Τα μεταπτυχιακά του μέλλοντος


Το Τhomas College στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών προσφέρει μια πρωτότυπη εγγύηση στους φοιτητές του· εάν μετά το πτυχίο δεν βρουν δουλειά μέσα σε έξι μήνες, μπορούν να επιστρέψουν στο πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Το Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας τροποποίησε τα προγράμματα σπουδών ακόμη και στα φιλολογικά τμήματα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς. Αυτά είναι μόνο δυο παραδείγματα μιας σιωπηρής επανάστασης που παρατηρείται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: τα μεταπτυχιακά προγράμματα διπλασιάστηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέους τίτλους τα τελευταία χρόνια, καθώς νέες ανάγκες δημιουργούνται, η ασφάλεια παραμένει μια πρόκληση, η πληροφόρηση έρχεται από νέους δρόμους και η πράσινη ανάπτυξη γίνεται το μότο του 21ου αιώνα. Οι «Νew Υork Τimes» αφιέρωσαν το .........
ένθετο
της εφημερίδας για την εκπαίδευση στα «Δέκα μεταπτυχιακά του μέλλοντος».


Το τοπ 10 των μάστερ που βλέπουν... μπροστά

Αφηγηματική Ιατρική
Το μεταπτυχιακό βασίζεται στην αρχή πως η αφήγηση του ιστορικού της ασθένειας από έναν ασθενή διευκολύνει τη διάγνωση της νόσου. Το μάστερ απευθύνεται σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και γεννήθηκε από την ανάγκη να «εξανθρωπιστεί» μια επιστήμη που γίνεται ολοένα και πιο τεχνολογική.

Πανεπιστήμιο: University of Columbia (www.columbia.edu) Εσωτερική ασφάλεια
Η εμφάνιση της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ και η επακόλουθη ανάγκη για την αντιμετώπισή της γέννησε δεκάδες σχετικά μεταπτυχιακά προγράμματα στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Παρά την άνθηση που παρατηρείται στην εκπαιδευτική κοινότητα, η προσφορά θέσεων εργασίας όσον αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να ξεπερνά τη ζήτηση. Πανεπιστήμιο: Πολλά, μεταξύ των οποίων το Long Ιsland University (www.liu.edu)

Πληροφορική ασφάλεια
Οι χάκερ δεν είναι πια έφηβοι και «ο πόλεμος του κυβερνοχώρου» που διεξάγεται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα καλά κρατεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Τα μάστερ που δημιουργήθηκαν γύρω από το αντικείμενο είναι πλέον δεκάδες. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές- ή «στρατιώτες του κυβερνοχώρου»- εκπαιδεύονται σε έναν τομέα που όσο εξελίσσεται η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικός.

Πανεπιστήμιο: Georgia Τech (www.gatech.

edu/) και Ιndiana University (www.indiana. edu), ανάμεσα στα πρώτα που ενέταξαν στο πρόγραμμά τους αυτό το μεταπτυχιακό. Αστική αειφορία
Διδάσκει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τις δυνατότητες της αειφόρου ανάπτυξης στο αστικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, διδάσκει στους ειδικούς του μέλλοντος ότι το τσιμέντο και οι πεταλούδες δεν είναι μεταξύ τους ασύμβατα- αρκεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ενδημούν στον αστικό ιστό να γνωρίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους και να πράττουν αναλόγως.

Πανεπιστήμιο: University of Colorado (www.colorado.edu).

Διοίκηση στην εκπαίδευση
Πώς μπορεί ένας γυμνασιάρχης να μετατρέψει ένα παρηκμασμένο σχολείο σε δυναμικό εργαστήριο νέων εκπαιδευτικών μεθόδων; Πώς μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια, να δραστηριοποιήσει μαθητές και καθηγητές, να διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, να δημιουργήσει έναν ζωντανό εκπαιδευτικό οργανισμό; Στις Ηνωμένες Πολιτείες των πολλών αυτοδιοικούμενων σχολείων, οι τεχνικές του καλού μάνατζμεντ στον χώρο της εκπαίδευσης θεωρούνται πλέον ένα απαραίτητο εφόδιο.

Πανεπιστήμιο: Ηarvard (www.harvard.edu)

Πράσινες κατασκευές
Η κατασκευή δρόμων και γεφυρών είναι πολύ παλιά τέχνη. Ωστόσο, δρόμοι και γέφυρες που κατασκευάζονται με σεβασμό και χωρίς να πληγώνουν το περιβάλλον απαιτούν νέες τεχνογνωσίες τόσο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών όσο και μετά το τελικό αποτέλεσμα.

Πανεπιστήμιο: Columbia (www.columbia.edu), Ρhoenix (www.phoenix.edu).

Μηχανική του «καθαρού» αυτοκινήτου
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι κινητήρες υδρογόνου χρειάζονται μηχανικούς με βαθιά γνώση των σχετικών τεχνολογιών. Οι προκλήσεις είναι πολλές- από τις μπαταρίες και τον ανεφοδιασμό έως την ιπποδύναμη. Για να αποτελέσουν παρόν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος πρέπει πρώτα να ανταγωνιστούν σε όλους τους τομείς τα βενζινοκίνητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν- επιτέλους- να τα εξορίσουν από τους δρόμους και μαζί με αυτά και τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν.

Πανεπιστήμιο: Περίπου δέκα, με παλαιότερο το University of Μichigan (www.umich.edu/).

Νέα διαδραστικά μέσα
Η είδηση της συντριβής του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ τον περασμένο χρόνο μεταδόθηκε από το Τwitter πριν καν φθάσει στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης. Στην εποχή των μπλογκ, των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και των κινητών με βιντεοκάμερα, το επάγγελμα της ενημέρωσης αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο διάλογος με τους αναγνώστες και η συγκέντρωση των πληροφοριών που έχουν στην κατοχή τους θα γίνει κομμάτι της δημοσιογραφίας στο (πολύ) άμεσο μέλλον.

Πανεπιστήμια: Νorth Carolina (www.ncsu.edu), South Carolina (http://www.scsu.edu/).

Πολιτιστική βιωσιμότητα
Με εξαφάνιση δεν απειλούνται μόνο διάφορα είδη της πανίδας, αλλά και οι διάφοροι πολιτισμοί. Από αυτή την άποψη, είναι σχεδόν απαραίτητο ένα μεταπτυχιακό για τον τρόπο με τον οποίο διατηρούνται ζωντανές οι παραδόσεις και οι τέχνες διαφόρων κοινοτήτωναπό αστικούς θύλακες στην περιφέρεια μητροπόλεων έως φυλές στην Αφρική, την Ωκεανία και την Αμαζονία- που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον παγκόσμιο χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα μεταπτυχιακά τμήματα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο εκτός από τις παγκοσμιοποιημένες ΗΠΑ.

Πανεπιστήμιο: Goucher College, Βαλτιμόρη (www.goucher. edu).

Εξειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων
Όταν τη δεκαετία του 1990 η Ένωση Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΑCSΒ) ζήτησε από τα πανεπιστήμια να ανανεώσουν τα προγράμματά τους, εκείνα ανταποκρίθηκαν περνώντας από τους γενικούς κανόνες στην ειδίκευση. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν μεταπτυχιακά για τη διοίκηση οινοπαραγωγικών μονάδων, φαρμακευτικών εταιρειών, επιχειρήσεων προϊόντων πολυτελείας κ.λπ.

Πανεπιστήμια: Πολλά, μεταξύ των οποίων το Βoston College (www.bc.edu).
Τα Νέα