Το ΔΝΤ σε παράκρουση και η τρόικα σε αμηχανία

22
Γράφει ο  Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Μπαστούνια τα βρίσκει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και άρχισαν τα αλληλοκαρφώματα και η φαγωμάρα μεταξύ των επιμέρους φορέων του «μηχανισμού», καθώς παρατηρούν το μνημόνιο να μην επιφέρει τα αποτελέσματα που φαντάζονταν. Αφού αλληλοκατηγορήθηκαν όλον τον Αύγουστο, τώρα στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του Γιώργου και του πολιτικού συστήματος, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στις πρόνοιες του μνημονίου (των μνημονίων για την ακρίβεια).

Το πρόβλημα, κατά το ΔΝΤ, είναι η αδυναμία της κυβέρνησης στην είσπραξη φόρων και στον περιορισμό της παραοικονομίας. Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, έγινε ο κακός χαμός στην Ουάσιγκτον κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, κατά την οποία τα άκουσε ο φουκαράς Παναγιώτης Ρουμελιώτης, που εκπροσωπούσε την ελληνική πλευρά. Στα συμπεράσματα αυτής της συνεδρίασης τίθεται ουσιαστικά σε αμφισβήτηση ολόκληρη η στρατηγική που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και της κ. Μπακογιάννη, για την έξοδο από την κρίση. Ποια κρίση ακριβώς, ίσως .........
πλέον να μην ενθυμείστε, καθώς τεχνηέντως οι «κρίσεις» μπερδεύτηκαν. Το μνημόνιο ήρθε να απαντήσει στην κρίση δανεισμού της χώρας ή στην κρίση δημοσιοοικονομικού χαρακτήρα; Όποιος απαντήσει ότι το μνημόνιο ήρθε για να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, προφανώς δεν γνωρίζει τίποτα από την επιστήμη της οικονομίας.

Ίσως σήμερα ακόμη και τα στελέχη της τρόικας να αμφιβάλουν για τις γνώσεις τους, καθώς πίστεψαν – όπως τουλάχιστον δηλώνουν – ότι η κυβέρνηση θα κατάφερνε να ενεργοποιήσει τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και να αυξήσει τα έσοδα. Τώρα παρατηρούν να μειώνονται, έστω και με μερική εσωτερική στάση πληρωμών οι δαπάνες, αλλά να υστερούν σοβαρά τα έσοδα, δίχως μάλιστα να πιστεύουν ότι μπορεί αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί δομικά και όχι περιστασιακά, μέσω ελεεινών τεχνουργημάτων, με χειρότερο παράδειγμα τις λεγόμενες «περαιώσεις».

Τώρα που οι εγγυήτριες δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη βρίσκονται πολύ κοντά στο να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο καθεστώς οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο ουσιαστικά θα επικυρωθεί ως διακήρυξη τον Νοέμβριο στην Λισσαβόνα, με τις υπογραφές του Ομπάμα, του προέδρου της ΕΕ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισαν να ανησυχούν για την θεραπεία – σοκ που επέλεξαν για την Ελλάδα. Τρομάζουν πλέον με την ιδέα ότι η άναρχη περιστολή δαπανών του ελληνικού κράτους, που ουσιαστικά στράφηκε εναντίον του παράγοντα εργασία, του κοινωνικού κράτους και της κατανάλωσης, βυθίζοντας παράλληλα την χώρα στην ύφεση και παράγοντας στασιμοπληθωρισμό, την στιγμή που δεν συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των εσόδων, θα οδηγήσει τελικά αναπόδραστα σε κοινωνική έκρηξη.

Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και οι σύμβουλοί της ήταν να προκαλέσουν απορρύθμιση στην λειτουργία της οικονομίας, την στιγμή που άφησαν ανέγγιχτη την παραοικονομία. Έτσι, όχι μόνον δεν επλήγησαν οι μηχανισμοί της δεύτερης, αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις διόγκωσής της στο άμεσο μέλλον.

Η κατάσταση αυτή τρομοκρατεί πλέον τις αγορές και οδηγεί κάποιους να αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση τρελάθηκε και σκοπεύει να μηδενίσει τον προϋπολογισμό καταστρέφοντας το κράτος. Την απορία αυτή δεν την έχουν αποκλειστικά κρατιστές, αλλά ακόμη και μια μερίδα των φιλελευθέρων η οποία δεν εννοεί ότι η «θεωρία καταστροφής» είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε κράτη. Οι σκανδιναβοί μάλιστα αντιπρόσωποι στο ΔΝΤ δεν διστάζουν να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι εγκληματεί εναντίον του ελληνικού λαού, μειώνοντας μήνα με τον μήνα τις δαπάνες, επειδή ακριβώς δεν…πιάνει τους στόχους που έχει θέσει το μνημόνιο για τα έσοδα.

Θα πείτε ίσως, όλοι αυτοί αισθάνθηκαν ξαφνικά αλληλέγγυοι του ελληνικού λαού; Όχι ασφαλώς! Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η συνεργασία τρόικας – κυβέρνησης είναι καταστροφική πλέον για το ίδιο το σύστημα, καθώς ο λαός θα οδηγηθεί σε εξέγερση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου κρίση, όχι απλώς στην ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η κατάσταση έφτασε εδώ που έφτασε διότι οι «ξένοι» αποδείχθηκε ότι, όχι μόνον δεν είχαν καταλάβει την φύση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος, αλλά ούτε καν την φύση του ελληνικού κράτους. Υπήρξαν δραματικά επιπόλαιοι και βιαστικοί, θεωρώντας ότι το ζήτημα ήταν υπόθεση οικονομικών ροών και όχι τόσο θεσμών. Και επιπλέον αγνόησαν ότι θεσμοί δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους και της αγοράς, αλλά κυρίως η βαθιά δομή του κράτους και η αντίστοιχη της αγοράς. Ως βαθιά δομή θεωρούμε το σύστημα που λειτουργεί εθιμικά και άτυπα και όχι αυτό που ελέγχεται στο πλαίσιο της άσκησης τυπικών αρμοδιοτήτων. Τυφλωμένοι από την ορθολογιστική ανάλυση των αγορών δεν κατάλαβαν ότι το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει έναν ιδιόμορφο καπιταλισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από βαθιά παραοικονομική δομή. Η έννοια του βάθους συναρτάται ασφαλώς με το μη-υλικό υπόβαθρο των οικονομικών σχέσεων: με την κουλτούρα των οικονομικών σχέσεων, δηλαδή, που εμπεδώθηκε σιγά-σιγά στην πατρίδα μας. Αυτή η κουλτούρα έλαβε υλική μορφή, η οποία με την σειρά της συνδέθηκε αναπόσπαστα με το πελατειακό κράτος. Ακόμα και ο πιο υγιής επιχειρηματίας στην χώρα μας, για παράδειγμα, είναι αδύνατον να ευδοκιμήσει αν δεν ενταχθεί σ’ αυτές τις παρα-οικονομικές δομές. Στον βαθμό που ενταχθεί θα τις αναπαράγει. Αν δεν καταφέρει να εισέλθει ή να παραμείνει σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο, είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από την αγορά.

Το σύστημα αυτό είναι σήμερα τόσο ισχυρό και ολοκληρωμένο, που δεν θα επέτρεπε ποτέ να κατεδαφιστεί επειδή το υποσχέθηκε ο Γιώργος στους συνομιλητές του. Η κατάσταση στο σημείο αυτό εμφανίζεται μάλιστα απολύτως φαιδρή καθώς το πελατειακό καθεστώς (schema) τροφοδοτείται (recourses) από ένα διπλό σύστημα που είναι συνδεδεμένο με τα ελλείμματα και τις ευρωπαϊκές προσόδους, από την μια πλευρά και την πολυποίκιλη παραοικονομία από την άλλη. Αν μειωθούν τα δύο πρώτα (όπως πράγματι μειώνονται) το καθεστώς θα επιδιώξει ακόμη πιο βίαιη αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω (όπως συμβαίνει με τις φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην άμεση και έμμεση μορφή τους ) με ταυτόχρονη αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής μεγάλων επιχειρήσεων. Ασφαλώς, επειδή η παραοικονομία λειτουργεί και αυτή με τους κανόνες της αγοράς, τα φαινόμενα αυτά θα συνεχίσουν να υφίστανται σε όλο το μήκος της αλυσίδας των συναλλαγών.

Θα μου πείτε, καινούρια είναι όλα αυτά; Καθόλου καινούρια και καθόλου άγνωστα. Τα είχαμε μάλιστα επισημάνει εγκαίρως στην κυβέρνηση πριν από τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, αλλά μάλλον ακαδημαϊκά, καθώς μπορεί ο Γιώργος να δηλώνει ότι αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, δεν αδιαφορεί όμως για τα συμφέροντα που αντικειμενικά υπηρετεί. Άλλωστε τα συμφέροντα αυτά φροντίζουν και για την διαχείριση του … κόστους.

Αν στην χώρα υπήρχε σοβαρή κυβέρνηση, αντί να εγκλωβίσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, θα είχε φροντίσει ευθύς εξαρχής να παρέμβει δυναμικά και αποφασιστικά στο θεσμικό πλαίσιο (τυπικό και άτυπο) που ορίζει αυτές τις ροές. Μη γελάτε…αστειεύομαι μήπως και καταλάβετε την φάρσα μέσα στην οποία ζούμε. Η φάρσα αυτή δεν είναι καθόλου αστείο, διότι όπως είδατε, ούτε «σημειολογικά» δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στους βενζινοπώλες για να μην αναγκαστεί να θίξει δύο οικογένειες, βάζοντας πλαφόν σε ολόκληρη την αλυσίδα του κλάδου.

Αφού ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι υποδουλωμένο στους παραοικονομούντες και σε μεγάλο βαθμό προϊόν του μηχανισμού τους, πώς είναι δυνατόν η τρόικα να φαντάστηκε ότι το καθεστώς θα είχε διάθεση να ορθολογικοποιήσει την λειτουργία του; Κόβοντας την ουρίτσα του πελατειακού συστήματος στην χώρα, ασφαλώς δεν σκοτώνεις το αδηφάγο τέρας της παραοικονομίας. Το πολιτικό μας σύστημα δεν φτιάχτηκε για να υπηρετεί πολίτες, αλλά πελάτες. Τώρα με την κρίση, όμως, σέρβις θα έχουν αποκλειστικά οι μεγάλοι και καλοί πελάτες. Οι υπόλοιποι ας διαλέξουν σε πιο στρατόπεδο νταβά θα ενταχθούν ή ας περιοριστούν σε ψίχουλα.

Το καθεστώς έφερε το ΔΝΤ στη χώρα για να ξεπλύνει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά και τα άπλυτα μιας ντουζίνας οικογενειών. Η τρόικα φάνηκε να μην έχει αντίρρηση να διαγραφούν οι κλοπές τους και οι «διαφυγές» τους και άναψε το πράσινο φως στην κυβέρνηση να κάνει το κουμάντο της, απαλλάσσοντας την ευγενή τάξη των παρα-οικονομούντων, των πάσης φύσεως καταπατητών, των λαμογιών και των κομματικών χορηγών από τις ευθύνες τους, γράφοντας ολόκληρο το ποινικό και διοικητικό δίκαιο στα παλιά της τα παπούτσια. Τώρα όμως, οι «ξένοι» διαπιστώνουν ότι λεφτά δεν θα υπάρχουν για το επόμενο εξάμηνο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται και άλλες μειώσεις δαπανών …και άλλες. Εδώ όμως αρχίζει η κόκκινη ζώνη. Μέσα σε αυτήν δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε η κυβέρνηση, ούτε το μνημόνιο. Να γιατί η παράκρουση! Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ευρύτερη ανησυχία, στους πολιτικούς κύκλους της ΕΕ, διότι για πρώτη φορά συνειδητοποιούν αυτό που δεν έχουν ακόμη καταλάβει όλοι οι Έλληνες: ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση, καθώς είναι μέρος του προβλήματος. Αδιέξοδο; Όχι ακριβώς…στην ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν όμως καθεστώτα που προκαλούν συνεχώς αδιέξοδα, όταν βρίσκονται τα ίδια σε αδιέξοδο και έχουν επιλέξει τα συμφέροντα που θα εξυπηρετήσουν. Η ιστορία στην Ελλάδα θα κινηθεί στον βαθμό που θα αλλάξει σημαντικά η ισορροπία συμφερόντων ή εάν συμφέροντα εκτός της χώρας αποφασίσουν ότι οι ημεδαποί νταβάδες δεν ταιριάζουν πλέον στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τότε θα αρχίσει το πραγματικό πάρτι στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

22Σχόλια
  1. "Το πολιτικό μας σύστημα δεν φτιάχτηκε για να υπηρετεί πολίτες, αλλά πελάτες.
    Τώρα με την κρίση, όμως, σέρβις θα έχουν αποκλειστικά οι μεγάλοι και καλοί πελάτες.
    Οι υπόλοιποι ας διαλέξουν σε πιο στρατόπεδο νταβά θα ενταχθούν ή ας περιοριστούν σε ψίχουλα."

    Σωστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντα στις χημειοθεραπειες-σοκ του ΔΝΤ υπηρχε και η υποτιμηση του εθνικου νομισματος. Εδω δεν υπαρχει αυτη η επιλογη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε Γιαννακόπουλε με τα κειμενά σας με κάνατε φανατικό καφενόβιο.
    Μπράβο είστε μια ψύχραιμη και σωστή φωνή.
    Μπράβο και στο καφενείο για τους συνεργάτες του

    Ενας νέος θαμώνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρός
    17 Σεπτεμβρίου 2010 11:35 μ.μ.

    Κάθησε λίγο καιρό, να διαβάζεις τι γράφουν και πως βρίζουν μερικοί σαλταρισμένοι και ξανα πές μας μετα τις απόψεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι ο 17 Σεπτεμβρίου 2010 11:35 μ.μ.

    Οταν μπαίνω σε ένα blog κατ'αρχάς διαβάζω τις αναρτήσεις. Και φίλε 17 Σεπτεμβρίου 2010 11:47 μ.μ. θεωρώ το καφενείο από τα καλύτερα blogs που υπάρχουν.
    Τώρα για τα σχόλια καφενείο είναι μικρογραφία της κοινωνίας αρα μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτοί είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτέλους και ένα άρθρο της προκοπής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ πολυ καλο κειμενο!
    Ετσι ειναι,εαν δεν αλλαξει το πολιτικο συστημα δεν αλλαζει τιποτα!
    Οι ξενοι καποια στιγμη θα το καταλαβουν αλλα το θεμα ειναι το ποσο αργα θα ειναι για τον τοπο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...Α) θα αλλάξει σημαντικά η ισορροπία συμφερόντων ή Β) εάν συμφέροντα εκτός της χώρας αποφασίσουν ότι οι ημεδαποί νταβάδες δεν ταιριάζουν πλέον στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον."

    Πόσο θα ήταν χρήσιμο, διαφωτιστικό και αποδεικτικό ολοκληρωμένης ανάλυσης/παρουσίασης γνώμης, να μας πληροφορήσει ο ολοφάνερα ειδήμων και διεισδυτικός αρθρογράφος εξ ίσου εύγλωττα με το υπόλοιπο περιεχόμενου του υπέροχου άρθρου,

    τι εννοεί ακριβώς ότι θα βιώσουμε

    στις δύο εκδοχές (Α και Β όπως στην παραπομπή πιο πάνω.)

    - Άργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν επιβιώνουν αυτοί μας έφτασαν στη σημερινή κατάσταση είναι απόλυτα λογικό το μέλλον μας να είναι ζοφερό.
    Τα τζάκια και τα κέντρα εξουσίας είναι απόλυτα ελεγχόμενα από συγκεκριμένες δομές και λειτουργούν με γνώμονα τα ίδια συμφέροντα.
    Η Ελλάδα θα ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια γιατί δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι ριζοσπαστικό (όχι απαραίτητα) που μπορεί να την αλλάξει.
    Η επόμενη γεννιά όταν θα έλθει στην εξουσία, και μόνο αν έχει διαφορετικές δομές, θα δημιουργήσει αλλαγή του πολιτικοοικονομικού σκηνικού.
    Δηλαδή μιλάμε σε πολλά χρόνια,και κάτω από ειδικές συνθήκες.
    Στο όποιο σήμερα δεν πιστεύω και δεν περιμένω τίποτα.
    Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το θεμα ομως ειναι οτι εμεις την πληρωνουμε με ολους αυτους τους αχρηστους και πρωτο τον γιωργακη.

    ακομη και πρωτοετεις οικονομολογοι τους προειδοποιουσαν οτι η μειωση μισθων θα φερει καταστροφη και τα ΑΧΡΗΣΤΑ ΖΩΑ στα παπαρια τους.

    αλλωστε μισθυς των ΑΛΛΩΝ μειωσανε

    ΧΕΣΤΗΚΑΝ τα καθαρματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.youtube.com/watch?v=PPvQFlXHqE4

    καλα να παθουμε που μας φορτωσανε οι αμερικανοι αυτο το καθυστερημενο ανδρικελο και το βγαλαμε με 44%!

    φετος ουτε φωτιες ειχαμε..

    ουτε καμμια πολη καηκε απο εξεγερσεις κτλ..

    και μαλιστα με ρεκορ θερμοκρασιων αλλα και κοινωνικων αδικιων φετος.

    βρε βρε συμπτωσεις...


    αραγε ποιος τα εκανε ολα αυτα πριν, και συνηθως πριν απο εκλογες????..

    ρε τα αμερικανακια τι ωραια που μας την φερανε...

    αλλωστε ειναι μαεστροι σε αυτα..

    το συνηθιζουν να ανατρεπουν ανεπιθυμητες φιλορωσικες κυβερνησεις και να τοποθετουν καθυστερημενους υπαλληλους τους μετα απλα για διεκπαιρεωση των εντολων τους..

    μαλιστα τους στελνουν και φρουρα μετα να τους φυλανε καλα αφου τους τοποθετησουν, ωστε να εκτελουν τα ανδρεικελα τους αφοβα τις εντολες τους για διαλυση..

    μετα τους εχουν ετοιμες θεσουλες εξω σε πανεπιστημια, μεγαλοεπιχειρησεις και επιτροπες...

    να τα θυμαστε αυτα..
    ο γιωργακης θα βοηθησει τους αμερικανους οσο αντεξει και μολις δει οτι απειλειται πλεον και η ζωη του απο τον λαο θα παει να αραξει ελβετια ή ηπα και θα κανει διαλεξεις στον ΟΗΕ, σε πανεπιστημια κτλ..

    κι εμεις εδω θα δερνουμε και θα κλεβουμε ο ενας τον αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Α) θα αλλάξει σημαντικά η ισορροπία συμφερόντων ή Β) εάν συμφέροντα εκτός της χώρας αποφασίσουν ότι οι ημεδαποί νταβάδες δεν ταιριάζουν πλέον στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον."

    A: με την μαρξιστική-φεμινιστική έννοια. Αυτή τη στιγμή ο συντελεστής Gini (τιμές μεταξύ 0 και 1) που εκφράζει την ανισότητα της εισοδηματικής διανομής ή καλύτερα την ανισότητα της διανομής πλούτου, αυξάνει ταχύτατα, δείχνοντας ότι στη χώρα υπάρχει κοινωνική απόκλιση αντί για σύγκληση με όρους ΕΕ. Αυτό όχι μόνον προκαλεί περιθωριοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, αλλά και σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας εργασίας-κεφαλαίου.
    Εάν το φαινόμενο εξελιχτεί, το κεφάλαιο θα καταστεί καταστροφέας της εργασίας με αποτέλεσμα μακροχρονίως να ζημιωθούν οι αποδόσεις, πέραν των ανθρώπων και της κοινωνίας.
    Το πρόβλημα αυτό σε μικρο-επίπεδο ενεργοποιεί την συλλογική συνείδηση των εργαζομένων, οι οποίοι με προσβεβλημένη ταυτότητα θα αναζητήσουν πολιτική επιρροή έξω από τα κανάλια του κυριάρχου πολιτικού συστήματος.
    Έτσι δημιουργείται τάση για αλλαγή ισορροπίας μεταξύ κεφαλαίου- εργασίας, αντανακλαστικά υπέρ της δεύτερης, ως απάντηση στη κρίση που προκάλεσε διαταραχή της ισορροπίας υπέρ του κεφαλαίου.

    Β: με την θεωρία του historical institutionalism. Εάν ένα ιστορικά διαμορφωμένο schema δεν λειτουργεί στο πλαίσιο μια νέας δομής που επιχειρείται να επιβληθεί από έξω, τότε αφαιρούνται οι δυνατότητες αυτών που ορίζουν την σχέση rules-resources να παρέμβουν στην διαδικασία. Περιθωριοποιούνται δηλαδή τα κυρίαρχα συμφέροντα που κατασκευάζουν την ελληνική πραγματικότητα ως οικονομική και κοινωνική οντότητα.
    Στον βαθμό που οι νταβάδες, θωρηθούν ως ο βασικός υποστηριχτής του πελατειακού κράτους - όπως άλλωστε είναι – θα πάψουν να αποτελούν τους συνεργάτες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, έστω και αν δείξουν να υποτάσσονται πρόθυμα στις νέες μορφές ηγεμονίας. Απλώς κανείς δεν θα υπολογίζει πλέον σε αυτούς και στον βαθμό που αντιδράσουν είτε στην αγορά είτε στη κοινωνία μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν, θα υπάρξει συντονισμένη πίεση ώστε να απειληθούν με τεράστια ζημιά.
    Δεν είναι σωστό να αναφερθώ πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό και να με συμπαθάτε. Σε τέτοιες προπτώσεις έχουμε συνήθως βελούδινα επιχειρηματικά διαζύγια. Αν και σε κάποιες προπτώσεις στην Λατινική Αμερική και στη Κεντρική Ασία είχαμε και επιθέσεις που έσβησαν νταβάδες μέσα σε 24 ώρες.

    Δ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσο για τον αρχηγο,οικογενειακη παραδοση η ανασφαλεια,μειωμενης αντιληψης και υπερβολικης κακοτητας,αρα ανικητος,και ημιμαθης.Του μαθαν ενα ποιημα και επιμενει να το μαθουμε και εμις.Παγκοσμια διακυβερνηση.

    Το ρεζιλικι μας μαζι του ειναι οτι στη συνοδο κορυφης εσπασε το μετωπο των χωρων του Νοτου και συνταχθηκε με τις ακραιες θεσεις της Μερκελ,του 4ου Ραιχ.
    Τι να πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tο θλιβερό παράδειγμα της Ελλάδας, που πιάστηκε στον ύπνο και ρυμουλκήθηκε ύπουλα στο μηχανισμό από τον πρωθυπουργό του “λεφτά υπάρχουν”, με τις τραγικές συνέπειες της ύφεσης.

    Και το λαμπρό παράδειγμα της Ουγγαρίας, ο δεξιός πρωθυπουργός της οποίας είπε Όχι στο μηχανισμό, δεν ξέχασε να στείλει το μισθό του κεντρικού της τραπεζίτη στα τάρταρα και προκάλεσε πολλαπλά εγκεφαλικά στις ομιλούσες κεφαλές των Βρυξελλών και του Ταμείου.
    /////////////////////////////////dk

    δηλ.μόνο ο Ούγγρος ο δεξιός πρωθυπουργός είχε τα παπ…α, για βάλει μια τάξη στην οικονομία του ;;

    Στην Ουγγαρία ερευνούν και βάζουν απατεώνες που μάσησαν παράνομα κρατικό χρήμα στη φυλακή. Που είναι οι Μαντελοβουλγαρακοτσουκάτοι;

    Δεν πρέπει να ακούγεται το παράδειγμα της Ουγγαρίας.
    Η σοσιαλιστές του ΔΝΤ πρέπει να “πετύχουν” εξαθλιώνοντας κι άλλους λαούς.
    Όπως πέτυχε το GAP.....*

    *(βρισίδι ασύστολο και ατελείωτο )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αν δεν στηθουν κρεμαλες δεν θα ξεμπερδεψουμε με τους ξενοδουλους προδοτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ξέρετε τι καταλαβαίνω;
    Ότι εδώ το πράγμα θα φτιάξει
    Αν μείνουν 2-3 εφημερίδες,
    άλλα τόσα κανάλια,
    άλλες τόσες τράπεζες ,
    άλλες τόσες κατασκευαστικές,
    κλείσουν τα πολιτικά γραφεία,
    στους 100 που θα φεύγουν να έρχεται 1 ΔΥ,
    ο στρατός στη μέση,
    όχι άλλα όπλα ή τουλάχιστον πολύ λιγότερα,
    άν τουφεκίσουν 5-10 μεγαλοφοροφυγάδες,
    διεφθαρμένους πολιτικούς,
    δημοσίους υπαλλήλους,
    κομπιναδόρους ιδιώτες(γιατρούς ,φαρμακοποιούς, δικηγόρους,πολιτικούς μηχανικούς, καταπατητές...)
    αν φτιάξουμε παιδεία,
    αν γίνουμε πατριώτες,
    αν αποκτήσουμε συνείδηση πολίτη(και όχι πελάτη όπως πολύ σωστά λέει στο άρθρο του o ΔΓ)
    αν…
    άστο καλύτερα
    ποτέ δε θα γίνουν αυτά
    είμαστε κλινικά νεκροί. Απλώς περιμένουμε το αναπόφευκτο.
    Ότι σάπιο να χαθεί και ότι υγιές μείνει να χτίσουμε πάνω του από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΝΟΗΣΙΕΣ.......ΑΝΟΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΟΗΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ
    ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ :
    ΟΤΙ Η ΤΡΟΙΚΑ-ΔΝΤ ( EKANE ΛΑΘΟΣ !!!)

    Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, και Λοβέρδος να δικασθούν για εθνική προδοσία.


    "Λάθος συνταγή";;; Μπααα...
    Πρόκειται περί ενός απλού και φθηνού κόλπου σε βάρος των αφελών ώστε να δεχθούν ευκολότερα την κατάσχεση και εκποίηση της συλλογικής, δηλαδή της δημόσιας περιουσίας τους.
    Το κόλπο αυτό έχει επιχειρηθεί
    ξανά σε όλες τις χώρες που οι διεφθαρμένοι ή ηλίθιοι ηγέτες
    τους τις έριξαν στα νύχια της συμμορίας που απαρτίζουν το ΔΝΤ.

    Κόπτεται για την ευρωζώνη ο Παπακωνσταντίνου, γιατί ο άλλος ανίκανος και συνονόματος του,
    ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ...
    ΜΕ ΑΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1:18 μ.μ.
    "ΕΧΕΙ ΦΟΒΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ...
    ΜΕ ΑΙΜΑ."
    ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΛΑΑΑΑΑΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΝΟΗΤΑ ΔΕΞΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΦΟΤΗΤΑ ΜΑΛΑΙΣΜΕΝΗ ΜΑΥΡΗ ΥΠΑΡΞΗ,
    ΣΑΠΙΣΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    ΘΛΙΒΕΡΗ ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
    ΟΤΙ Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ
    ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ

    Η
    ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ.ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ.ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ.ΔΕΞΙΟΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΟΥΝΑΚΙΑ
    ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ
    ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ

    ΑΝΟΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΟ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚ ΠΙΟ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΛΕΡ.

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ
    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ
    ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΥΣ ΚΑΦΡΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ
    ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΚΙΑ.

    ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ
    ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΓΚΥΛΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
    ΤΩΝ ΝΑΖΙ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΗΛΙΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ.

    ΤΟΣΟ ΑΗΔΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    Ο ΤΡΥΠΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου