Ηγέτες και μάνατζερ

5

Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αποτελεί αξιοπαρατήρητο γνώρισμα αυτών των ημερών το γεγονός ότι στον Πρωθυπουργικό θώκο βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου ένας πολιτικός άνδρας που αμφισβητήθηκε στο παρελθόν, ένας ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι όσο αυτό βρισκόταν επικεφαλής του Κόμματός του αυτή θα συνέχιζε να…Κυβερνά της Ελλάδα!...

Αν παρήλθαν οι χρόνοι εκείνοι!…

Εδώ και εβδομάδες τώρα, μετά την απίστευτη για το μέγεθός της καταβαράθρωσή της, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε το θεσμικό του ρόλο ως ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση και αναζητά τον επόμενη Αρχηγό της…

‘Ω καιροί, ώ ήθη!...

Στο μεταξύ ο νέος Πρωθυπουργός δίνει «καινοτόμα» δείγματα ως αρχηγός και μάνατζερ, ενώ οι επίδοξοι ηγέτες της ΝΔ φιλονικούν εάν οι εκλέκτορες εξαντλούνται στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στα μέλη του Κόμματος ή περιλαμβάνουν και…φίλους…

Ένα από τα διάφορα καθιερωμένα σε διεθνή κλίμακα σχήματα αναλυτικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς ενός ηγετικού στελέχους, ενός σύγχρονου πολιτικού ή ακόμη και του μάνατζερ κάποιους σύγχρονου πολυεθνικού .......
επιχειρηματικού κολοσσού, είναι το σχήμα που περικλείεται από τα σημεία αναφοράς του απόλυτου αυταρχισμού και της απόλυτης δημοκρατίας.

Παρουσιάζοντας στη σημερινή μου blogger-άποψη εκλαϊκευμένα, το συγκεκριμένο σχήμα, θα γίνει εύκολα αντιληπτό ότι το συνθέτουν οι ακόλουθες 5 πιθανές μορφές:

(1) από τον καταναγκαστικό αυταρχισμό όπου ο ηγέτης-πολιτικό πρόσωπο ή μάνατζερ υπαγορεύει στους υφισταμένους του και εφόσον παραστεί ανάγκη απειλεί κιόλας,

(2) τον φιλάνθρωπο αυταρχισμό όπου ο ηγέτης υπαγορεύει δίνοντας ταυτόχρονα και εξηγήσεις και ενισχύοντας την "σωστή" συμπεριφορά των συνεργατών του ( είτε πρόκειται για υπουργούς και υφυπουργούς, είτε πρόκειται για στελέχη ) με κάποιες επιβραβεύσεις,

(3) τον παραπλανητικό αυταρχισμό όπου ο ηγέτης εξαπατά τους υφισταμένους του δημιουργώντας τους την ψευδαίσθηση ότι αυτοί και συμμετέχουν και καθορίζουν τις εξελίξεις του παιχνιδιού ενώ ουσιαστικά αυτός είναι εκείνος που ελέγχει την
κατάσταση στα παρασκήνια ή με παρασκηνιακές ενέργειες μιας
μικρής επίλεκτης ομάδας Συμβούλων,

(4) την συμβουλευτική ηγεσία όπου οι υφιστάμενοι, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλη της διοικητικής ομάδας μιας
μεγάλης επιχείρησης ή οργανισμού και αισθάνονται και
πιστεύουν ότι οι ιδέες και οι προτάσεις τους είναι επιθυμητές
από την ηγεσία και μπορεί να έχουν επιρροή στη λήψη
αποφάσεων, και, τελικά

(5) την φιλελεύθερη προσέγγιση όπου ο ηγέτης ή ο μάνατζερ συμμετέχει στην ομάδα που επιβλέπει ως μέλος και συναινεί στις αποφάσεις που λαμβάνονται από αυτήν.

Αναμφίβολα υπάρχουν δεδομένες ιστορικές στιγμές στη ζωή κάθε ομάδας που απαιτούν τη μετουσίωση ενός "δημοκρατικού" ηγέτη σε "αυταρχικό" αρχηγό για να επιτευχθούν κοινοί στόχοι ή για να αποσοβηθούν κρίσιμες για την επιβίωση της ομάδας ή του κοινωνικού συστήματος καταστάσεις.
Σίγουρα, επίσης, υπάρχουν δεδομένα παραδείγματα "αυταρχικών" ηγετών που, με προκάλυψη της "χαρισματική" τους προσωπικότητα και την επιφανειακή δημοκρατικότητά τους, πετυχαίνουν να παγιώσουν, να διαιωνίσουν εάν όχι εσαεί πάντως πέρα από τα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα την κατοχή και την άσκηση της εξουσίας.
Βέβαια κάποια στιγμή ακόμη και τέτοιοι "χαρισματικοί" ηγέτες ωθούνται από τον λαό στην αφάνεια ακριβώς επειδή στα σύγχρονα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει νομοτελειακά κατοχυρωμένη δικλείδα ασφαλείας για αυτές τις περιπτώσεις.

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Καλό θα είναι να διαβάσετε περί ηγεσίας και αυτό εδώ το κείμενο:
    http://chouvi.blogspot.com/2007/12/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κος Πρωθυπουργός, ως “αμερικανοτραφής” λειτουργεί-δουλεύει & σκέπτεται με τις αμερικανικές και όχι μόνο πρακτικές “project management’. Αυτό δεν είναι και τόσο κακό. Το κακό είναι , ότι αυτά που κάνει δεν τα έχει σχεδιάσει-μετρήσει-υπολογίσει η δεν γνωρίζει πως να τα κάνει.
    Έxει λοιπόν καταρτίσει μια λίστα θεμάτων (tasks) στο μπλοκάκι του & καθημερινά σβήνει ένα-ένα τα θέματα (done), θεωρώντας πως υλοποιήθηκαν.
    Για παράδειγμα, είχε πει προεκλογικά θα φέρω τον Ασεμπιγιο και τον έφερε, έτσι έσβησε την εκκρεμότητα (done), είχε πει διαφάνεια στις προκηρύξεις των γενικών γραμματέων, όλα στο διαδίκτυο (done) κλπ.
    Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν όλα DONE, όλα καλώς καμωμένα.
    Του διαφεύγει όμως ότι ένα πρόγραμμα (project) σύμφωνα με τις βασικές αρχές του project management (βλέπε Wikipedia)

    http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_(project_management)

    θα πρέπει να είναι :
    S Specific Significant, Stretching, Simple
    M Measurable Meaningful, Motivational, Manageable
    A Attainable Appropriate, Achievable, Agreed, Assignable, Actionable, Action-oriented
    R Relevant Realistic, Results/Results-focused/Results-oriented, Resourced
    T Time-bound , Timed, Time-based, Timeboxed, Timely, Time-Specific, Timetabled,
    με λίγα λόγια θα πρέπει να έχει αναλυθεί-κοστολογηθεί-εξεταστεί και καθοριστεί επακριβώς ο σκοπός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.
    Τι έχει γίνει απ όλα αυτά, ΤΙΠΟΤΑ!!!
    Αν αυτού τι γίνεται “show business” , επικοινωνιακά τρυκ και απλή διαγραφή (done) .
    Μόνο που σε λίγο θα ακούγονται πραγματικά done-done αλλά θα είναι από τα καμπανάκια που θα κτυπάνε σε όλα και για όλα τα θέματα.
    DONE
    http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/10/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Ο κ. Παπαρόπουλος, για όσους δεν τον ξέρουν, προκύπτει πρόδηλα και από τις τοποθετήσεις του ότι είναι απεραντολόγος, αοριστολόγος, μπουρδολόγος, παπαρολόγος, φλύαρος, κενολόγος, αεριολόγος και αερολόγος (ο μόνος που μπορεί να παραβγεί δίπλα του σε αμφίρροπο συναγωνισμό, είναι ο Αβραμόπουλος και ο Τσοχατζόπουλος). Φακίρης, πασπάτης και καλαφάτης. Συμπιέζει και αποπιέζει μονίμως το απόλυτο κενό. Είναι ικανός από το απόλυτο κενό να δημιουργήσει ύλη, ακόμη και πλανήτη, καταρρίπτοντας τους βασικούς νόμους της φύσης και της φυσικής. Από τότε που τον ανακάλυψαν τα κανάλια πιστοποιήθηκε ως γραφικός. Καβάλησε το πλέον ατίθασο άλογο, που είναι το καλάμι. Προσβάλλει το Πανεπιστήμιο (έχει άπειρους από δαύτους το Ελληνικό), τους Κατερινιώτες συμπατριώτες του και όχι μόνον. Φαίνεται ότι τόχουν όσοι, γραφικοί και παρ’ αξίαν ανελθόντες (και είναι πάμπολοι), καθηγούνται του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    2. Το ότι θαααααα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010 (όπου θα πάρει «τα κάτωθι»), δεν χρειάζεται να μας το πει. Το γνωρίζουμε από καιρό. Το καταλάβαμε γιατί είχαμε φαγούρα σε συγκεκριμένη περιοχή.
    Αποσύρτε τον για τα αζήτητα, για τα μπάζα!!!!!!!, που μουθέλει να γίνει και δήμαρχος. Να τους πήζει στη μαλακία κάθε μέρα δστο Δημοτικό συμβούλιο!!!Έλεος θεέ μου έλεος.
    Να ησυχάσει ο ντουνιάς.


    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    ειχα την ατυχια να ειμαι φοιτητης του Παπαροπουλου! Ο ανθρωπος ειναι ψωναρα, μιλαει πολυ χωρις να λεει τιποτα. Και οπως σωστα παρατηρησε φιλος bloger, ειναι μεγας μπουρδολογος. Ανταξιος του αρχικλεφταρου Τζοχατζοπουλου και του απολυτου τιποτα Αβραμοπουλου. Αν τελικα ειναι τοσο παπαρας και κατεβη στις εκλογες, το σιγουρο ειναι οτι δεν θα παρει ψηφο τσακιστη απο φοιτητες του. Γιατι εμεις ξερουμε καλα ποσο ανιαρος, κενολογος και μαλακας ειναι.

    Γιωργος/Κ.Τουμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο/Η greeks_against_stupidity είπε...
    Άντε πάλι πρωί πρωί (με τι τσίμπλα στο μάτι) να σχολιάζεις τον imitation Βέλτσο. Που τα βρίσκετε αυτά τα χαριτωμένα κ. Πιπεροπουλε; Ούτε σε άρθρο επαρχιακής εφημερίδας του Wisconsin να αρθρογραφούσατε (είμαι και μαρτυριάρης). Με συγκίνησε η προσπάθεια σας να εκλαϊκεύσετε τον μεστό νοημάτων λόγο σας για μας τους ημιμαθείς ιθαγενείς. Ας σοβαρευτούμε όμως επιτέλους. Οι άνθρωποι που διαβάζουν τα Blogs ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ ΑΝΑΓΚΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ. Άλλοι κάθονται και αποχαυνώνονται μπροστά στην τηλεόραση και άλλοι είναι οι αναγνώστες των Blogs. Εξελιχθείτε κ. κ. Πιπεροπουλε. Άσχετο , όλα αυτά , τα σοφά που γράφετε, τι σχέση έχουν με τον διορισμό της κορούλας σας, από το παράθυρο στο ΥΕΘΑ;


    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Διαβαζοντας τις αποψεις του Πιπεροπουλου, δεν αναγνωριζω καποιον καθηγητη Πανεπιστημιου, αλλα εναν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΓΩΙΣΤΗ και ΦΙΛΟΔΟΞΟ ανθρωπο, καλλυμενο με τον μανδυα της Ακαδημαικης λαμψης. Σε ολους εμας που περασαμε απο Πανεπιστημια της Ελλαδας ( φευ ) και του εξωτερικου, ειναι γνωστες και οι διαφορες και η ελλειψη αξιας των εδω κκ καθηγητων. Ειναι δυνατον ενας ανθρωπος 60 και φευγα, να εχει την ψευδαισθηση οτι θα ψηφιστει Δημαρχος το 2010?!! Επειδη ο Βουγιας εφτασε κοντα και ο Παπαγεωργοπουλος ειναι αστειος? Ετσι χτισατε την Ακαδημαικη παρουσια σας Πιπεροπουλε, με το δογμα..στους τυφλους βασιλευει ο μονοφθαλμος. Πριν γελοιοποιηθειτε, σας γνωριζω οτι τα πραγματα αλλαξαν προσφατα και αυτο το 1/3 των Ελληνων που σκεπτεται,παραγει και εχει ακομα Αρχες και Αξιες, γινεται η ασπιδα στις παλαιοκομματικες αντιληψεις/εκφρασεις, το αναχωμα στις προσωπικες επιδιωξεις καθε μεσηλικα που ονειρευεται δοξα και μεγαλεια σαν να μην εμαθε τιποτε τοσα χρονια διαβαζοντας. Η Σοφια περασε διπλα σου Πιπεροπουλε γιατι ησουν παντα απασχολημενος στο πως να φανεις νεωτερος, ομορφωτερος, ψηλωτερος, ερωτικωτερος, πιο καλλιεργημενος. Μην καταντησεις...γελοιοδεστερος του Κοσμιδη, του Βουγια, του Ζουραρι και του Παπαγεωργοπουλου τωρα στα γεραματα. Καλα μυαλα καθηγητη, εστω και τωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. E! OXI πάλι ρε καφετζή!!!
    Πρωί- πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου