουρήστε τον ρατσισμό, ξεδιψάστε την θολοκουλτούρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν καταλαβα.δηλαδη τωρα εμενα με κατουρησαν αυτοι??
    αριστεροστροφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ
    ΩΡΑΙΟΙ ΟΙ ΕΛ ΚΑΤΟΥΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου