Γιατί πρέπει να μας ξεσκίσει το ΔΝΤ;


Γράφει ο Μαγια



Στρώνουμε, λοιπόν,το χαλί για να μας πατήσει το ΔΝΤ;

Θεωρείται πλέον ζήτημα ωρών ή ημερών η προσφυγή της Αθήνας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, κάτι, που συζήτησαν ήδη ο Γ. Παπανδρέου και ο προεδρεύων της ΕΕ Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην Ε.Ε. οι οποίες κάνουν λόγο για συμφωνία των όρων δανεισμού της Ελλάδας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, μετέδωσε ότι, «υπάρχει συμφωνία για το επιτόκιο του δανεισμού. Το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από τα τρέχοντα επιτόκια του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ‘δώρο’ καθώς είναι υψηλότερο από τα επιτόκια χωρών που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους».

Σε συμφωνία για τους όρους έκτακτης χορήγησης δανείων στην Ελλάδα, κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι ..........
.ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επιτόκιο των δανείων ανέφερε πως θα είναι «σχεδόν πιστό αντίγραφο των όρων του ΔΝΤ». Δηλαδή, γύρω στο5%. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα από την ελληνική κυβέρνηση ούτε την Κομισιόν. Ωστόσο, πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αναφέρονται στην ύπαρξη ενός «τεχνικού κειμένου» το οποίο περιγράφει τις λεπτομέρειες δανεισμού (ποσά, επιτόκια κλπ).

Εν τω μεταξύ μετά τις αγορές και οι ξένοι οίκοι ωθούν την Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προχθες ήταν οι Goldman Sachs, Fitch χθες ήταν η UBS η οποία, πιο ηχηρά πλέον μιλά για ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ εντός των επόμενων ημερών. Τέλος, έκθεση των Bank of America-Merrill Lynch με ημερομηνία 9 Απριλίου, αναφέρει ότι το δίκτυο ασφαλείας για την Ελλάδα και η ώρα να ζητήσει βοήθεια είναι πιο κοντά απ’ ότι πριν το Πάσχα

Το «γλυκό» της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έδεσε και με τις απανωτές δηλώσεις ξένων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι, η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα όποτε αυτή το θελήσει ενώ ο Μπερλουσκόνι είπε ότι, Γαλλία και Ιταλία πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα και λόγω του ευρώ. Την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εξέφρασε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Α. Τόρες

Μετά από όλα αυτά, είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επιμένει δημοσίως ότι, δεν προτίθεται να ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.



Ερώτημα (αγωνίας και …κρίσεως): Γιατί πρέπει να οδηγηθούμε σώνει και καλά στα … σαγόνια του ΔΝΤ;

Επαναλαμβάνουμε την ύστατη στιγμή την πρόταση: Η κυβέρνηση εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει δάνεια από αραβικές χώρες θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση λαϊκών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, που θα διατεθούν στους έλληνες καταθέτες, όπως γινόταν επί δραχμής. Προσφέροντας ένα επιτόκιο της τάξης του 4%, το οποίο είναι ανώτερο των σημερινών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες αλλά σαφώς κατώτερο αυτού με το οποίο δανείζεται η χώρα, τόσο το κράτος όσο και οι καταθέτες θα βγουν κερδισμένοι, οπότε η ανταπόκριση του κοινού είναι βέβαιη.