Μερικά tips για τον Υπουργό Οικονομίας

Γράφει η Μαρία Σεφέρου

Κύριε Υπουργέ, όπως σας υποσχέθηκα στο προηγούμενο άρθρο μου, κι επειδή στη διπλανή φωτογραφία σας βλέπω προβληματισμένο, επανέρχομαι με μερικά tips για το πού θα βρείτε τα χοντρά λεφτά που φοροδιαφεύγουν ώστε να μειώσετε δραστικά το έλλειμμα. Και για να μην παρεξηγηθώ ότι ανακατεύομαι εκεί που δε με σπέρνουν, σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προεκλογικά μας ζήτησε “όχι ανοχή αλλά συμμετοχή”, κι εγώ, ευκολόπιστη και αιθεροβάμων ούσα, το πήρα τοις μετρητοίς…

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Κλάδος Τουρισμού

Α. Εδώ υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή και θα σας αναφέρω μόνο περιστατικά που έτυχαν σε μένα προσωπικά.
Πριν από τέσσερα χρόνια είχα πάει για διακοπές σε πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. Είχα κλείσει δωμάτιο σε μικρό ξενοδοχείο σ’ ένα χωριό, 15 χιλιόμετρα από την παραλία, με 30 ευρώ την ημέρα. Σε τρεις μέρες έφυγα διότι βρήκα μια γκαρσονιέρα κοντά στη θάλασσα, με 25 ευρώ. Εκεί έμεινα 20 μέρες. Ούτε ο πρώτος επιχειρηματίας ούτε ο δεύτερος είχαν νόμιμες αποδείξεις για να μου κόψουν. Προφανώς νοίκιαζαν δωμάτια "στη ζούλα". Για τον δεύτερο ανακάλυψα ότι είχε άλλες δύο γκαρσονιέρες στην ...........
ίδια γειτονιά, μεγάλη πανσιόν στη Χώρα, και πολλά πούλμαν που διακινούσαν τουρίστες στο νησί. Προφανώς ο τοπικός έφορος γνώριζε τις δραστηριότητες του κυρίου αυτού, όπως και του προηγούμενου, και τους κάλυπτε – φαντάζομαι με το αζημίωτο – για να φοροδιαφεύγουν.

Συμπέρασμα: Να επιβληθεί αυστηρό πόθεν έσχες στους εφοριακούς που θα επεκτείνεται και σε όλο τους το σόι. Αυστηρές ποινές σε όσους καλύπτουν φοροδιαφεύγοντες.

Β. Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει αρκετές εκδρομές με πούλμαν και διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι πράκτορες δεν δίνουν αποδείξεις. Σε τετραήμερη εκδρομή πρόπερσι την Καθαρή Δευτέρα, η εξόφληση έγινε μέσα στο Πούλμαν, και τα χρήματα τα συγκέντρωνε η ίδια η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου που μας συνόδευε. Το ποσόν ήταν 360 ευρώ. Ζήτησα απόδειξη επί τόπου και με ρώτησε τι τη θέλω. Της είπα ότι τη χρειάζομαι για την εφορία. Μου απάντησε ότι η εφορία δεν παίρνει αποδείξεις από πρακτορεία ταξιδίων, και της είπα ότι παίρνει.

Επειδή η συζήτηση γινόταν μεγαλοφώνως, ξεσηκώθηκαν όλοι οι συνταξιδιώτες στο πούλμαν και φώναζαν: Όχι, η εφορία δεν δέχεται αποδείξεις από πρακτορεία! Τότε άρχισα να τσιρίζω "δε μ’ ενδιαφέρει, είτε τις δέχεται είτε όχι εγώ θέλω απόδειξη". Ήμουνα "φτιαγμένη" διότι εκείνη τη χρονιά είχα πληρώσει στην εφορία συνολικά, με κάτι αναδρομικά αναπροσαρμογής της σύνταξής μου, περίπου 8.000 ευρώ, και είχα αγανακτήσει. Η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου και ξεναγός μου είπε στο αυτί, "θα τα πούμε στο ξενοδοχείο".

Στο ξενοδοχείο με πλησίασε και μου είπε ότι θα μπορούσε να μου εκδώσει απόδειξη από άλλη πηγή που τη δεχόταν την εφορία. Της απάντησα ότι δεν συμμετέχω σε τέτοιες κομπίνες, μάλιστα τις καταδικάζω μέσα από τα άρθρα μου, και μου υποσχέθηκε να μου στείλει νόμιμη απόδειξη ταχυδρομικά. Ακόμη την περιμένω, αν και της έκανα κάμποσα τηλεφωνήματα. Σημειωτέον ότι το πρακτορείο αυτό, όπως και τα περισσότερα με τα οποία έχω πάει εκδρομές, διαθέτουν ιδιόκτητα πούλμαν.

Το τελευταίο βράδυ πριν από την αναχώρησή μας από το ξενοδοχείο, είδα την ιδιοκτήτρια του πρακτορείου στη ρεσεψιόν με μια σακούλα λεφτά να τα μετράει στον ξενοδόχο. Προφανώς ούτε και ο ξενοδόχος θα δήλωνε στην εφορία τις εισπράξεις αυτές, διότι αν τις δήλωνε θα έπρεπε να αναφέρει την πηγή, δηλαδή το πρακτορείο, που όμως φοροδιέφευγε. Έτσι αντιλήφθηκα ότι στον τουρισμό υπάρχει μια αλυσίδα μαύρου χρήματος που διακινείται κάτω από τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης που κάνει τα στραβά μάτια για να μην πλήξει τάχα τον τουρισμό. Μα αν ο τουρισμός δεν αποφέρει έσοδα στο κράτος τι το όφελος; Δυστυχώς το περιστατικό αυτό δεν ήταν μεμονωμένο αλλά είναι ο κανόνας.

Γ. Πέρυσι πήγα μια κρουαζιέρα, πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής. Η πληρωμή έγινε με έμβασμα από την τράπεζα στο λογαριασμό τους, και με την επιστροφή ζήτησα από το πρακτορείο να μου στείλουν την απόδειξη είσπραξης. Μου έστειλαν μια απόδειξη χωρίς αντιρρήσεις η οποία όμως δεν με έπεισε ότι ήταν νόμιμη.

Δεν φαντάζομαι, όμως, η κυβέρνηση να θέλει να γίνουμε όλοι ρουφιάνοι και καταδότες για να τη διευκολύνουμε να βρει του φοροφυγάδες. Έτσι δεν είναι; Και γιατί δεν ακούγεται, έστω στα σενάρια που κυκλοφορούν, ότι θα συμπεριληφθούν στις αποδείξεις και εκείνες από τα πρακτορεία ταξιδίων; Και ας πούμε ότι συμπεριλαμβάνονται, και οι Έλληνες απαιτούν αποδείξεις. Θα κάνουν το ίδιο και οι ξένοι τουρίστες; Και να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το in.gr έχει καταχωρημένα 696 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα. Θα είναι ασφαλώς πολύ περισσότερα.
Αλήθεια, τα ξενοδοχεία δίνουν αποδείξεις στους ξένους τουρίστες;

2. Κλάδος Οικοδομών

Α. Και εδώ υπάρχει όργιο φοροδιαφυγής λόγω της τεράστιας διαφοράς μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας του ακινήτου. Πακτωλός αφορολόγητου χρήματος στις τσέπες των κατασκευαστών, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει τόσα πολλά που προτιμούν να κρατάνε τα διαμερίσματα απούλητα για 2 χρόνια χωρίς να ρίχνουν τις τιμές. Σε φυσιολογικά κράτη που λειτουργεί ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης, λόγω της διεθνούς κρίσης, σε κάποιες χώρες όπως η Αμερική και η Βρετανία, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα μέσα στο 2009.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ελλάδα; Ας ανέβουν επιτέλους οι τιμές των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών, και ας μειωθεί στο ήμισυ ο φόρος μεταβίβασης. Έτσι ο αγοραστής δεν θα πλήττεται, ενώ ο πωλητής δε θα μπορεί να φοροδιαφύγει. Κι ας κλείσει η κυβέρνηση τ’ αυτιά της στις κλαψούρες και τους εκβιασμούς των κατασκευαστών, ότι δήθεν θα πληγεί η λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας, επειδή θα μειωθούν τα υπερκέρδη των οικοδομικών επιχειρήσεων. Ας βρει άλλες λοκομοτίβες ανάπτυξης η κυβέρνηση. Δε μας έταζε λαγούς με πετραχήλια για την πράσινη ανάπτυξη που τάχα θα μείωνε την ανεργία; Τώρα αντί για δημιουργία θέσεων εργασίας ακούμε μόνο για αύξηση επιδομάτων ανεργίας!

Β. Να μπουν αυστηρά τέλη νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων για την νομιμοποίησή τους - πράγμα για το οποίο εξέφρασα δημόσια τη διαφωνία μου εδώ, αλλά ποιος με άκουσε; Κι όταν λέω αυστηρά, εννοώ ίσα με την εμπορική αξία του τετραγωνικού στην κάθε περιοχή επί τα τετραγωνικά. Δηλαδή ημιυπαίθριος 10 τ. μ. σε περιοχή εμπορικής αξίας 3.000€ ανά τετραγωνικό, θα πληρώνει για να το νομιμοποιήσει 10x3000=30.000€. Αν δεν έχει, ας το γκρεμίσει ο ίδιος κάτω από την επίβλεψη της τοπικής πολεοδομίας (βάλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, χι,χι,χι!).

Γ. Να μπουν αυστηρά τέλη νομιμοποίησης των αυθαιρέτων σε καμένες περιοχές, εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην κατεδάφισή τους, όπως οφείλει να κάνει.

Δ. Αυστηρός έλεγχος πόθεν έσχες για πολυτελείς κατοικίες. Εάν ισχύει ακόμη ο νόμος που διάβασα εδώ, ότι δηλαδή το έγκλημα της φοροδιαφυγής παραγράφεται μόνο μετά από δέκα έτη, τότε να ελεγχθούν οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών αξίας πάνω από 500.000€ που αποκτήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια και να αντιπαρατεθεί η αξία τους με τα εισοδήματα που δήλωνε ο ιδιοκτήτης στην εφορία, υπολογίζοντας την αξία αγοράς τουλάχιστον στο διπλάσιο της αντικειμενικής αξίας.

Ε. Τα τέλη μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα οποία έγινε τόσος ντόρος είναι μηδαμινά έως αστεία μπροστά στο φόρο ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται σε χώρες του εξωτερικού. Γι’ αυτό προτείνω να αυξηθούν. Ας δουν τι φόρους επιβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση στη Βρετανία, π.χ., κι ας πράξουν αναλόγως.

ΣΤ. Με τη βοήθεια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ να γίνεται έλεγχος για εντοπισμό διαμερισμάτων που είναι νοικιασμένα αλλά ο ιδιοκτήτης τους δεν τα δηλώνει στην εφορία.

Ζ. Αυστηρά πόθεν έσχες για τα τελευταία δέκα χρόνια σε εφοριακούς, υπαλλήλους πολεοδομίας, βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους, νομάρχες, δασάρχες, στελέχη ΔΕΚΟ, κλπ.

Αυτά τα λίγα αν εφαρμοστούν μειώνουν το έλλειμμα κάτω από το 3% μέσα στο 2010. Έχετε τη βούληση, κύριε Παπακωνσταντίνου, να συγκρουστείτε; Ο Πρωθυπουργός μας έλεγε ότι δε χρωστάει σε κανένα κι ότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Ιδού η Ρόδος! Και σας συνιστώ να πάψετε να φλερτάρετε με το κόψιμο του αφορολόγητου, βάζοντας τους γαβριάδες να τρέχουν και να μη φτάνουν με την ψυχή στο στόμα για να σας μαζέψουν χαρτάκια ψιλοεξόδων από το περίπτερο. Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία που επαγγελόσασταν προεκλογικά; Αφήστε τον κοσμάκη να ανασάνει, επιτέλους! Πάψτε να προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι. Το πολύ το ξύγκι θα το βρείτε στα χοντρά χοιρινά. Δεν το γνωρίζετε τάχα;

Μαρία Σεφέρου