Ψήφος στα 16: η νέα μεταπολίτευση;

14
 Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

Η κρίση που διέρχεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάδυση φαινομένων ευρείας διαφθοράς και την προσφυγή της χώρας σε διαδικασίες διεθνούς οικονομικού ελέγχου (μηχανισμός στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ), έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση για την αδήριτη ανάγκη ανανέωσης του.
Ο εμπλουτισμός της δημοκρατίας μας θα απαιτούσε την ζωογόνο συνεισφορά του νεανικού εκλογικού σώματος, το οποίο συνήθως τηρεί παθητική στάση ή αποστασιοποιείται από τα κοινά.
Το τμήμα του πληθυσμού που ανήκει στις ηλικιακές κλάσεις των 16 και 17 χρόνων είναι κατά κανόνα άφθαρτο, δεν έχει ακόμη «μολυνθεί» από τη νόσο της κομματικής εξάρτησης, ούτε έχει προστρέξει στην πολιτική διαμεσολάβηση για τις συναλλαγές του με το δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, οι 16άρηδες και 17άρηδες διαθέτουν πολύ περισσότερες παραστάσεις και ερεθίσματα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω του τηλεοπτικού πλουραλισμού και της επέλασης του Ιντερνετ.
Άλλωστε, από τα 15 και μετά οι.........
νέοι μπορούν να νυμφευθούν, να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, να εγκαταλείψουν το σχολείο, να υποστούν τις συνέπειες του ποινικού δικαίου κι, επομένως, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να στερούνται την πρόσβαση στους μηχανισμούς πολιτικής συμμετοχής.
Σε άλλες χώρες οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές από τα 15 χρόνια (Ιράν), τα 16 (Βραζιλία, Κούβα, Νικαράγουα), τα 17 (Ινδονησία, Σουδάν). Ακόμη, οι νέοι μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Φλάνδρα, μερικές πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού.
Συγκεφαλαιώνοντας, προτείνουμε την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 χρόνια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στη συνέχεια το δικαίωμα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πρώτα στις ευρωεκλογές και σε μια επόμενη φάση στις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής των νέων σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα εθνικής εμβέλειας (που, άλλωστε, σπάνια προκηρύσσονται στη χώρα μας) θα πρέπει να τύχει περαιτέρω μελέτης και διαλόγου.
Με αυτό τον τρόπο η ψήφος στα 16 θα συνδράμει το πολιτικό σύστημα να υπερβεί τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια, εισφέροντας σε μια νέα μεταπολίτευση.


Δρ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης,
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοσίευση σχολίου

14Σχόλια
  1. Καλημερα στους πνευματικους καθοδηγητες της επαναστασης του καναπε,φραπε,διαδυκτιου.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαιρετίζουμε την απόφαση των πράσινων για ψήφο από τα 16 (15 συμπληρωμένα). Η καλύτερη ηλικία για να προσχωρήσουν τα παιδιά στις δικές μας ιδέες. Διότι, τι χρειάζεται να πλένεσαι; Η υπερκατανάλωση σαπουνιού, ρυπαίνει και υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Πού να το καταλάβουν αυτό οι μεγαλύτερες ηλικίες.

    Μπούκυ ο σουγιάς
    Χάκερ του κολοσέρβερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε άλλες χώρες οι νέοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές από τα 15 χρόνια (Ιράν), τα 16 (Βραζιλία, Κούβα, Νικαράγουα), τα 17 (Ινδονησία, Σουδάν).
    Εμπρος κι εμεις σύντροφοι. Λαμπρό μέλλον διαφαίνεται μπροστά μας.
    Εμπρος να γίνουμε Νικαράγουα, να γίνουμε Σουδάν, να γίνουμε ...Ιράν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ.ΔΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.ΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ,ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΕΣ-ΒΙΖΙΤΟΥΔΕΣ,ΤΑ ΔΕ ΑΓΟΡΑΚΙΑ,ΜΟΝΤΕΛΑ-ΤΖΙΝΑΒΩΤΟΙ.ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ,ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ,ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ,ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ.ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΣ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ,ΔΙΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΛΘΗ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ,ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΟΙ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ, ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘ ΕΞΗΣ.ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΣΑΝΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ.ΓΕΟ.ΜΑΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 9.40
    Δηλαδή φιλαράκι, εσυ δεν θάθελες ενα λαμπρο μελων για την Ελλαδα μας, όπως το Ιράν; Μα, τοσο καθηστεριμένος είσαι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟ ΣΕ ΒΛΕΠΩ.ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ.ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΤΕΛΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ,ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 25ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΑ 15ΧΡΟΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΠΕΤΥΧΑΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ.ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΑΤΕ.ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ.Ο 09.40 ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α ρε ελλαδα που σε καταντησανε τα κομματοσκυλα!

    Κυριε Κουτρουκη δηλαδη μας λετε οτι υπαρχει δημοκρατια στην Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΩ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10.
    ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ
    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ 10χρονο
    ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΠΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (07.00-15.00), ΑΛΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 09.00 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 11.00 ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

    ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΑΔΕ;

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΟΠΑΝΑΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;

    Η ΥΠΟΥΡΓΙΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΗΞΕΙ ΣΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 12!
    ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΘΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ 12?
    ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ" ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΛΑΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!
    ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η συστηματική απαξίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της δημόσιας παιδείας είναι τυχαία.

    Θα μας φάνε λάχανο τα αμερικανάκια αφού πρώτα μας αδειάσουν τις τσέπες και τα μυαλά.

    ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ...ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ !!!

    Μικρή χώρα χωρίς πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της δε μπορεί να πάει μπροστά.
    Το δικό μας ανθρώπινο δυναμικό θα υστερεί δραματικά και όσοι καταφέρουν να ξεχωρίσουν βάναυσα θα παραμεριστούν από την αναξιοκρατία και τις κομματικές εύνοιες.
    Έτσι και αλλιώς για την πλήρωση σημαντικών θέσεων στο δημόσιο τομέα δεν προσμετρούνται διδακτορικά μεταπτυχιακά προυπηρεσία πείρα, αλλά το άθροισμα των προεκλογικών αφισσών που έχει κολλήσει κάποιος, αυτός ή αυτοί που οργάνωνε σε όποια κομματική οργάνωση…
    ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ........ΜΑΛΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (07.00-15.00), ΑΛΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 09.00 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 11.00 ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

    ΠΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΥΡΙΕ ΤΑΔΕ;

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΚΟΠΑΝΑΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ;

    Η ΥΠΟΥΡΓΙΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΠΕΜΠΑ ΣΤΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΠΙΤΙ. ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ; ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΗς ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΚΑΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι,ψηφος στα 16,εκτρωση στα 12,χασισι στα 9

    φονος στα 15,ληστεια στα 11,βιασμος στα 13

    δυστυχια απο την πρωτη μερα αναπνοης.

    ποτανες αριστεροι λαικιστες δειτε πως μας καταντησατε.

    που ειναι αυτη την ωρα το παιδι σου ξερεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου