Μας ράβουν ιρλανδικό κοστούμι

3

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε τελικώς να «συνδράμει» την Ελλάδα σε περίπτωση που βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της και άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές- κοινώς αν βρεθεί στο όριο της χρεοκοπίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την καγκελαρία- σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, μολονότι μέχρι πρότινος η κ. Μέρκελ είχε δισταγμούς. Πάντως, για τη «βοήθεια» που θα δοθεί στην Ελλάδα- έναντι σκληρών όρων, μπροστά στους οποίους τα ιρλανδικά μέτρα θα μοιάζουν... ήπια- έχουν ήδη ενημερωθεί και οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μεταστροφή της Γερμανίας, που είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο «βοήθειας», οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πιέσεις των Γερμανών τραπεζιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η... χειρότερη εμπειρία του ευρωπαϊκού «γύρου Παπακωνσταντίνου» ολοκληρώθηκε στη Φρανκφούρτη, στη συνάντηση που είχε με Γερμανούς θεσμικούς επενδυτές και τραπεζίτες.

Δηλαδή, αυτούς που κρατούν στα χέρια τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 180 δισ. ευρώ και στους οποίους θα προστρέξουμε πάλι τον Ιανουάριο να μας δανείσουν. Οι τραπεζίτες αυτοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και τις ............συνέπειες που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη στις γερμανικές τράπεζες και στο ευρώ.

«Μίλησαν» οι αγορές. Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας- που παρακολουθούνται πλέον από τις Βρυξέλλες όχι απλώς με ενδιαφέρον, αλλά και με ανησυχίαέχουν εμπεδώσει την πεποίθηση ανώτερων κοινοτικών αξιωματούχων ότι «τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους» και «οι αγορές αποφάσισαν πριν από μας για μας». Όπως εξηγούν, η νευρικότητα που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης δεν έχει υποχωρήσει ακόμη και στο πλαίσιο αυτό τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το επιβαρυμένο παρελθόν της, την κατέστησαν αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης. Άρα, «εύκολη λεία» για τις αγορές που φοβούνται πάντα το σύνδρομο Λίμαν Μπράδερς στην Ευρώπη. Η αστάθεια όμως στην ευρωζώνη και στο νόμισμα είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στη Γερμανία- το μεγάλο αφεντικό της ζώνης, όπως όλοι γνωρίζουν- και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ.

Παράδειγμα για άλλους. Έτσι, προσθέτουν οι κοινοτικοί, αφού ανέμενε λίγο καιρό μήπως τυχόν η νέα κυβέρνηση λάβει εκείνα τα μέτρα που θα καθησύχαζαν τις αγορές και θα απέτρεπαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο «μόλυνσης» άλλων χωρών- όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία- αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Τι σημαίνει αυτό; Κατ΄ αρχάς ότι εργάζεται με βάση τις εκτιμήσεις των αγορών- πως δεν αποκλείεται η Ελλάδα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Κάτι που ορισμένοι ονομάζουν χρεοκοπία- μονάχα που η χρεοκοπία δεν υφίσταται σε συνθήκες ευρωζώνης. Ενάντια σε όλες τις δηλώσεις πως η Ένωση ή η ευρωζώνη δεν πρόκειται να συνδράμει την Ελλάδα, διότι αυτό απαγορεύεται από τις Συνθήκες και άλλα συναφή, το Βερολίνο έχει αποφασίσει- όπως έλαβαν γνώση οι Βρυξέλλες- ότι θα προστρέξει σε αρωγή της Αθήνας. Η κ. Μέρκελ όμως δεν θέλει να τη θεωρήσουν κορόιδο- και επίσης δεν θέλει να εισαγάγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα εσωτερικά της ευρωζώνης, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία. Η «τριμερής». Έτσι, προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις στη βάση του «των φρονίμων τα παιδιά...». Φρόντισε να καθιερωθεί μια «τριμερής» συνεργασία, στην οποία μετέχει το ΔΝΤ, η Κομισιόν κι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κλιμάκιο αυτό έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα μία φορά και θα ξαναέρθει με εντολή όχι απλώς να δει τι συμβαίνει, αλλά με διευρυμένη εντολή πλήρους δημοσιονομικού ελέγχου. Ήδη φαίνεται πως, τουλάχιστον για το έλλειμμα, η «τριμερής» καταλήγει ότι το 2009 δεν ήταν 12,7%, αλλά κάπου 14%, γεγονός που από μόνο του τινάζει τους στόχους του προϋπολογισμού στον αέρα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΚΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ..ΕΓΡΑΨΕ:

    "Ακόμη και η βλακεία είναι ταξική!΄Ένας πλούσιος ηλίθιος είναι απλώς ένας πλούσιος, ενώ ένας φτωχός ηλίθιος είναι απλώς ένας ηλίθιος"

    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

    Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί, ανοίγει το διάλογο για μια μεγάλη αλλαγή του φορολογικού πλαισίου της χώρας μας, για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι το Πα.σο.κ. ξεκάθαρο . Η φορολογική αδικία σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και των μισθωτών, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων να προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων. Και δεν μπορεί να συνεχιστεί το όργιο φοροδιαφυγής που στερεί έσοδα από το κράτος διευρύνει την κοινωνική αδικία και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, στις στρεβλώσεις που προκαλεί το ίδιο σύστημα φορολόγησης, και στην απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε.. Ε.. ΕΡΧΟΝΑΙ, Ε.. Ε.. ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΟΙΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου