Οι πολίτες αποδέχονται την ανάγκη λήψης μέτρων


Επιμελείται Ο Χανιώτης.

Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα ανησυχεί τους πολίτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αποδέχονται την αναγκαιότητα λήψης εκτάκτων μέτρων για τον περιορισμό του. Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που διεξήχθησαν για λογαριασμό του «Σκάι» και της εφημερίδας «Ημερησία». Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis που δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα, το 68,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση.Αντιθέτως, υπερβολικά τα χαρακτηρίζει το 23,6%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συμφωνεί με τα μέτρα και το 57,2% όσων δήλωσαν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας....

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνει η πλειοψηφία όσων μετείχαν στο έκτακτο "βαρόμετρο" της Public Issue για λογαριασμό του "Σκάι", καθώς το 64% πιστεύει ότι διαθέτει σχέδιο απέναντι στην κρίση, το 62% ότι είναι ικανή να την αντιμετωπίσει και το 60% ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα αποδειχτεί αποτελεσματικό.
Σχεδόν επτά στους δέκα επιδοκιμάζουν την πολιτική περικοπών στον δημόσιο τομέα, μέσω του ψαλιδίσματος των επιδομάτων και του "παγώματος" μισθών και προσλήψεων. Λιγότεροι είναι, όμως, όσοι προτίθενται να προχωρήσουν σε επιπλέον θυσίες. Το 61% διαφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το 69% με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη, όσον αφορά στην επιβολή νέων φόρων, με όσους αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να επιτυγχάνουν οριακή πλειοψηφία, 51%. Το 30% είναι θετικό και το 18% δηλώνει ότι "εξαρτάται" .
Σύμφωνα με το "βαρόμετρο", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών, με το 58% των ερωτηθέντων να τον θεωρεί ικανό διαχειριστή των προβλημάτων. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο και από εκείνο του Γ. Παπανδρέου, που συγκεντρώνει το 55%. η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, συγκεντρώνει το 42%. Θετική απήχηση έχει και η αντιπολιτευτική τακτική του Αντώνη Σαμαρά, στο ζήτημα της Οικονομίας, καθώς το 58% θεωρεί ότι τηρεί σωστή στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
Το 83% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, το 59% αισιοδοξεί, όμως, το ενδεχόμενο χρεωκοπίας είναι απίθανο.