ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

12
Γράφει ο Μιχάλης Καρλής

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το ρολόϊ καταγράφει το χρόνο αναχώρησης-άφιξης των αεροπλάνων (ακίνητος παρατηρητής), διάρκεια πτήσης Αθήνα-Θεσσαλονίκη 55 λεπτά.

Μέσα στο αεροπλάνο που ταξιδεύει καταγράφεται ο χρόνος πτήσης απο το ρολόϊ του επιβάτη(κινούμενος παρατηρητής) , είναι προφανές ότι το ρολόϊ του επιβάτη καταγράφει διάρκεια πτήσης 55 λεπτά.

Συμπέρασμα η χρονική διάρκεια ενός γεγονότος είναι ανεξάρτητη απο το παρατηρητή.

Στην άποψη αυτή έχουμε το απόλυτο του χρόνου, με την έννοια ότι είναι ο ίδιος για οποιοδήποτε σημείο στο σύμπαν και για οποιοδήποτε παρατηρητή.(Νευτώνια άποψη).

Η άποψη αυτή ήταν ισχυρή στους Φυσικούς μέχρι το 1905 που ο Αινστάϊν δημιούργησε τη θεωρία της σχετικότητας.

Κατά τον Αινστάϊν η χρονική διάρκεια ενός γεγονότος εξαρτάται απο τη κίνηση του παρατηρητή.

Σύμφωνα με αυτή την άποψη η .........
χρονική διάρκεια του ταξιδιού για τον ακίνητο παρατηρητή είναι μεγαλύτερη απο τη χρονική διάρκεια που μετράει ο κινούμενος επιβάτης.

O Aινστάϊν διεπίστωσε θεωρητικά ότι ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ !!! για τον ακίνητο παρατηρητή σε σχέση με το κινούμενο.

Με τη θεωρία της σχετικότητας ο Αινστάϊν κατάργησε την έννοια του απόλυτου χρόνου, εισήγαγε την έννοια της σχετικότητας του χρόνου.

Με τη κοινή λογική δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τη διαστολή.

Πως δεν εμφανίζεται η διαφορά αυτή στο ρολόϊ του αεροδρομίου και του επιβάτη?Η εξήγηση είναι ότι η ταχύτητα του αεροπλάνου είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ταχύτητα του φωτός και επομένως η διαφορά στα ρολόγια είναι τόσο μικρή που δεν ήταν δυνατόν να καταγραφεί.

Για να είναι η διαφορά χρόνου των δυο ρολογιών μετρήσιμη πρέπει το αεροπλάνο να κινείται με ταχύτητες που να πλησιάζουν τη ταχύτητα του φωτός που είναι 300.000χιλ.το δευτερόλεπτο.

Αν το αεροπλάνο πήγαινε με ταχύτητα 240.000χιλ. το δευτερόλεπτο, ταχύτητα που είναι το 80% της ταχύτητας του φωτός, η διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα 90 λεπτών στή Γη,για τους επιβάτες του αεροπλάνου θα είχε διάρκεια 54 λεπτά!!! Διαστολή χρόνου 36λεπτά.
Είναι εμφανής η σχετικότητα του χρόνου,με τη έννοια ότι διαφορετικοί παρατηρητές ευρισκόμενοι σε διαφορετική κατάσταση κίνησης εκτιμούν διαφορετικά τη χρονική διάρκεια του φαινομένου,σε αντίθεση με τη Νευτώνια άποψη του απόλυτου χρόνου που η διάρκεια είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές στο σύμπαν ανεξάρτητα της κίνησης τους.

Το παράδοξο των διδύμων και η διαστολή του χρόνου.

Δύο δίδυμα αδέλφια ο "Δημήτρης¨" και ο "Κώστας" είναι 20 ετών.

Ο Δημήτρης αποφασίζει να κάνει μια βόλτα με ένα διαστημόπλοιο στο διάστημα(κινούμενος παρατηρητής) με ταχύτητα 298.000χιλ το δευτερόλεπτο,επιστρέφει μετά από 11χρόνια ταξίδι, αφού είδε άστρα,αστερισμούς, γαλαξίες, νεφελώματα,όταν επιστρέφει στη Γη είναι 31 ετών.

Ο Κώστας συντηρητικός και φοβιτσιάρης παραμένει στη Γη(ακίνητος παρατηρητής) έχουν περάσει γι'αυτόν 60 χρόνια, είναι 80 ετών συνταξιούχος πλέον με κάτασπρα μαλλιά.

Το Ι.Κ.Α με βάση τους νόμους που έχουν φτιαχτεί για συστήματα που είτε είναι ακίνητα η κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες σε σχέση με τη ταχύτητα του φωτός πρέπει να χορηγήσει σύνταξη στο Δημήτρη ας είναι νεότατος 31 ετών και μάλιστα αναδρομικά, εφόσον ο αρχικά συνομίληκος αδερφός του πήρε σύνταξη.(σημείωση:οι υπολογισμοί είναι πραγματικοί με βάση της σχετικές μαθηματικές σχέσεις του Αινστάϊν).

Στην επιστήμη δεν υπάρχουν δόγματα όλα θέλουν την απόδειξη τους, η απόδειξη έρχεται με την επιστημονική έρευνα που λέγεται πείραμα.

Η απόδειξη είναι δύσκολη υπόθεση διότι τα σύγχρονα πτητικά μέσα έχουν πολύ μικρές ταχύτητες σε σχέση με της ταχύτητες του φωτός.Η μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορούμε να πετύχουμε είναι 10 χιλ το δευτερόλεπτο,ακόμη και όταν εκμεταλευτούμε τη ταχύτητα περιστροφής της Γης, δηλαδή 0,00003% της ταχύτητας του φωτός.

To ταξίδι του αεροπλάνου από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι ένα πείραμα, αρκεί να είχαμε ρολόγια με εξαιρετική ακρίβεια.
Έχουν γίνει πειράματα με ατομικά ρολόγια Καισίου(ακρίβεια 0,0000000000000016sec) και υπερηχητικά αεροπλάνα, τα πειραματικά αποτελέσματα συμφωνούσαν με τη θεωρία της σχετικότητας,έχει βρεθεί μια πολύ μικρή μείωση του χρόνου στο ιπτάμενο ρολόϊ έξω από τα όρια σφάλματος της μέτρησης.

Επιβεβαίωση της διαστολής του χρόνου έχει γίνει με το μιόνιο ,ένα υποατομικό σωματίδιο που δημιουργείται απο της κοσμικές ακτίνες στην ανώτερη ατμόσφαιρα.Το σωματίδιο αυτό διασπάται και έχει πολύ μικρό χρόνο ζωής στην ηρεμία. Λόγω του μικρού χρόνου ζωής του δεν θα προλάβαινε να φτάσει στη Γη.Επειδή τρέχει προς τη Γη με ταχύτητα που πλησιάζει τη ταχύτητα του φωτός,ο χρόνος ζωής του διαστέλλεται και κατορθώνει να φτάσει στη Γη.

Οι απόψεις του Αινστάϊν αντίκεινται στη καθημερινή μας εμπειρία,έχουν όμως επιβεβαιωθεί από σειρά πειραμάτων στους σύγχρονους επιταχυντές σωματιδίων.

Μ.Καρλής

Δημοσίευση σχολίου

12Σχόλια
  1. Η Διαστολή του Χρόνου...ακόμα ένα πολύ όμορφο θέμα!
    Έχω ακούσει πως υπάρχουν γαλαξίες που ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός! Τι παίζει με τον Χρόνο σε τέτοιες περιπτώσεις;
    Δεν περιμένω πολύ συγκεκριμένη απάντηση, μια ιδέα μόνο έτσι για να μου φύγει λίγο η περιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός χρόνος;προφανώς ο σχετικός χρόνος που αντιλαμβάνονται οι διάφοροι παρατηρητές είναι διαφορετικός.Σε αυτές της ταχύτητες στο γαλαξία που τρέχει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα η χρονική διάρκεια των γεγονότων είναι η μικρότερη.
    Πάντως οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο όχι βέβαια με τέτοιες ταχύτητες ,επειδή το σύμπαν διαστέλλεται.Το καταλαβαίνουμε από τη μετατόπιση των φασματικών γραμμών του φωτός που στέλνουν οι γαλαξίες.Μάζα στο σύμπαν είναι δύσκολο να κινηθεί με ταχύτητα κοντά στη ταχύτητα του φωτός γιατί αποκτά μεγάλη αδράνεια,επειδή η μάζα αυξάνει.Όσο για τον απόλυτο χρόνο είναι στη σφαίρα της φιλοσοφίας.Δηλαδή δεν δημιούργησε ο θεός τον κόσμο "εν χρόνω" (δηλαδή κατά την διάρκεια του χρόνου), αλλά μαζί με τον χρόνο."Αγιος Αυγουστίνος" Όπως μου έγραψε ένας σχολιαστής στη προηγούμενη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΚΟΣ, ΠΛΑΤΟΣ, ΥΨΟΣ, ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.

    ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ~

    Η ΥΛΗ ΚΡΟΥΕΙ ΑΝΤΙΥΛΗ = ΦΩΤΟΝΙΟΝ = 1850

    Η ΟΡΙΑΚΗ ΤΑΧΥΤΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ = ΤΑΧΥΤΗΣ ΦΩΤΟΣ = 3679

    Ο ΝΟΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ = ΜΑΖΑ ΕΠΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΣ = 2000

    ΑΝΤΙΥΛΗ = ΘΕΜΕΛΙΟΝ + ΑΝΤΙΘΕΜΕΛΙΟΝ = ΚΥΜΑΤΙΚΗ = 799

    ΦΩΤΟΝΙΟΝ = ΚΥΜΑΤΟΙΔΟΣ = 1702

    ΑΛΚΜΗΝΗ ΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΚΑΤΕΛΗΞΕ: Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι η Ελληνική γλώσσα σαν μαθηματική κατασκευή γνωρίζει όλους τους νόμους της συμπαντικής δημιουργίας, γεγονός που γίνεται αντιληπτό μέσω της λεξαριθμικής θεωρίας.
    ΑΛΚΜΗΝΗ
    ΥΓ: ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΑ. ΠΑΡΤΕ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΘΑ ΔΕΙΤΕ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΟΧΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καρλή,τα θερμά μου συγχαρητήρια για τον απλό και κατανοητό τρόπο που παρουσιάζετε αυτό το πολύ δυσνόητο θέμα της διαστολής του χρόνου.Δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε ,αν όμως είστε φυσικός και δουλεύετε σε σχολείο είναι τυχερά τα παιδιά που σας έχουν καθηγητή.
    Ένας δάσκαλος από το Βουργαρέλι της Άρτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασχετο με το θέμα, αλλά ΑΛΚΜΗΝΗ δείχνεις μορφωμένη και γνώστρια των (επιστημονικών) πραγμάτων που αναρτώνται κατά καιρούς στο Καφενείο μας, με τις εύστοχες παρατηρήσεις σου.

    Απορώ λοιπόν, γιατί τόση κομπορυμωσύνη για το ΛΑΟΣ, που σε τελική ανάλυση, υποβαθμίζει τα παραπάνω!
    Φιλικά (πάντα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aπάντηση στον 7.25 και ΑΛΚΜΗΝΗ.
    Δεν διαφώνησε ο γράφων ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έβαλαν το λιθαράκι τους στο οικοδόμημα της επιστήμης.
    Το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως κόμματα ανήκουν στα πολιτικά συστήματα,είναι επομένως αντικείμενο μελέτης άλλων επιστημών.
    Αγαπητέ συνάδελφε από το Βουλγαρέλι,διδάσκω φυσική σε Δημόσιο σχολείο, με τιμά ιδιαίτερα το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ "ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΝΤΑ" ΕΙΝΑΙ: ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΑΤΟΠΟ ΑΠΑΓΩΓΗΣ.
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΟΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ, ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ.
    ΑΛΚΜΗΝΗ (ΧΧΧΧ - ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλη Αλκμήνη, αυτό με τους γεωμετρικούς τόπους δεν μου λέει κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν με χαρακτηριζει κατι, ειναι η συνεχης φιλοσοφικη διαθεση του εγεφαλου, ειτε στον υπνο ειτε στον ξυπνιο..Τελος παντων.. Πιστευω οτι μετα απο τις επισημες, περι του κοσμου γνωσεις που αποκτα καποιος στην πανεπιστημιακη, και οχι μονο, ζωη του, στην συνεχεια ακολουθα τον δικο του μοναχικο δρομο της αναζητησης..Ετσι καταληγει σε συμπερασματα αυστηρα προσωπικα, τα οποια ενιοτε ομολογει, ενιοτε οχι..Παιρνω το θαρρος να καταθεσω την δικη μου περι του κοσμου αποψη, καλα κρυμμενος στην ανωνυμια του διαδικτυου...παντα το ελεγα οτι το διαδικτυο καταργει το εν (προσωπο) και ανδεικνυει το ολον...
    Τελος παντων...η αποψη μου ειναι στο link...
    http://apouy1.blogspot.com/2009/07/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Μιχαλη, ο Κώστας ΔΕΝ θα πάρει σύνταξη από το ΙΚΑ, αφού έκανε απλά βόλτα, οπότε δεν πλήρωνε τις εισφορές του !
    Βρε παιδιά, δεν έχει αποδειχθεί οτι υπάρχουν σωματίδια που ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απο του φωτός??
    Επίσης, ο χρόνος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς διάσταση, αποτελλεί ψευδαίσθηση λόγω της κίνησης.
    Εχω άδικο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H ταχύτητα του φωτός είναι μέγιστη και είναι αξίωμα της θεωρίας της σχετικότητας.Αν βάλουμε σαν αξίωμα ότι κάποιο σωματίδιο έχει ταχύτητα μεγαλύτερη τότε θα φτιάξουμε νέα θεωρία.
    Ο χρόνος είναι δίασταση στο τετραδιάστατο χωροχρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου