Θυμάστε τις "φούσκες";

4
Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος

Το καλοκαίρι του 99 εν όψει της εισόδου στην ΟΝΕ σε ένα ανώμαλο κλίμα ευφορίας ο κόσμος αγόραζε μετοχές σε δυσθεώρητα ύψη για εταιρίες που δεν είχαν καν γραφεία!

Αγόραζαν ακριβά και αναντίστοιχα προς την πραγματική τους αξία…..Kι αυτό ήταν σκάνδαλο!

Σήμερα ζούμε την ίδια ανώμαλη κατάσταση αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κλίμα στην αγορά και την κοινωνία είναι ζοφερό, η ψυχολογία στο μηδέν, το χρηματιστήριο στο πάτο, οι χρηματιστηριακές αξίες εν μέσω κρίσης (που είναι ανώμαλη κατάσταση) δεν αντιστοιχούν στην πραγματική αξία των εταιρειών.

Μπορείς να αγοράσεις φθηνά και αναντίστοιχα προς την πραγματική τους αξία….Kι αυτό είναι επίσης σκάνδαλο!

Βέβαια για τους μαυραγορίτες, τοκογλύφους και λοιπούς οπαδούς του σλόγκαν "η κρίση παράγει ευκαιρίες" (για πλιάτσικο) είναι απλά (όπως και το 99) μια "επενδυτική" ευκαιρία.

Η τράπεζα Πειραιώς προσφέρει 372 εκατ. ευρώ για το 77,31% της Αγροτικής τράπεζας (αντιστοιχεί σε 0,53ευρώ ανά μετοχή και μάλιστα υπολείπεται κατά 50,3% της χρηματιστηριακής της αξίας )και 329 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τίμημα που αντιστοιχεί σε 3,5 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 29,6% σε σχέση με......... τη χρηματιστηριακή αξία του Ταμιευτηρίου( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=183385 ) ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ:

-σε πωλησεις μετοχικών πακέτων προ της κρίσης η τιμή της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου κυμάνθηκε στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή για το 2006 και στα 18,1 ευρώ για το 2007 όπως προκύπτει από ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών( http://194.219.152.77/el/metarithmisi/Programma_Apokratikopoihsewn/02_Plhrofories_gia_kathe_Apokratikopoihsh/06_Taxydromiko_Tamieuthrio.html )

Και ρωταω η αγορά με 3,5 ευρώ ανά μετοχή (όταν πριν έπιανε 18) αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή είναι μαύρη αγορά εν μέσω κρίσης (κι ίσως μάλιστα και με τα λεφτά του Δημοσίου μιας κι η τράπεζα Πειραιώς έχει αντλήσει χρήματα από το πακέτο των 28 δις για την στηριξη των τραπεζων);;;;;;;

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κάλος νοικοκύρης θα πουλάγε την περιουσία του ή θα περίμενε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για να πετυχει καλύτερη τιμή;;;;;

Αυτοι που πανηγυριζουν για το deal- σύσσωμο το σύμπλεγμα της διαπλοκής και της παραπληροφόρησης- πόσο μ….ς μας θεωρούν;

Το δημόσιο που δινει τα λεφτα του για να στηριξει τις τραπεζες αντι να τις ελεγξει εξαγοραζεται κιολας;

ΥΓ:Στην πρώην Σοβιετική Ένωση(όποιος έχει κοντά του μετανάστες από εκεί ας αναζητήσει την εμπειρία τους από την κρίση-είναι χρήσιμη) στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού o κόσμος είχε μετοχές σε εργοστάσια, ορυχεία κλπ τις οποίες ξεπούλησε στα τέλη του 80 όταν άρχισαν οι ουρές στις διανομες τροφιμων και βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι (οι λεγόμενοι ολιγαρχες) να κατέχουν όλο το φυσικό πλούτο της χωράς.

Τους πηρέ 15 χρόνια για να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν επενδυτές αλλά μαυραγορίτες και να προσπαθήσουν να επανελέγξουν το πλούτο τους.

Εδω στην Ελλάδα με την ιστορική εμπειρία και της Κατοχής δεν χρειάζεται να την πάθουμε για να ξεχωρίσουμε το μαυραγορίτη (που αγοράζει φθηνα εν μέσω κρίσης) από τον επενδύτη ουτε και το καραμπινατο σκανδαλο (για αυτον που αποδεχεται την ευτελη προσφορα και πουλαει) απο την προστασια του δημοσιου συμφεροντος.-Νικολοπουλος Βασιλης

Δημοσίευση σχολίου

4Σχόλια
  1. Απόλυτα σωστός φίλε! Ο Σάλλας ή όποιοι κρύβονται πίσω του, πάνε να βουτήξουν τον πλούτο της χώρας, εν μέσω της κρίσης που δημιούργησαν.
    Γι αυτό τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια σιγοντάρουν και η κυβέρνηση "το σκέφτεται"
    Ας αναλογισθούμε τον πλούτο που είναι υποθηκευμένος στην Αγροτική και τον κοινωνικό και εθνικό της ρόλο και θα καταλάβουμε ότι διακυβεύεται η ίδια η χώρα.
    Αν το ντηλ πραγματοποιηθεί, μεταβιβάζονται και οι περιουσίες των αγροτών.
    Το παιχνίδι χόντρυνε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O καπιταλιστικός καρκίνος κατατρώει τις σάρκες τις κοινωνίας. Τα καθάρματα που κυβερνούν αυτή την χώρα, ξεπουλούν την ζωή και τα όνειρα μιας ολόκληρης κοινωνίας για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα μιας χιλιάδας οικογενειών που λυμαίνονται αυτόν τον τόπο.

    Για τους υπάνθρωπους της εξουσίας και του χρήματος οι πολίτες αυτής της γης μετατράπηκαν σε μοχλούς αύξησης του κέρδους και σε αριθμούς αυξομείωσης της κλίμακας «ανάπτυξης». Τώρα τα αφεντικά ξαναμοιράζουν την πίτα και πετάνε στα σκουπίδια όλους εμάς, που είμαστε οι πραγματικοί δημιουργοί των πάντων. Αδιαφορούν για τους πάντες και κηρύσσουν πόλεμο σε όλους.

    Η απάντησή μας στην κρίση των αξιών και της οικονομίας τους, είναι η έμπρακτη αντίστασή μας. Είναι οι σχέσεις ισότητας και αλληλεγγύης που οικοδομούμε, στην προσπάθεια για την ανακούφιση των αναγκών μας χωρίς δούλους και αφεντικά, χωρίς ιδιοκτήτες και πελάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ !

    Εμπορος του Ηρακλείου οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί οι τράπεζες.

    Oι τράπεζες σκότωσαν τον πατέρα μου”, καταγγέλλει 32χρονος γιος του αυτόχειρα που διαμηνύει ότι θα αγωνιστεί προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη του πατέρα του.

    Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας Ηρακλείου έδωσε εντολή στην Ασφάλεια να διενεργήσει έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες του άτυχου εμπόρου σε βάρος συγκεκριμένης τράπεζας.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ??

    ΜΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ κ. ΛΑΤΣΗ γόνου κατοχικού τοκογλύφου και συνεργάτη των Γερμανών.

    ΣΗΜΕΡΑ Ο κ. ΛΑΤΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ.


    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ
    Τί καθόμαστε ???

    ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ:""Να κατανοήσουμε πως θα αλλάξει ο χάρτης τής Ελλάδας η οποία θα μικρύνει"

    … μας διεμήνυσε η κυρία Στάη από την ραδιοφωνo

    Τα μεγάλα κρύβονται σε μικρές λέξεις ή οι μεγάλες αλήθειες λέγονται ψιθυριστά. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση της γνωστής Έλλης Στάη, η οποία... από την ραδιοφωνική της εκπομπή, στο ραδιόφωνο του Flash, το μεσημέρι της Τετάρτης 14.7.2010, «έβγαλε λαυράκια».
    Το πρώτο, αλλά όχι ιδιαιτέρως σημαντικό «λαυράκι» της κυρίας Στάη, ήταν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κύριο Πεταλωτή, ο οποίος «αναγκάστηκε» να ομολογήσει πως «κάποια στιγμή γίνονται ανασχηματισμοί και πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο θα γίνει ανασχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης». Ομολογώ, πως η «είδηση» ουσιαστικά αποτελεί ένα καλό τρόπο εκτόνωσης της πολιτικής πίεσης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μία προειδοποίηση προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, σε όλους εκείνους που δυσανασχετούν (με οποιοδήποτε τρόπο) από την μέχρι τώρα «πορεία» του κυβερνητικού έργου.
    Το δεύτερο και μεγάλο «λαυράκι» της συγκεκριμένης εκπομπής, ήταν από την ίδια την κυρία Στάη, η οποία στις 1.55 σε μία στιγμή όπου «ανακεφαλαίωνε» τα πολιτικά μηνύματα της ημέρας, αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύουμε «να κατανοήσουν οι έλληνες πολίτες πως πρέπει να αλλάξει ο χάρτης του σκεπτικού τους, αλλά και πως πρέπει να κατανοήσουμε και να συμβιβαστούμε τελικά με την αλλαγή του χάρτη της χώρας…»!!!
    Πραγματικά βόμβα μεγατόνων, που ίσως θα έπρεπε η κυρία Στάη να εξηγήσει άμεσα τι ακριβώς εννοούσε ή τι ακριβώς γνωρίζει γύρω από το συγκεκριμένο θέμα της τοποθέτησής της.
    Μήπως, κάποιοι γνωρίζουν τραγικά γεγονότα που έρχονται; Μήπως κάποιοι γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στην χώρα και στους πολίτες της; Μήπως κάποιοι θα πρέπει, τελικά, να καθήσουν με ευθύνη απέναντι στους πολίτες και να μιλήσουν με ειλικρίνεια, προσπαθώντας να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς κινδύνους που την απειλούν;
    Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυρία Στάη δεν εξηγήσει τα λεγόμενά της, δυστυχώς, τοποθετεί τον εαυτό της ανάμεσα στους επικίνδυνους και στους κινδύνους της χώρας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου