Θυμάστε τις "φούσκες";

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Το καλοκαίρι του 99 εν όψει της εισόδου στην ΟΝΕ σε ένα ανώμαλο κλίμα ευφορίας ο κόσμος αγόραζε μετοχές σε δυσθεώρητα ύψη για εταιρίες που δεν είχαν καν γραφεία!

Αγόραζαν ακριβά και αναντίστοιχα προς την πραγματική τους αξία…..Kι αυτό ήταν σκάνδαλο!

Σήμερα ζούμε την ίδια ανώμαλη κατάσταση αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κλίμα στην αγορά και την κοινωνία είναι ζοφερό, η ψυχολογία στο μηδέν, το χρηματιστήριο στο πάτο, οι χρηματιστηριακές αξίες εν μέσω κρίσης (που είναι ανώμαλη κατάσταση) δεν αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των εταιρειών.

Μπορείς να αγοράσεις φθηνά και αναντίστοιχα προς την πραγματική τους αξία….Kι αυτό είναι επίσης σκάνδαλο!

Βέβαια για τους μαυραγορίτες, τοκογλύφους και λοιπούς οπαδούς του σλόγκαν "η κρίση παράγει ευκαιρίες" (για πλιάτσικο) είναι απλά (όπως και το 99) μια "επενδυτική" ευκαιρία.

Η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 372 εκατ. ευρώ για το 77,31% της Αγροτικής τράπεζας (αντιστοιχεί σε 0,53ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα υπολείπεται κατά 50,3% της χρηματιστηριακής της αξίας )και 329 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τίμημα που αντιστοιχεί σε 3,5 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 29,6% σε σχέση με......... τη χρηματιστηριακή αξία του Ταμιευτηρίου( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=183385 ) ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ:

-σε πωλησεις μετοχικών πακέτων προ της κρίσης η τιμή της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου κυμάνθηκε στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή για το 2006 και στα 18,1 ευρώ για το 2007 όπως προκύπτει από ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών( http://194.219.152.77/el/metarithmisi/Programma_Apokratikopoihsewn/02_Plhrofories_gia_kathe_Apokratikopoihsh/06_Taxydromiko_Tamieuthrio.html )

Και ρωταω η αγορά με 3,5 ευρώ ανά μετοχή (όταν πριν έπιανε 18) αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή είναι μαύρη αγορά εν μέσω κρίσης (κι ίσως μάλιστα και με τα λεφτά του Δημοσίου μιας κι η τράπεζα Πειραιώς έχει αντλήσει χρήματα από το πακέτο των 28 δις για την στηριξη των τραπεζων);;;;;;;

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κάλος νοικοκύρης θα πουλάγε την περιουσία του ή θα περίμενε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για να πετυχει καλύτερη τιμή;;;;;

Αυτοι που πανηγυριζουν για το deal- σύσσωμο το σύμπλεγμα της διαπλοκής και της παραπληροφόρησης- πόσο μ….ς μας θεωρούν;

Το δημόσιο που δινει τα λεφτα του για να στηριξει τις τραπεζες αντι να τις ελεγξει εξαγοραζεται κιολας;

ΥΓ:Στην πρώην Σοβιετική Ένωση(όποιος έχει κοντά του μετανάστες από εκεί ας αναζητήσει την εμπειρία τους από την κρίση-είναι χρήσιμη) στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού o κόσμος είχε μετοχές σε εργοστάσια, ορυχεία κλπ τις οποίες ξεπούλησε στα τέλη του 80 όταν άρχισαν οι ουρές στις διανομες τροφιμων και βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι (οι λεγόμενοι ολιγαρχες) να κατέχουν όλο το φυσικό πλούτο της χωράς.

Τους πηρέ 15 χρόνια για να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν επενδυτές αλλά μαυραγορίτες και να προσπαθήσουν να επανελέγξουν το πλούτο τους.

Εδω στην Ελλάδα με την ιστορική εμπειρία και της Κατοχής δεν χρειάζεται να την πάθουμε για να ξεχωρίσουμε το μαυραγορίτη (που αγοράζει φθηνα εν μέσω κρίσης) από τον επενδύτη ουτε και το καραμπινατο σκανδαλο (για αυτον που αποδεχεται την ευτελη προσφορα και πουλαει) απο την προστασια του δημοσιου συμφεροντος.-Νικολοπουλος Βασιλης