Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο - Φλέγεται η Κρήτη (pics+vid)

Μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται στην Κάρυστο από το βράδυ του Σαββάτου (21/08). Στην περιοχή κατάφεραν να πετάξουν το απόγευμα της Κυριακής (22/08) τρία ελικόπτερα, που είχαν καθηλωθεί λόγω των ισχυρών ανέμων, που έφταναν και τα 10 μποφόρ. Παράλληλα, αποκαϊδια έμειναν στο φοινικοδάσος της Πρέβελης στην Κρήτη, μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.Αυτή τη στιγμή, η φωτιά έχει περιοριστεί σε δύο μέτωπα,ανατολικά στην περιοχή Αετοράχη και βόρεια, βορειοδυτικά στην περιοχή Κοκκινόχωμα...
Παρ'όλα αυτά, οι ισχυροί άνεμοι κάνουν την φωτιά απρόβλεπτη, γι' αυτό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ στον Αετό. Πολλές κατοικίες έχουν εκκενωθεί, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η διακοπή ρεύματος, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση των αντλιών για νερό. Μέχρι αυτή την ώρα, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τρεις κατοικίες στο χωριό Αετός και αντιμετωπίζεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε ότι είναι άθλος ότι μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να εμποδίσουν τη φωτιά από το να κάψει σπίτια. Στην περιοχή επιχειρούν 27 πυροσβεστικά οχήματα με 61 πυροσβέστες, 32 πεζοπόροι, 10 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός εθελοντών πολιτών. Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου (21/08) στην περιοχή Λευκόρροια Ιεράπετρας Κρήτης.


Στάχτη το Φοινικοδάσος της Πρέβελης
Τρεις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στο νομό Ρεθύμνου καίνε αγροτικές, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις μέχρι αυτή την ώρα.  

Πρόκειται για τη φωτιά στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα που εκδηλώθηκε στις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου (21/08) και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Αρχικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, αλλά η αντιμετώπιση της ήταν αρκετά δύσκολη.   

Λίγη ώρα αργότερα, μία νέα εστία ξεκίνησε στην Ακουμιανή - Γιαλιά του δήμου Λάμπης, ενώ τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Γιανιού - Πρέβελη του Δήμου Φοίνικα.

Το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο, στην Πρέβελη, η οποία αποτελεί προστατευμένη περιοχή με το μοναδικού κάλλους φοινικόδασος, το οποίο έχει σε μεγάλο μέρος αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και οι άνδρες της πυροσβεστικής δημιουργούν αντιπυρικά μονοπάτια, ώστε να ελεχθεί απόλυτα, σε περίπτωση αναζωπύρωσής της.
Ευτυχώς η φωτιά αν και απείλησε το μοναστήρι της περιοχής τη γνωστή Μονή Πρέβελη, άλλαξε πορεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές στον ιστορικό αυτό τόπο.

cosmo.gr