Η τραγωδία των αριθμών… και η απόγνωση της νέας γενιάς

6
Γράφει ο Δημήτρης Περπατάρης

1.Το «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια προανήγγειλε ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει το «πάγωμα» των μισθών, αν δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Πεταλωτής απάντησε: «Αυτό είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό».

2. Μετά το νομοθετικό πραξικόπημα του Προεδρικού Διατάγματος των εύκολων, γρήγορων και φτηνών απολύσεων και τη γενική κοινωνική κατακραυγή που κατόρθωσε να συγκεντρώσει τόσο για το περιεχόμενο των ρυθμίσεών του όσο και για την κατάφωρη προσπάθεια υπέρβασης της Βουλής των Ελλήνων – ήδη διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου προαναγγέλλεται το μακροχρόνιο πάγωμα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνέχεια αυτού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που επιβλήθηκε νομοθετικά με τον Νόμο Παπακωνσταντίνου (Ν. 3833/2010), ο οποίος προβλέπει στην πραγματικότητα και την αναστολή του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων για το τρέχον έτος – ήρθε η σειρά του ιδιωτικού τομέα μέσα από την επιχειρηθείσα κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής της εργατικής πλευράς στη Διαιτησία, η οποία δικαίως κατακρίθηκε, και από τη σκοπιά της.........
αντισυνταγματικότητας ακολουθεί η με νομοθετική επιβολή κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθ’ ο μέρος απειλούν την ισοπεδωτική και εκμηδενιστική πρακτική του παγώματος αποδοχών στο όνομα του μνημονίου.

3. Με τις δύο αυτές πολιτικές και νομοθετικές επιλογές ολοκληρώνεται το τοπίο της παρέμβασης στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της οικονομικής πολιτικής αφού πλέον κάμπτεται και η δεσμευτικότητα των ήδη ισχυουσών ΣΣΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής, αφού ο κατώτατος μισθός των απασχολουμένων νέων ανέργων θα την υπερβαίνει... προς τα κάτω, η δε συνομολόγηση νέων θα βρίσκεται υπό την περιοριστική νομοθετική απαγόρευση της μη πρόβλεψης αυξήσεων στον χρόνο εφαρμογής τους.

Πρόκειται για πολλαπλά χτυπήματα που στην πράξη στοχεύουν ολοφάνερα στη νομοθετική αποδιάρθρωση του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως νομοθετικά αποτυπώθηκαν στον Ν. 1876/90 και θεσμικά διαμεσολαβήθηκαν από τον ανεξάρτητο Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Στην ουσία πρόκειται όμως και για μία άμεση επίθεση στον συνδικαλιστικό θεσμό ως διαμεσολαβητή συλλογικών αιτημάτων και διεκδικήσεων, που αποτυπώνονται έστω και μερικά σε δεσμευτικές για όλους συλλογικές ρυθμίσεις, στους παραβάτες των οποίων απειλούνταν και ποινικές κυρώσεις.

4. Αντί επιλόγου επιτρέψτε μου ένα σύντομο επίτηδες δηκτικό σχόλιο που αποτυπώνει την τραγωδία των αριθμητικών μεγεθών των νέων ρυθμίσεων για τους νέους εργαζομένους και ανέργους, αριθμοί που ποτέ δεν θα κατορθώσουν στην απολυτότητά τους να εκφράσουν το μέγεθος της απόγνωσης της νέας γενιάς της χώρας μας. Μαθηματικός δεν είμαι. Απλώς καταγράφω την αριθμητική του τρόμου των νέων εργασιακών - ασφαλιστικών ρυθμίσεων:

Α. Μισθός προσλαμβανόμενου νέου ανέργου 595 ευρώ x Μ.Ο. ενσήμων ΙΚΑ τον χρόνο = 220 ένσημα = 54,5 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη.

Β. Απόλυση με 9 χρόνια προϋπηρεσίας με (σε) 1 μήνα προειδοποίησης = 5 μισθοί: 2 = 2,5, μισθοί: 2μηνες δόσεις (κ.ο.κ.) x 5% (ποσοστό ομαδικών απολύσεων).

Γ. Συντομότερη δικάσιμος Πρωτοδικείου Αθήνας για Εργατικές Διαφορές: 12 Φεβρουαρίου 2012.

(Τα πιο πάνω θέματα θα δοθούν προς εξέταση από την ίδια τη ζωή).

Δημήτρη Περπατάρη

δικηγόρου - εργατολόγου


Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια
  1. ΤΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΛΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ.
    Λές και έχουν βάλει κάποιο στοίχημα μεταξύ τους.
    Όταν ένας πολιτικός που κέρδισε με απίστευτα ψέμματα τις εκλογές δεν έχει το θάρρος να προκηρύξει καινούργιες για να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού με βάση τα νέα δεδομένα δεν λέγεται πολιτικός.
    Λέγεται απατεώνας.
    Λέγεται καιροσκόπος.
    Λέγεται αναίσχυντος.
    Λέγεται φασίστας.
    Τα γλυκά τα λόγια τα ωραία δεν πείθουν κανένα τώρα πιά κύριε Παπανδρέου.
    Στο μέλλον θα γραφτούν πολλά βιβλία με το βίο και την πολιτεία σου, σαν πολιτικού παραδείγματος προς αποφυγή, βέβαια.
    Στο μεταξύ ας όψονται οι βουλευτές σου που σε ακολουθούν σε αυτή την κατηφόρα.
    Τα "δεν ήξερα", "δεν κατάλαβα", "δεν με ενημέρωσαν" δεν περνάνε πιά.
    Βάζουν τη βουλευτική τους ΨΩΡΟΕΔΡΑ πάνω από τους πολίτες που τους πίστεψαν και τους ψήφισαν.
    Πώς το αντέχουν να κυκλοφορούν με το κεφάλι κατεβασμένο και να κρύβονται από τον κόσμο;
    Ας μην έχουν ψευδαισθήσεις, κανένας τους.
    Ας ετοιμάζουν και αυτοί τα πολιτικά τους μπογαλάκια, γιατί θα ακολουθήσουν και αυτοί τον Παπανδρέου στο δρόμο προς την χειρότερη πορεία που είχαμε ποτέ σαν λαός.
    ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ, ΤΑ ΠΑΧΥΔΕΡΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟ ΤΕΛΟΣ.
    ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα κανουν αφου η νεολαια σπουδαζει για μια θεση στο δημοσιο και το αστειο ειναι οτι εαν κανουμε εκλογες να δειτε ποσοι θα φιλανε κατουρημενες ποδιες παλι!
    Η φραπεδια στις καφετεριες παει συννεφο και τα κοριτσια μας ασ γυρισουν και κανενα πορνο σαν την τζουλια για να τα οικονομησουν.
    Με ιδρωτα και αιμα κερδιζονται οι αγωνες και ειδικα οταν εχεις να κανεις με αυτου του ειδους τις συμμοριες,ολα τα σημερινα μαμοθρευτα ειναι διατεθημενα να βαλουν το χερι στην φωτια? Δεν το βλεπω ευκολο για αυτο και οι πολιτικοι εχουν ξεσαλωθει και κανουν οτι θελουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε καταλάβετέ το.
    Θέλουμε δεν θέλουμε και εμείς μαζί με ολη την Δυτική κοινωνία αρχίσαμε να χορεύουμε τον χορό που μάς εβαλαν να χορέψουμε οι Κινέζοι.
    Οταν σε αυτή την αχανή χώρα τών δισεκατομμυρίων ανθρώπων οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουν με τόν βούρδουλα του στρατοκομμουνιστικού καθεστώτος, χωρίς εργατικά δικαιώματα, ""Τι λέω τώρα.! Και Τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα ειναι στα χαρτιά μόνο"", ουτε ασφάλιση εχουν οπως την γνωρίζουμε εμείς, και για ενα πιάτο ρύζι δουλεύουν ολη την ημέρα.
    Και οι κρατούμενοι απο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δουλεύουν για μισό πιάτο ρύζι.
    Ολοι αυτοί εργαζόμενοι σκληρά και σχεδόν τζάμπα, παράγουν προιόντα σε ενα απίθανο χαμηλό κόστος και εχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά.
    Οπου πάς σήμερα βλέπεις παντού το Made in China και αλλες Απω Ανατολίτικες χαμηλού κόστους χώρες.

    Αντε να τους ανταγωνιστείς εσύ σήμερα με τα Ευρωπαικά κόστη σου.
    Πώς και με τί?
    Τί θα παράγεις και με τί ανταγωνιστικό κόστος?
    Που θα βρείς αγοραστές να πουλήσεις τα παραγόμενα προιόντα σου?
    Οποιος και να ελθει σήμερα, και ο μεγαλύτερος φωστήρας της οικουμένης ενα θα πεί.
    Το παγκόσμιο εμποριο η διεθνής οικονομία δηλαδή, παιζεται με άνισους ορους.
    Εφ οσον δεν υπάρχει τρόπος να αντικρουστεί η πολιτική εργασίας της κίτρινης υπερδύναμης,και εσείς προσπαθείστε να ακολουθήσετε κατα κάποιο τρόπο την τακτική τους.
    Ετσι αρχίζουμε να ακούμε γιά την γεννιά τών 650 Ευρώ, ακούμε κόψε το ενα κόψε το αλλο, σύνταξη καί αν στα 90 χρόνια σου και βάλε.
    Μην ακούτε και για εξω απο την Ελλάδα. Και εκει αγριο κόψε το ενα κόψε το αλλο ειναι, και η διατήρηση της δουλειάς ειναι ποιό δύσκολη υπόθεση.
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Τίποτα αλλο δεν λέω.
    Οσο για τούς πολιτικούς μας, τους κατακρίνω γιατί δεν λένε την αλήθεια.
    Τό μόνο που τους ενδιαφέρει ειναι η να ανέλθουν στην εξουσία η να γατζωθούν σε αυτή.
    Δεν ομολογούν ευθαρσώς οτι λόγω του τεράστιου χρέους πού προέκυψε, οτι σήμερα ειναι διαχειριστές των αποφάσεων ενός διευθυντηρίου.
    Δεν ομολογούν ποιά ειναι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τι αλλα δεινά μάς περιμένουν.
    Ολοι τους εξακολουθούν η προσπαθούν να χαιδέψουν αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω γιατι κόπηκε το τελευταιο κομμάτι αυτου που εγραψα πρό ολίγου,
    Διαβάστε ως συνέχεια του 05 Ιουλίου 2010 7:49 μ.μ.
    σχόλιου μου.
    Ειδικά για τήν Ελλάδα τι ελπίδα υπάρχει?
    Να συνέλθουμε ολοι μας μα ολοι και να κοιτάξουμε τον Τουρισμό και την Ναυτιλία. Στο χέρι μας ειναι.
    Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΚΕ ΤΟ ΚΟΜΑ ΣΟΥ ΛΑΕ
    ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το βρωμοπασοκ εχει πεσει 20 μοναδες! σε 9 μηνες!

    Ιστορικο και παγκοσμιο ρεκορ.
    και θα σπασει κι αλλα πολλα..

    και παλι ομως απορω και αηδιαζω με το ποια σαδιστικα και λοβοτομημενα ζωα του δινουν αυτο το 21% που λενε οτι εχει.

    Αν και οταν λενε επισημα οτι εχουν 21% εγω υπολογιζω 19% για να ειμαι μεσα.

    Ποιοι λοιπον του δινουν αυτο το 19% περιπου?

    Δεν μπορει παρα να ειναι παρανομοι αλλοδαποι, υπεραιωνοβιες γιαγιαδες με κολλημενους επι δεκαετιες εγκεφαλους, τσιρακια λερες του κομματος και οι συγγενεις τους, και πολυ καλα βολεμενα επι πολλα χρονια σιχαμερα χοντροκωλα πασοκοσκυλα που θελουν πασοκ γιατι φοβουνται δικαστηρια αν ερθουν αλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου