“Σαφάρι” γιά 100.000 “παράνομους” συνταξιούχους

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν 100.000 ασφαλισμένοι για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πως παίρνουν σύνταξη χωρίς να τη δικαιούνται.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ζητήσει από όλα τα Ταμεία να ξεσκονίσουν τα αρχεία τους για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις ασφαλισμένοι εκμεταλλεύονται διάφορα «παράθυρα» για να εισπράττουν παράνομα συντάξεις.Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 8.900 συνταξιούχοι που έχουν υπερβεί το 100ό έτος της ηλικίας, αν και με βάση την απογραφή του 2001 στη χώρα μας, τα άτομα άνω των 100 ετών δεν ξεπερνούσαν τα 1.742 !


Στο επίκεντρο των ελέγχων των Ταμείων βρίσκονται:

Περίπου 25.000 άτομα που έχουν ξεπεράσει το 90ό έτος της ηλικίας τους. Στόχος είναι να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι παραμένουν εν ζωή ή αν κάποιοι “ξέχασαν” να δηλώσουν τον θάνατό τους και παίρνουν παράνομα τη σύνταξή τους.

Πάνω από 30.000 ασφαλισμένοι που παίρνουν αναπηρικές συντάξεις-«μαϊμού». Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το φαινόμενο είναι πως υπάρχουν νομοί της χώρας που ο ένας στους τέσσερις ασφαλισμένους έχει πάρει αναπηρική σύνταξη.

Τουλάχιστον 20.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι έχουν καταφέρει να πάρουν το επίδομα παρά το ότι έχουν υψηλά εισοδήματα.

Περίπου 20.000 διπλοσυνταξιούχοι που δεν τηρούν το πλαφόν των 3620 ευρώ που έχει τεθεί στις υψηλές συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι παίρνουν δύο συντάξεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερώσει τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτό το γεγονός.

newsit.gr