Πέρασαν δυό χρόνια, επιτρέπεται το κυνήγι στα καμένα -2η ανάρτηση

Γράφει ο Τάσος Κάβουρας

Στην πρωινή εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ τη Κυριακή 13-12-09 υπήρξε ερώτηση δημοσιογράφου προς εκπρόσωπο κυνηγών γιατί κυνηγούν στα καμένα με αναφορά ότι αυτό διαβάσθηκε σε blog. Η ανάρτησή μας έγινε στις 7-12-09 και ελήφθη ως είδηση.

Διαβάζοντάς το και ο φίλος μου ο Μιχάλης μου έκανε την παρατήρηση τα κείμενα να είναι γραμμένα πιο απλά και πιο κατανοητά.

Και δεν ήταν το μόνο που έμαθα από τον Μιχάλη. Με πήρε με το αυτοκίνητό του και με πήγε σε ένα κτήμα που συνορεύει με το βουνό και μου είπε την ιστορία του.

- Το κτήμα το καλλιεργούμε πατροπαράδοτα, το έχουμε ονομάσει βικίστρα. Από τον παππού μου έμαθα και τουλάχιστον τέσσερες - πέντε γενιές τώρα σπέρνουμε αραιά μέσα στο κτήμα βίκο και σιτάρι. Να έρχονται οι πέρδικες και οι λαγοί από το βουνό και να βόσκουν. Δίπλα έχει και τη βρύση και πίνουν νερό. Οι πέρδικες τρώνε σιτάρι και οι λαγοί βίκο. Μέσα στο κτήμα οι λαγοί γεννούν τα μικρά τους. Να ακούσεις τις πέρδικες να κελαιδούν όταν έρχονται και να βλέπεις το κοπαδάκι τους λαγούς όταν φεύγουν πάλι στο βουνό… Και φυλάω μην έρθουν και τα σκοτώσουν… Τις πινακίδες στο ρίζωμα του βουνού τις ανανεώνω και μία πινακίδα την κατεβάζω πιο κάτω από την πηγή, γιατί αν φυλάξουν οι κυνηγοί στη βρύση σε μια βδομάδα δεν θα αφήσουν τίποτα…

Η κυβέρνηση με νωπή την εντολή του Ελληνικού λαού καλείται να μετουσιώσει τις ελπίδες του σε πράξη. Να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα της Πολιτείας μας και της Κοινωνίας μας. Μένει στον κ. Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του να δείξουν ότι έχουν τη διάθεση και τη τόλμη να λειτουργήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε παντελώς το κυνήγι. Στις διαβουλεύσεις που γράφεται ότι θα ακολουθήσουν η κυρία Υπουργός ας λάβει υπόψη της ότι α) τα καμένα χρήζουν προστασίας μέχρι να αναγεννηθεί η φύση. Και η χλωρίδα και η πανίδα.

β) Η καραμπίνα πρέπει να επιτέλους να απαγορευθεί. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο θήραμα να γλυτώσει. Το πολύ δίκανο, (αν θέλουμε να λέμε το κυνήγι ότι είναι σπόρ υπάρχει και το μονόκανο).

γ) Να ορίζονται κατ’ έτος οι κυνηγετικές ζώνες με προτάσεις και των τοπικών κοινωνιών, και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα ανεξέλεκτα η ύπαιθρος καταλαμβάνεται από τους κυνηγούς που οργώνουν πεζοί κτήματα και καλλιέργειες και με τα τρακτερωτά τζιπ τους αγροτικούς δρόμους.

## Ο Μιχάλης δεν ανήκει σε καμία Οικολογική Οργάνωση, είναι άνθρωπος

της υπαίθρου και θεωρεί υποχρέωσή του να αγαπά και να σέβεται αυτά που κληρονόμησε από τους προγόνους του.

Τάσος Κάβουρας