Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ


Ο ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

1. Η συντήρηση (έλεγχος και καθαρισμός) του λέβητα και του καυστήρα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος της περιόδου χρήσης.
2. Η συστηματική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση από τα καυσαέρια.
3. Μέτρηση εσωτερικού βαθμού απόδοσης καύσης.
4. Μην περιμένετε να χαλάσει ο καυστήρας για να τον συντηρήσετε. Θα σας κοστίσει περισσότερο και θα έχετε σημαντικές βλάβες.
5. Κάυε δύο χρόνια πρέπει να ανοίγετε και να καθαρίζετε τον καπναγωγό και την καπνοδόχο, αλλιώς οι κάπνες μπορούν να φράξουν την απαγωγή των καυσαερίων, σταματώντας την καύση και την λειτουργία της εγκατάστασης.
6. Κάθε δύο ή τρία χρόνια πρέπει να ........
καθαρίζεται η δεξαμενή πετρελαίου γιατί καθιζάνουν λάσπες και άλλα σωματίδια που μπορούν να βουλώσουν τον καυστήρα ή αν περάσουν αρκετά χρόνια, να τρυπήσει ακόμα και τη δεξαμενή.
7. Εγκατάσταση αντισταθμιστικών θερμοστατών, που επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης στις πολυκατοικίες, αντί της διακοπτόμενης λειτουργίας του λέβητα, που αντενδείκνυται.
8. Αν το σπίτι έχει αυτόνομη θέρμανση, ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20οC. Για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.
9. Σωστή διάταξη και θέση των θερμαντικών σωμάτων (πχ. κάτω από παράθυρα), με τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στη ράχη τους, ώστε να μειώνονται οι απώλειες από την υπερθέρμανση των τοίχων.