Όταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης βρισκόταν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1989 είχε δώσει μία συνέντευξη και είχε πει πολλά ενδιαφέροντα, όπως πάντα. Επέλε

13
Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Όταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης βρισκόταν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1989 είχε δώσει μία συνέντευξη και είχε πει πολλά ενδιαφέροντα, όπως πάντα. Επέλεξα και παραθέτω μία ιδιαιτέρως αποκαλυπτική απάντηση, όπου περιέγραφε με λίγες λέξεις την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της εποχής εκείνης, διεθνώς και στην Ελλάδα και που ήταν προφητικές για τις μελλοντικές εξελίξεις, στη χώρα μας, όπως τις ζούμε πλέον σήμερα.

Τον είχε ρωτήσει, λοιπόν ο δημοσιογράφος: "Έχετε μιλήσει για παρακμή του δυτικού πολιτισμού, ενώ εμείς πορευόμαστε προς το 1992, προς την ενωμένη Ευρώπη. Τι λέτε γι' αυτό;"

Και είχε απαντήσει: " Η κρίση και η αποσύνθεση του δυτικού πολιτισμού, που είναι κατά την γνώμη μου υπαρκτή, εκφράζεται ακόμα πιο έντονα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκροτηθεί πραγματικά ως πολιτική κοινωνία και ως οικονομία. Εισέβαλε εδώ γύρω στο '60 ο μοντέρνος καπιταλισμός, διαλύοντας παλιές δομές, αξίες, ήθη και έθιμα, χωρίς να ........βάλει τίποτα στη θέση τους. Όλα αυτά σ' ένα τόπο που δεν υπήρχε παράδοση, δεν υπήρχαν οι σταθερές καταθέσεις του παρελθόντος, που κάτι κρατάνε. Αν για παράδειγμα μια κυβέρνηση Παπανδρέου χρειάστηκε 5 χρόνια για να αποδιαλύσει την Ελλάδα, στη Γαλλία θα χρειαζόταν 50 χρόνια." και συνέχιζε:

"Ας διευκρινίσουμε εδώ ότι αυτή η αποχαύνωση δεν απορρέει μόνο από τους κακούς κυβερνήτες, αλλά και από τους λαούς που τους εκλέγουν και έχουν τα ίδια πρότυπα με αυτούς. Πρέπει να απαλλαγούμε από την κακή συνήθεια να θεωρούμε υπεύθυνο για κάθε τι κακό τους άλλους. Τους καπιταλιστές, τους γραφειοκράτες, τους πολιτικούς. Τους λαούς δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν μωρά, που τα σέρνουν από τη μύτη. Είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι. Αν η Ελλάδα που είναι σήμερα, αυτό που είναι, δεν οφείλεται στον Παπανδρέου μόνο. Οφείλεται στους Ρωμιούς. Αυτοί τον ψήφισαν και τον ξαναψήφισαν κι' όχι οι Νεοζηλανδοί."

Την ίδια εποχή, δηλαδή 1989, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τότε, ο συχωρεμένος Μ. Κουτσόγιωργας, με κατηγορίες από παντού για δωροληψία πάνω από το κεφάλι του, δήλωνε με τον πλέον κινυκό τρόπο και αποκάλυπτε, άθελά του ίσως, την ηθική αλλοτρίωση του λαού μετά από 8 χρόνια δήθεν σοσιαλιστικής διακυβέρνησης:

"Οι άνθρωποι που με πλησιάζουν δεν με ρωτούν ούτε για τον Κοσκωτά ούτε για την Λιάνη, απλώς μου ζητούν να διορίσω τον γιό τους ή την κόρη τους. Και αυτό αποδεικνύει ότι ο Ελληνικός ουδόλως ασχολείται με τα προαναφερθέντα πρόσωπα. Απλώς, κοιτάει να βολευτεί. Το πρόβλημα, όμως, είναι τι ενδιαφέροντα θα αναπτύξει όταν θα έχει βολευτεί. Και πολύ φοβούμαι πως τότε πια θα μπορεί απερίσπαστος να ασχολείται επί μακρόν και με τον Κοσκωτά και με την κυρία Λιάνη και με τον κ.Λούβαρη και με τον κ.Ματζουράνη κ.ο.κ. Διότι -έτσι κι' αλλιώς- στο Δημόσιο αποκλείεται να δουλεύει”.

Τώρα, αν στης δηλώσεις του Κουτσόγιωργα προσθέσουμε και τις δηλώσεις, του κ. Λαλιώτη σε συνέντευξη τύπου, τότε (1989), που έλεγε: "Στην πολιτική, η αναθεώρηση σαν πράξη είναι μια επαναστατική πράξη. Ορισμένα συνθήματα είναι δηλωτικά μιας εποχής. Όταν όμως η εποχή παρέρχεται μοιάζουν με απολιθώματα ή φολκλόρ. Σαν τέτοιο αντιμετωπίζουμε και αυτό το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", δεν μας εκφράζει και δεν μας αντιπροσωπεύει", έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός διεφθαρμένου και ανήθικου πολιτικού περιβάλλοντος, στη χώρα μας, που στις μέρες μας ποια έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη ιδεολογία, τον Αμοραλισμό.

Αυτό διαπίστωνε τότε και ο Καστοριάδης και έλεγε "Η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκροτηθεί πραγματικά ως πολιτική κοινωνία και ως οικονομία." και συμπερασματικά κατέληγε, " Όλα αυτά σ' ένα τόπο που δεν υπήρχε παράδοση, δεν υπήρχαν οι σταθερές καταθέσεις του παρελθόντος, που κάτι κρατάνε. Αν για παράδειγμα μια κυβέρνηση Παπανδρέου χρειάστηκε 5 χρόνια για να αποδιαλύσει την Ελλάδα, στη Γαλλία θα χρειαζόταν 50 χρόνια".

Σ'αυτήν, λοιπόν, την διατυπωμένη και διαπιστωμένη από έγκυρα χείλη "αποδιάλυση", ήρθε να προστεθεί σαν κερασάκι στην "τούρτα" η επακολουθήσασα διαδικασία που, σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα του αμοραλισμού, ονομάστηκε "κάθαρση".

Ως κύριοι εκφραστές αυτού του πνεύματος, το Κοινοβούλιο, ανέλαβε το έργο της "κάθαρσης"! Είχαν διαφωνήσει και ζητούσαν δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων οι κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτης κ.α., χωρίς φυσικά να εισακουστούν.

Έτσι άρχισε ο χορός των "Εξεταστικών Επιτροπών" καληώρα: 1) Νοέμβριος 1988, Εξεταστική για το σκάνδαλο Κοσκωτά, δεν κατάφερε να εκδώσει πόρισμα γιατί προκηρύχθηκαν εκλογές για τον Ιούνιο του 89. Φυσικά εισέπραξαν τον "κόπο" τους όσοι "εργάστηκαν" (σε αυτά το δημόσιο είναι καλοπληρωτής) και αναχώρησαν για την... επανεκλογή τους, 2) Ιούλιος 1989, προανακριτική για το καλαμπόκι, 3) τον ίδιο μήνα Ιούλιο 1989, εξεταστική για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1974, χωρίς να προχωρήσει καν στη διερεύνηση (ε' τι να διερευνήσει;...καλοφάγωτα), 4) τον ίδιο μήνα Ιούλιο 1989 η εξεταστική για τον Κοσκωτά μετατράπηκε σε προανακριτική και κατέληξε στην παραπομπή των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Γιώργο Πέτσο, Δημ. Τσοβόλα και Παν. Ρουμελιώτη, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, 5) συγκροτήθηκε προανακριτική για τις τηλεφωνικές υποκλοπές (παλιά μας τέχνη...) με εγκαλούμενους τους Α. Παπανδρέου, Γ. Πέτσο και Κ. Μπαντουβά, που αποφάσισε την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς ποτέ να εκδικαστεί η υπόθεση, ενώ τελικώς η δίωξη ανεστάλη (πάει κι' αυτό) και τέλος 6) τον Αύγουστο του 1989, συνεστήθη η εξεταστική επιτροπή για την «αγορά του αιώνα» (αεροσκάφη Μιράζ και πύραυλοι Μάτζικ), η οποία κατέληξε στην έκδοση αντικρουόμενων πορισμάτων (τι πρωτότυπο... καλοφάγωτα).

Για την ιστορία, συνολικά από τη Μεταπολίτευση έχουν υποβληθεί στη Βουλή 45 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών (η διαφθορά στο μεγαλείο της), εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές οι 15, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα για τον καταλογισμό ευθυνών (ναι, σιγά)! Που χρόνος για Παιδεία, Υγεία, Οικονομία. Αυτά πληρώνουμε σήμερα.

Αυτή ήταν η χαμένη δεκαετία του '80 με τις παρακαταθήκες της διαφθοράς που μας κληρονόμησε, ώστε σήμερα να έχει γίνει θεσμός και μαγκιά η "αρπαχτή" πραγματικά και μεταφορικά και με διάφορα ονόματα. Η εξεταστική μας έλειπε...

Θα κλείσω αυτό το σημείωμα πάλι με λόγια του Καστοριάδη:

"Νομίζω ότι υπάρχει ένα κοινό στην Ελλάδα που έχει ανοιχτά τ' αυτιά του. Παρόλο που η συνολική πολιτική ζωή στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και μιας κατιγκοειδούς οικογενειακής τραγωδίας. Η Ελλάδα δεν είναι μια πολιτική κοινωνία, αλλά ένα είδος τεράστιας οικογένειας, που μέσα της επικρατούν υστερικές κραυγές του τύπου: "Τι μου έκανες, εγώ που σου είχα δώσει τόσα κλπ. δηλαδή είναι μια κατάσταση που είναι προπολιτική, δεν υπάρχει πολιτική στην Ελλάδα, υπάρχει προσωπολογία, κουτσομπολιό, όπως ακριβώς στις οικογενειακές υποθέσεις της γειτονιάς."

Πέρασαν 20 και πλέον χρόνια από τότε. Τι έχει αλλάξει; Ξανά "εξεταστική επιτροπή" και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Κρίμα.

Δημοσίευση σχολίου

13Σχόλια
  1. ΦΑΡΣΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ - ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ

    http://www.youtube.com/watch?v=-iJ_WutfgvU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός τα είπε,και τα έλεγε από χρόνια πολλά...και νομίζω τ'αλεγε καλά ως πάρα πολύ καλά...Εμείς όμως, διαχρονικά τι κάναμε ή τι κάνουμε;ή μήπως είμεθα άξιοι αυτών που εκλέγουμε (επιλέγουμε) για να μας Κυβερνούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΠΑΣΟΚΕ ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙΟ ΤΟΣΟ ..ΧΑΖΟΣ !

    ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΑΚΑ
    ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ.
    * τα μόνα που δεν φορολογήθηκαν ακόμη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν ολιγοις ...ελεγε ο κορνηλιος οτι τα λαμογια καθε χρωματος οσο υπαρχουν δεν προκειτε να σωθει η ελλαδιτσα... ! Γιαυτο μαζευτε ενα μπογαλακι και αδειαστε τον τοπο για να μπορουν ολοι οι εγχρωμοι και μη νεοι ελληνες να εγκατασταθουν και να ευημερησουν μιας και οι ιθαγενεις ελληνες απετυχαν..αφου δεν ξεριζωσαν τα εκαστοτε ραγαδακια της καθε εποχης... !Ας πρεσεχε ο ελληνας.. απο κωτσο σε αντρικο σε κωτσους και γιοργακη... τι να περιμενει κανεις... ! ! Ας τελειωνουμε επιτελους με αυτο το κρατιδιο και τους ηλιθιους κατοικους τους....Καθε υπευθηνος πολιτης ας κλεψει οπως και οπου μπορει το κρατος για να αδειασουν τα ταμεια και να παρουν επιτελους τα Α*#^^$(^^@%@$ ΜΟΥ να περασουν την υπολοιπη ζωη τους...στο στενο και στο φαρδυ ανικανο δημοσιο..βλεπε μεγα δημοσιο υπαλληλο(πρωθυπουργο).. koyragio ellhnes ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κορνηλιε πες αλευρι η μητρομανα σε γυρευει....



    to (χιλιοστο)2o dvd tis julias alexandratou

    http://video2.xtube.com/watch.php?v_user_id=k_nikopoulii&idx=5&v=GNAWp-S439-&cl=9QRk7-S439-&from=&ver=3&ccaa=1&qid=&qidx=&qnum=&preview_flag=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κορνηλιε πες αλευρι η μητρομανα σε γυρευει....



    to (χιλιοστο)2o dvd tis julias alexandratou

    http://video2.xtube.com
    /watch.php?v_user_id=
    k_nikopoulii&idx=5&v=
    GNAWp-S439-&cl=
    9QRk7-S439-&from=
    &ver=3&ccaa=1&qid=&qidx=&qnum=&preview_flag=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΚΟ ΚΟΡΝΗΛΙΕ..

    ΓΛΥΨΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝ ΣΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΤΩ ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΥΨΕΙς ΚΑΙ Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ.. ΣΚΑΤΟΡΟΥΦΙΑΝΕ ΕΝ ΖΩΗ..

    ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ.. ΕΣΥ ΟΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΧΕΣ ΣΤΟΝ ΛΕΙΨΟ ΣΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΕΙΧΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΠΕΣ..

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΕΜΑΣ ΜΟΥ ΛΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @14 Μαρτίου 2010 1:49 μ.μ.

    Xazomalaka!!!
    Exo dei pollous hlithious alla esi eisai allo prama.
    Ti xereis re zoo esi apo Kastoriadi??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Cornelius μίλησε!

    Δεν μας λες ρε Cornelius, εκτός από τους Έλληνες, κανείς άλλος δεν έφταιξε;

    Την αλλοδαπή τσογλαναρία, εμείς την καλέσαμε στη Χώρα;

    Χαζομαλάκα, που παρίστανες και τον σκεπτόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Blakouli min psaxneis gia apodiopompaious tragous.
    Kai gia kathe malaka kai gia kathe poutana panta kapoios allos ftaiei.
    E! Oxi kanenas allos den ftaiei!!
    Aksioi tis moiras mas eimaste.
    Kai den ta eipe mono o Kastoriadis.
    Ta elegan oloi oi fisiologikoi anthropoi.
    Mono oi blakes den katalabainan pou pame.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΟΜΟ SAPIENS 3.06

    Η ΜΑΥΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΛΙΓΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ..

    ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΙ ΕΣΥ ΒΛΑΚΈΝΤΙΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καστοριάδης.. καστοριάδης καστοριάδης... μα ποιος είναι αυτός ο μαλάκας; α ναι είναι εκείνος ο γιαλαντζί διανοούμενος της πλάκας που έχυσε μαύρο δάκρυ γι αυτόν η νέα δημοκρατία και ο συνασπισμός, εκείνος έχυνε μαύρο δάκρυ για να μας μπει στον κώλο ο νεοφιλελευθερισμός και τώρα που μας μπήκε χύνουμε μαύρο δάκρυ εμείς!!

    άντε γαμίσου κι εσύ που τον θυμήθηκες και μαζί σου τα κοράκια που γράφουν στα γκρίχλις αν δεν είσαι ο ίδιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Blakouli min psaxneis gia apodiopompaious tragous.
    Kai gia kathe malaka kai gia kathe poutana panta kapoios allos ftaiei.
    E! Oxi kanenas allos den ftaiei!!
    Aksioi tis moiras mas eimaste.
    Kai den ta eipe mono o Kastoriadis.
    Ta elegan oloi oi fisiologikoi anthropoi.
    Mono oi blakes den katalabainan pou pame.

    14 Μαρτίου 2010 3:21 μ.μ.
    ----------------


    Βλήτο, μάθε γράμματα πρώτα, και μετά μίλα! Μαλακόσπορε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου