Το σκάνδαλο με τα εμβόλια

5
Γράφει ο Ζώης Τσώλης

Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Γ.Α. Παπανδρέου να θεωρεί επίτευγμα ότι στις 80 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ έθεσε σε λειτουργία 77 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό τους στα δημόσια νοσοκομεία σε 727, θα περίμενε όμως κανείς περισσότερα από τον ίδιο και την κυβέρνησή του στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Θα περίμενε κανείς να σπάσει τη σιωπή της συνενοχής στο μέγα σκάνδαλο της προμήθειας 16 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της νέας γρίπης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν οι εξελίξεις και- το κυριότερο- οι αριθμοί διαψεύδουν πολιτικούς, επιδημιολόγους και τα «παπαγαλάκια» που μετέδωσαν τον πανικό ταχύτερα από τον ιό.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα:

* Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του Η1Ν1 και έχει συμφωνήσει να καταβάλει στις φαρμακοβιομηχανίες και στους μεσάζοντες 112 εκατομμύρια ευρώ (7 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου) αν η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν καταφέρει να ακυρώσει τη δεύτερη παρτίδα της παραγγελίας και να επιστρέψει 8 εκατομμύρια εμβόλια.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 56 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, αφού ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από..............
400.000 πολίτες και, όπως προβλέπουν τώρα οι ειδικοί, ως το τέλος του χειμώνα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 700.000.

Το αποτέλεσμα θα είναι την άνοιξη να πεταχτούν 15 εκατομμύρια εμβόλια ή επτά εκατομμύρια δόσεις, ανάλογα με τις επιδόσεις της υπουργού, η οποία επίσης όφειλε να πει ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει όχι 77 αλλά 330 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, το κόστος εγκατάστασης μιας κλίνης εντατικής θεραπείας κυμαίνεται από 120.000-150.000 ευρώ. Δηλαδή με ένα εκατομμύριο ευρώ το Δημόσιο (που έχει πάντοτε υψηλότερο κόστος) μπορεί να εγκαταστήσει έξι μονάδες εντατικής θεραπείας σε υφιστάμενα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές ως και οκτώ.

Η σιωπή των κυβερνώντων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών μπορεί να γκρεμίσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στις αλλαγές που επιχειρούνται στην οικονομική ζωή του τόπου. Δυστυχώς όμως, εν έτει 2010, η κερδοσκοπία του πανικού και οι πολιτικοί γύρισαν την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω

Ζώης Τσώλης

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. To θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ! Είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ!
    Ξυπνήστε επιτέλους!

    http://www.youtube.com/watch?v=kyzd1sVy8D8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως μπορείτε να μου πείτε πόση προμήθεια πήρε ο Αβραμόπουλος και οι συν αυτώ από την παραγγελιά αυτή .
    Ιάσων Α
    Υ.Γ Τον Καραμανλή που δεν πατάει πλέον στην βουλη θα πρέπει να τον πληρώνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥ?
    ΜΠΛΙΑΧ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρεμα... ήρεμα
    Μην εντυπωσιάζεστε από τους μεγάλους αριθμούς.
    Δεν θέλω να βγάλω λάδι ούτε τον Αβραμό ούτε τον ΓΑΠ.
    Αντίθετα θα "τους έβγαζα το λάδι" αν μπορούσα.
    Αλλά σκεφθείτε τι θα συνέβαινε αν η γρίππη δεν ήταν τόσο ήπιας μορφής!
    Αν είχαν πεθάνει 10000 - 15000 μέχρι τώρα και δεν είχε προμηθευτεί η Ελλάδα εμβόλια!
    Τι θα άκουγε ο όποιος υπουργός Υγείας και ο πρωθυπουργός!
    Και τι νομίζετε ότι είναι 112000000 € για ένα κράτος;
    Ποια οικογένεια δεν αγοράζει 5 € άχρηστα πράγματα κάθε φορά που πάει στο super market?
    Από τα 70 - 100 € που αγοράζουμε κάθε φορά, τα 5 - 10 € τουλάχιστον τα δίνουμε για άχρηστα πράγματα.
    Βάλτε και 2 - 3 € φαγητά που πετάει η κάθε οικογένεια μετά από κάθε γεύμα.
    Βάλτε και 10 - 20 € € βενζίνη το μήνα που καίει ο καθένας μας χωρίς λόγο, έτσι για πλάκα.
    Βάλτε τα άχρηστα δώρα εισαγωγής που αντάλλαξαν οι Έλληνες αυτές τις μέρες.
    Αυτά όλα μας κάνουν πολύ παραπάνω από 112000000 €, τα οποία σε τελική ανάλυση είναι 7 € για κάθε Έλληνα.
    Ας κάναμε οικονομία στα υπόλοιπα...
    Ξερετε πόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ από τα φώτα που αφήνουμε αναμένα, από τον θερμοσίφωνα που κρυώνει το νερό χωρίς να χρησιμοποιηθεί, από την ηλεκτρική κουζίνα που δεν τηρούνται οι οδηγίες χρήσης κλπ κλπ.
    Θα σταματήσω εδώ γιατί ο κατάλογος της ελληνικής σπατάλης είναι ατέλειωτος.
    Όπως και της ελληνικής βλακείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή η προσπάθεια υποστήριξης της λογικής "αγοράζω εμβόλια να έχω" μόνο που η ίδια η χρήση των εμβολίων ΓΕΝΙΚΩΣ έχει αποδειχτεί ΑΧΡΙΣΤΗ και ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ οπότε ΑΝ γνωρίζαμε εις βάθος τελικά μάλλον θα τους βγάζαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το λάδι, αντί να ψάχνουμε να αιτιολογίσουμε κάθε τι παράλογο που μας σερβίρουν "άνωθεν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου