Μόνο μπροστά!

9
Γράφει ο Γιώργος Σαρρής


[Απάντηση σε mail μιας φίλης]
Δεν πιστεύω στις άνευρες ειρηνικές διαδηλώσεις , αλλά ούτε και στις αυθόρμητες θυμωμένες εξεγέρσεις που καταλήγουν σε υπέροχες ήττες.
Πιστεύω στη ρήξη και τη στοχευμένη ανατροπή, όπως κι αν γίνει αυτή.
Δεν πρόκειται να αποχωρήσει οικειοθελώς ο καπιταλισμός, αυτό εννοείται.Θα χρειαστεί αίμα και πολύς δρόμος.Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο όταν ένα τεράστιο κομμάτι του λαού είναι πρόθυμο, και η πλειοψηφία πειστεί ότι πρέπει να γίνει.
Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει, αλλά και ανατροπή χωρίς δημοκρατία πάλι δεν υπάρχει.Υπομονή λοιπόν και οργάνωση προσεκτική.
Ολα αυτά ακούγονται τελείως ουτοπικά τώρα, σήμερα.Αλλά όταν κάτι ωριμάσει στις συνειδήσεις και γίνει παλλαική απαίτηση, οι συνθήκες και τα πρόσωπα γεννιούνται, δημιουργούνται.Είναι στο δρόμο κι έρχονται όταν κοιτάζεις διαρκώς προς τα εκεί.
Μου λένε οι παλιότεροι πως κάπως έτσι, με τη νεολαία ουσιαστικά στον κόσμο της-εκτός από λίγους- και με την αριστερά διασπασμένη στη γωνία ήταν τα πράγματα το 72.Σε ένα χρόνο έγινε το Πολυτεχνείο από μια σπίθα κι όλοι ...........
έτρεχαν από πίσω.Τότε είχαμε χούντα, σήμερα το ντουέτο ΔΝΤ-ΕΕ που επιχειρεί να μας εξοντώσει φυσικά.Να μας λυώσει, να μας πεθάνει.
Μια σπίθα, ένα δυνατό φωτάκι...
Κι έπειτα το "ρεαλιστικό" σενάριο είναι τόσο τραγικό που απλά δεν μπορεί να συμβεί.Δεν ζεις άνεργος, ούτε απλήρωτος, ούτε με 300-400 ευρώ, με το μαγαζί σου κλειστό και εσύ απελπισμένος.Δε γίνεται.
Πόσο θα αντέξεις μες στα τραγικά σενάρια που απλά στο τέλος σου λένε "τι να κάνουμε, δε γίνεται αλλιώς".Γίνεται και παραγίνεται αλλιώς, αλλά όχι από μόνο του.Θέλει αγώνα, τρέξιμο, ρίσκο, θυσία.Θέλει απόφαση και πίστη.Αυτά τα γνωστά παλιά υλικά.
Δεν είμαι αισιόδοξος έτσι γενικά.Από τη σκοτεινιά της κατάστασης έρχεται η αισιοδοξία μου."Η ελπίδα μου είναι η απελπισία μου".Αλλιώς πρώτος εγώ δεν θα μπορέσω να αντέξω.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λύση ικανοποιητική.Υπάρχουν μόνο βήματα προς τη λύση.Κι αυτά είναι για μένα τα εξής.
-Καμιά αποδοχή της κατάστασης.ΚΑΜΙΑ.
-Ψάξιμο για πραγματική ενημέρωση μακριά από την τηλεόραση και τις δήθεν εφικτές(τραγικές) λύσεις που βολεύουν μόνο τους βολεμένους.
-Οι δρόμοι να κρατηθούν ζεστοί με διαρκείς έστω και τέτοιες μικρές η μεγάλες διαδηλώσεις.
-Πόλεμος στην απογοήτευση γιατί είναι αχρείαστη πολυτέλεια που καθοδηγείται από την TV και όσους κρύβονται πίσω της.
-Πόλεμος κανονικός σε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ,ΝΔ και από βλακεία ετοιμάζονται να το ξανακάνουν.ΘΑ ΈΧΟΥΜΕ ΣΎΝΤΟΜΑ ΕΚΛΟΓΕΣ και είναι πολύ σημαντικό να αποδυναμωθεί πολύ η αίσθηση οτι τους στηρίζουμε.Επίσης είναι σημαντικό να μην πάμε στη λύση του φασισμού-ακροδεξιάς που φαίνεται αυτή τη στιγμή πολύ πιθανή.Πρέπει γι αυτό να προστατευτεί και να δυναμώσει η κοινωνική αλληλεγγύη και οι δεσμοί μεταξύ μας.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΤΟΥ.
-Οργάνωση γύρω από νέα κύτταρα που θα δημιουργηθούν από την ανάγκη της επιβίωσης, πχ. επιτροπές γειτονιάς ή ότι άλλο.(Είδα κάτι επιτροπές συνοικιών στο προχθεσινό συλλαλητήριο!)
-Απαίτηση με συζητήσεις,ζυμώσεις να δημιουργηθεί το γρηγορότερο ένα αριστερό-δημοκρατικό μέτωπο για την επιβίωση του λαού.Ειναι αναγκαίο όσο τίποτα και ΠΡΕΠΕΙ να απαιτήσουμε να γίνει.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!Από όλους.Από το ΚΚΕ, το αριστερό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που αγανακτεί και έχει σοσιαλιστικό όραμα, από το ΣΥΡΙΖΑ και τα κομμάτια του,από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά(ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) από την ΑΚ, από όλους, ΟΛΟΥΣ!
-Θάψτε τα μεταξύ μας όπλα.Δεν είναι ώρα γι αυτό.
Ο κόσμος είναι με την πλάτη στον τοίχο και περιμένει.
Τα μάτια μου είναι στραμένα στην Αριστερά-σε αυτό το χάλι που βλέπεις κι εσύ-, και σε ότι καλό πρόκειται να γεννήσει.Στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς με τις μεγάλες αδυναμίες, στους απογοητευμένους αριστερούς πού όμως είναι πάντα πρόθυμοι, στους Εαμογενείς που περιμένουν ένα σήμα, στα παιδιά με την ασχημάτιστη ακόμα άποψη που όμως σιχάθηκαν και θέλουν να αλλάξει ο κόσμος.Ας μην ξεχνάμε τη δυναμική που κρύβουν μέσα τους οι μέρες αυτές.
Η ιστορία φράκαρε και πρέπει να κινηθεί προς τα μπρος, σε κάτι πραγματικά καινούργιο που ο λαός θα αποφασίσει.Κι αυτό το καινούργιο δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από την όποια αριστερά, την όποια μας προκύψει.
Αλλιώς γάμησέ τα.Βγάζουμε εισιτήριο για όπου νά΄ναι και το σκάμε η παίρνουμε τα βουνά.Φτιάχνουμε ένα μικρό κοσμάκη και ζούμε εκεί με τους 5-10 δικούς μας.
Κουράγιο λοιπόν,κουράγιο, κουράγιο, κουράγιο.
Μην κοιτάζεις πίσω, μόνο μπροστά,μόνο έτσι θα βγούμε από όλο αυτό.
Μόνο μπροστά!!


Δημοσίευση σχολίου

9Σχόλια
  1. να σταυπωσουμε τα χερια ...,μεγαλε.. να πινασουμε... ετσι τιποτα ουτε ανυγωκλυμα ματιων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε διάβασα σε ένα τοίχο ένα σύνθημα στο οποίο πιστεύω: "Όποιος είναι οπαδός δεν είναι αθώος". Οι δακρύβρεχτες εκκλήσεις για δήθεν ενότητα των αριστερών (τρομάρα τους) του ΠΑΣΟΚ - αυτούς όλους που συνένοχοι στις μικρές ή μεγάλες πίτες της διαφθοράς δεν τα βλέπανε τόσα χρόνια που βούιζε ο τόπος αλλά εθελοτυφλούσανε και κάνανε το κορόιδο και ξαναψηφίζανε ΠΑΣΟΚ γιατί τότε είχε μάσα και διορισμούς και τώρα σώθηκε το μέλι και δήθεν διαμαρτύρονται, που είναι να κατεβούν εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους σε μαζική και με μεγάλη διάρκεια απεργία;;; Με τους σταλινικούς του ΚΚΕ που ακούνε δημοκρατία και βγάζουνε σπυράκια ή με τις αριστερίστικες νεοσταλινικές ομαδούλες των 20 μελών η κάθε μία;;
    Αν έλθει η αλλαγή θα γίνει από νέες ομάδες κόσμου που θα γεννηθούν από το λαϊκό κίνημα καθαρές χωρίς σκιές και ιδεολογικές παραμορφώσεις και αυτό είναι το ζητούμενο. Όλοι οι φθαρμένοι πρέπει να αποχωρήσουν από το πολιτικό σκηνικό. Τα υπάρχοντα κόμματα και σχήματα μέρος του ίδιου βρώμικου πολιτικού σκηνικού είναι για πάντα καταδικασμένα. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ.
    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ 53 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ 9000 ΕΝΣΗΜΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:
    Η ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΟ
    Η ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
    Η ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΛΕΦΤΗΣ .
    ΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι καλο είδε η Ελλάδα από το ΚΚΕ και τώρα τι να περιμένουμε από το κόμμα αυτό με τους μουσουλμάνους εισβολείς που αβαντάρει, "τα θύματα του ιμπεριαλισμού", "τα ταξικά μας αδέρφια";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ένα μεγάλο ευρύ μέτωπο για την επιβίωση του λαου.Με φθαρμένους και άφθαρτους.Είναι αναγκαίο για την επιβίωση μας.Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται να μην έχει αριστερά χαρακτηριστικά, όποιες ενστάσεις και αν υπάρχουν από όλους μας.Ο κόσμος περιμένει και είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα έδινε φτερά στην αντίσταση του λαου απένατι στα μέτρα που πάρθηκαν με την υποστήριξη του ΛΑΟΣ.Για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ -και μιλάω για τις ηγεσίες και όχι για τον απλό κόσμο που για πολλούς λόγους βρίσκεται εκεί-, δεν χρειάζεται να συζητάμε.Αυτοι την ασχολία με τα κοινα την βλέπουν μόνο σαν businnes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναζητάς Γ. Σαρρή, όπως όλοι μας, διέξοδο στη σημερινή κρίση. Από τα γραφόμενά σου, δεν φαίνεται να αμφιβάλλεις. Η λύση θα είναι ένα αριστερό-δημοκρατικό μέτωπο, με άλλα λόγια, ένα δημοκρατικό μέτωπο, υπό την καθοδήγηση (καπέλωμα) της αριστεράς.
    Προϋπόθεση γι αυτό, είναι η ενότητα της αριστεράς, την οποία και επιθυμείς. Ποιά είναι όμως αυτή η αριστερά; Γιατί αν εξαιρέσεις το άριστα συγκροτημένο ΚΚΕ, που τον ηγετικό του ρόλο δεν πρόκειται να απαρνηθεί, την υπόλοιπη απαρτίζουν ομάδες ηγετίσκων, που συγκολλούνται ευκαιριακά και διαλύονται ακόμα ευκολότερα, έχοντας απωλέσει την αξιοπιστία τους στην κοινωνία. Το μόνο που προσφέρουν, είναι οι γρίφοι των κωδικοποιημένων αντιπαραθέσεών τους, άριστο υλικό ενασχόλησης για τους λάτρεις του είδους. Λέγοντας επομένως αριστερή λύση, εννοούμε το ΚΚΕ που σε συνθήκες κρίσης, θα απορροφήσει σαν μαύρη τρύπα, ότιδήποτε αριστερό το πλησιάζει. Πρότεινε ευθέως λοιπόν, δικτατορία του προλεταριάτου, να δούμε πόσους θα δελεάσεις. Η ιστορία της ταξικής κοινωνίας της πεφωτισμένης νομενκλατούρας, είναι πολύ πρόσφατη.
    Αλλά και στην υποθετική περίπτωση, που οι αριστερές ιδέες και όχι κάποιος κομματικός μηχανισμός θα ηγούντο ενός τέτοιου μετώπου -ανέφικτο πρακτικά, αλλά ας το βάλουμε σαν υπόθεση εργασίας- θα πρέπει να εξετάσουμε, ποιες είναι οι ιδέες αυτές, σε μια χώρα με τις ιδιομορφίες της Ελλάδας. Θα πρέπει να δούμε επίσης, τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση των σημερινών προβλημάτων της. Το να λέμε γενικά, ότι φταίει ο καπιταλισμός και μάλιστα με την χρηματοπιστωτική του μορφή, είναι σωστό, αλλά έχει πολύ διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα. Ο Γερμανός δεν πρόκειται να πεινάσει στο εγγύς μέλλον, ο ΄Ελληνας είναι πιθανόν. Τίθεται επομένως θέμα εθνικής ιδιαιτερότητας και η αριστερά και η ιδεολογία της έχει συμβάλει καθοριστικά στις δυσμενείς εξελίξεις, από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί η ευρύτερη αριστερή ιδεολογία·
    Αποβιομηχάνησε τη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθεί η χειρότερη μορφή του καπιταλισμού, των παρασίτων και των αεριτζήδων.
    Διέλυσε την παιδεία και δημιούργησε γενιές δυσφασικών Ελλήνων. Υποβάθμισε την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών και τα παρεχόμενα πτυχία, αντικαθιστώντας τη μελέτη με τους "αγώνες". Παραποίησε την Ιστορία, πάντοτε εις βάρος του ελληνικού έθνους, με το ιδεολόγημα της δήθεν συναδέλφωσης των λαών. ΄Ηταν ενδοτική στις απαιτήσεις των γειτόνων, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση στην εθνική μειοδοσία, σαν εκδήλωση εθνικισμού ή φασισμού. Με τραγελαφική συνέπεια, τα επιχειρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν ως προοδευτικά, ακόμα και από νεοδημοκράτες απεθνοποιητές, τύπου Γιαννάκου, Βαρβιτσιώτη κ.λ.π.
    Στρουθοκαμήλισε προκλητικά στο τεράστιο θέμα της λαθρομετανάστευσης, δημιουργώντας πλην του μειονοτικού προβλήματος που θα πληρώσουν οι ερχόμενες γενιές και τεράστια κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση, που επιπροστίθεται στα ήδη μεγάλα προβλήματα.
    Με ποια εχέγγυα λοιπόν πιστεύεις Γ. Σαρρή, ότι δικαιούται η αριστερά να ηγηθεί της προσπάθειας ανάκαμψης της χώρας; Δεν θάταν καλύτερα να κάνει την αυτοκριτική της, μήπως καταλάβει επιτέλους τη θέση της στην κοινωνία και στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού; Η χώρα χρειάζεται άφθαρτους πατριώτες με αυξημένη εθνική και κοινωνική συνείδηση και όχι μαρξιστικές ασκήσεις ψυχοθεραπευτικής επαναστατικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 7.49 μ.μ. Μπράβο περιέγραψες όλη την πραγματικότητα. Φαίνεται ότι μερικοί ζουν στον κόσμο τους και ονειρεύονται επαναστάσεις και υπαρκτούς η ανύπαρκτους σοσιαλισμούς και δεν έχουν μάθει να βλέπουν την πραγματικότητα. Ολοι αυτοί που πλούτισαν κλέβοντας μετά το 81 το σοσιαλισμό υπόσχονταν στο αλαλάζοντα λαό και κατέστρεψαν την παιδεία την βιομηχανία την γεωργία ενώ πήρανε τεράστια ποσά από την ΕΟΚ χωρίς χωρίς να αφήσουν πίσω τίποτα παρά μόνο λόγια. Αν νομίζεις ότι με την αρτηριοσκληρωτικό ΚΚΕ η με το Συριζα υπάρχει σωτηρία κανεις μεγάλο λάθος αλλωστε ο Συριζα τις περισσότερες ψήφους τις παίρνει στα βόρεια προάστια όπου μετακόμισε όλη η κλεπτοκρατία του 80 και90.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωτα απ΄όλα δεν καταλαβαίνω γιατί η ανωνυμία αφού συζητάμε και δεν βριζόμαστε.
    Στο θέμα μας τώρα.Η κρίση που φυσικά έχει εθνικές ιδιαιτερότητες (όπως παντού) δεν είναι καθόλου ελληνική.Εκτός από την Ελλάδα ίσως πεινάσει κι η Ισπανία κι η Πορτογαλία και μην κόβεις το χέρι σου για την Ιταλία, την ΑΓΓΛΊΑ η την Γαλλία.Η Αμερική ήδη κινείται σε εξωφρενικά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και συ μιλάς για την ευθιύνη της αριστεράς!Κι εκεί η αριστερά έφταιξε;Η κρίση αυτή είναι κρίση που έφερε η απληστία της οικονομίας των αγορών που είναι το σύγχρονο πρόσωπο του καπιταλισμού και κανένας άλλος.Πριν 2 χρόνια όλοι έβριζαν τα golden boys,τώρα ξαφνικά προέκυψε η αριστερά;Η αποβιομηχάνιση είναι το αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης σε όλο τον Δυτικό κόσμο που έδωσε την ευκαιρία στον καπιταλισμό να βρεί τσάμπα μεροκάματα στην Ασία η όπου αλλού υπήρχε φτώχεια και πείνα.Δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα και βέβαια καμιά αριστερά δεν την έφερε.Δεν ήταν η αριστερά κυβέρνηση αλλά τα 2 κόμματα ΝΔ,ΠΑΣΟΚ ενώ η αριστερά ήταν σε κρίση και ο συνδικαλισμός σε πτώση και απαξίωση(και διαφθορά)Οπότε;Η εγκατάλειψη της γής(33% ο αγροτικός τομέας το 81 και 13% τώρα!!) ήταν επίσης στόχος της παγκοσμιοποίησης πάλι παντού και όχι στην Ελλάδα.Μεχρι η αυτάρκης μέχρι πριν λίγο σε αγροτικά προιόντα Ελβετία διαμαρτύρεται εδώ και 2 χρόνια ότι εισάγει τα πάντα!!Πάλι το φθηνό μεροκάματο και ο έλεγχος των αγορών προιόντων και όχι η Αριστερά ηταν η αιτία.Για την Παιδεί τι να πώ;Ειναι αστείο να το συζητάμε όταν τα χρήματα που δίνονται είναι διαρκώς λιγότερα εδώ και χρόνια.Πως μπορεί κι εδώ να φταίει η Αριστερά.Αυτή τα μείωσε;Η μήπως τα καταχράστηκε.Η μήπως έκανε προγράμματα σπουδών;Η έγραψε τα βιβλία; Τι τελος πάντων;Ειχε το Υπ.Παιδείας και δεν το μάθαμε;
    Η στιγμή της καλύτερης και δικαιότερης κατανομής πλούτου στην ιστορία του καπιταλισμού ηταν η δεκαετιά 60-70(βρες τα στοιχεία).Τότε δηλαδή που τα συνδικάτα ήταν πανίσχυρα,καθόλου διεφθαρμένα, και η αριστερά με ποσοστά κοντα στο 20% σε Γαλλία ,Ιταλία κλπ.Τα κινήματα στην καλύτερή τους στιγμή κι ο κόσμος στο δρόμο για όλα.Αυτή ήταν η συνεισφορά της Αριστεράς.Γι αυτήν μιλάω εγώ και πιστεύω ότι από ανάγκη θα γεννηθεί ξανά από την κρίση της και το χάλι της.Η χειρότερη κατανομή πλούτου όπου ένα μάτσο πλουτοκράτες απειλούν όλους τους άλλους μέσω των αγορών ειναι τώρα(και πριν το '29).Κι αυτή είναι η εξέλλιξη του καπιταλισμού και φυσικά δεν φταίει η επιρροή της αριστεράς.Αυτό είναι το πρόβλημά μας κι όχι η Αριστερά.Και γι αυτό χρειάζεται Αντίσταση κι όχι να είμαστε καλά παιδιά για να μας λυπηθούνε.Ουτε για σκουλήκια δεν μας υπολογίζουνε.Αλλού είναι ο εχθρός φίλε μού.Δες το.
    Η αριστερά είναι οι απλοί άνθρωποι που πιστεύουν στην αλλαγή του κόσμου και την ανατροπή της αδικίας κι όχι πρόσωπα και κόμματα που φυσικά έχουν φθαρεί μες τον καπιταλισμό όπως όλοι και όλα.Αυτά έρχονται και παρέρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου