Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Πέταξε στο 11.6 η ανεργία


Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ηδη οι άνεργοι τους πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τα 582.364 άτομα και σε ποσοστό το 11,6%, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ως το τέλος του έτους θα φθάσουν σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο και σε ποσοστό το 20%.

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 11,6% έναντι 8,6% τον Ιούνιο του 2009 και 12% τον Μάιο του 2010. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.429.823 άτομα. Οι άνεργοι έφθαναν τα 582.364 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε ........
4.292.452 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων της ανεργίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Χαρακτηριστική αυτού είναι πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία «το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει μέλλον».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η «πραγματική ανεργία»- πέραν της στατιστικής της απεικόνισης- θεωρείται βέβαιον ότι είναι υψηλότερη, καθώς προστίθενται στους ήδη καταγεγραμμένους ανέργους και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως όσοι εργάζονται μία με δύο ώρες την εβδομάδα και συνεπώς θεωρούνται «εργαζόμενοι» ή όσοι έπαψαν να αναζητούν μια θέση εργασίας. Οι ερευνητές του ΙΝΕ εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του αριθμού των απολύσεων εξαιτίας της μείωσης του ποσού των αποζημιώσεων, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν το προσωπικό τους.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 142.493 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (μείωση 3,1%) και κατά 1.503 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 0,03%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (αύξηση 36,2%), ενώ μειώθηκαν κατά 19.821 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2010 (μείωση 3,3%).

Νέοι και γυναίκες αποτελούν τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανεργίας. Στους άνδρες η ανεργία αγγίζει το 8,9%, ενώ στις γυναίκες το 15,5%. Υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15-24 ετών (29,8% από 22,9% τον Ιούνιο 2009) και 25-34 ετών (16,2% από 11,8% τον Ιούνιο 2009).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε τέσσερις από τις 13 συνολικά περιφέρειες καταγράφηκαν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας. Ειδικότερα η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα για να συμπεριλάβουν παράγοντες όπως η πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης λόγω τουρισμού.

Το ποσοστό ανεργίας, τέλος, στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Εurostat, διαμορφώθηκε στο 10% τον Ιούλιο και παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.


Βήμα
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεωρούμε όλως ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η ανεργία πετιέται στο 12%.
Έχετε υπ' όψιν ότι στα τα 2 εκατομμύρια εργαζομένων ελλήνων προσκολλώνται παρασιτικά 5 εκατομμύρια πέρσες μουσαφιραίοι.
Συνεπώς, αν υπάρξουν 240.000 άνεργοι ντόπιοι τότε δυδτυχώς θα καταντήσει αδύνατο για 600.000 μουσαφίρηδες να πουλήσουν τα πλαστά σιντί τους.

Καλά θα κάνετε να προσέξετε πολύ καλά και να μειώσετε αμέσως την ανεργία σας.

Σε κάθε περίπτωση οι παρατηρητές θα παραμένουν άγρυπνοι.

Σάλιας ο ελληνόφωνος
Στριγκάκωφ ο γόβας

"Παρατηρητές" του κώλου

Ανώνυμος είπε...

Kατά τα άλλα το 44% θα ψηφίσει Πασόκ και ο γαπ που σε ένα χρόνο ανέβασε την ανεργία στα ύψη θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.Ρε εδώ κάποιοι μας δουλεύουν άγρια

Ανώνυμος είπε...

Στο χέρι μας είναι να μείνουμε όλοι ξυπόλυτοι!

Ή Χειρήλαττοι! (Σημ, Υπερμαλάκες).


Λυστε τα κορδόνια των παπουτσιών σας!
Καντε τα σανδάλια σας, νυφικό έθιμο!
Γράψτε στους πάτους τους, τα ονόματα εκείνων που σας ποδοπατούν!
Εισηγηθειτε το νέο άθλημα στους Ολυμπιακούς του μέλλοντος να ειναι η παπουτσοβολή!

Με στόχους τους ημίβλακες, τους πανύβλακες και τους εξυπνάκηδες!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ,ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΔΕΔΥ,ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΠΛΑ ΑΓΑΝΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΥ).
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ,ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ,ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ,ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ;
ΛΥΠΗ ΜΕ ΓΕΜΙΣΕ Η ΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΧΘΕΣ ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΙΑ.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ,Η ΑΠΑΘΕΙΑ,Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ,Η ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ;
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΡΙΞΑΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙ;
ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΔΕΙΧΘΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ" ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΛΕΙΑ,ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;
ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΧΘΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΦΑΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

Μην μου πείτε ότι δεν παρουσίασαν μεγάλο ενδιαφέρον τα διακοσμητικά … τούβλα της αποθήκης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου συνεδρίασε το νέο υπουργικό συμβούλιο;

Στην περυσινή ομιλία του Γιώργου στην ΔΕΘ ήταν παρών και ο Κόκκαλης που ως γνωστόν ισχυρίζεται ότι δεν δίνει μίζες.

Στην εφετεινή ήταν και κάποιος που ισχυρίστηκε ότι ήταν ο …Χριστός. “Αφήστε με να μιλήσω, είμαι ο Χριστός” φώναζε

Ο κ. Παπανδρέου σταμάτησε την ομιλία και ζήτησε “να τον βοηθήσουν τον άνθρωπο”.

Εμάς ποιός θα μας βοηθήσει πρωθυπουργέ μου;

Ανώνυμος είπε...

Επενδύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν , άρα η ανεργία θα αυξάνατε συνέχεια , ο μόνος τρόπος για να μειωθεί είναι να διωξουν ΟΛΟΥΣ τους μετανάστες , τότε και μόνο τότε και μείωση τις ανεργίας θα υπάρξει και οι μισθοί θα αυξηθούν , αλλιώς μην περιμένετε βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου , όσο υπάρχουν μετανάστες ότι και να γίνει το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα θα χειροτερεύει , δες τε τι γίνεται στη Κίνα , η οικονομία της πάει καλά , αλλά οι Κινέζοι πεινάν , , γιατί ? έτσι θέλουν να μας κάνουν , για αυτό έχουμε ελεύθερη εισαγωγή μεταναστών , θέλουν να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί και να λέμε και ευχαριστώ
shkat

Ανώνυμος είπε...

Και τι εγινε ,το ΠΑΣΟΚ ειναι εδω ενωμενο δυνατο
Πασοκος δεν θα μηνη ανεργος.