Οι λίστες των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, μετά την εντολή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για ριζική ανανέωση στις εκλογικές λίστες. Λύση επιχειρήθηκε να βρεθεί ως αργά χθες το βράδυ για την πολιτική τύχη του πρώην υπουργού κ. Π. Δούκα, που έχει την πλήρη στήριξη του πεθερού του και πρώην προέδρου της ΝΔ κ. Μιλτ. Εβερτ, τον οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός στο σπίτι του στο Πικέρμι και συζήτησαν επί αρκετή ώρα.
Σε μια στιγμή που στο κυβερνών κόμμα αναζητούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα και η εκλογική βάση έχει βασικό αίτημα τις «εκκαθαρίσεις», ο θείος του Πρωθυπουργού, ο πρώην υπουργός κ. Αχ. Καραμανλής, επέλεξε χθες να στείλει «τελεσίγραφο» προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του(!) στον Νομό Σερρών. Η ενέργεια του 80χρονου κ. Καραμανλή να ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προλάβει τυχόν απόφαση του ανιψιού του να θέσει θέμα αποκλεισμού ορισμένων πρώην βουλευτών με ηλικιακά κριτήρια, προκάλεσε, έκπληξη, αλλά και πολλά σχόλια..... Στο παρασκήνιο γίνεται «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και οι εσωτερικές εκκαθαρίσεις κυριαρχούν, ενώ σε ορισμένες περιοχές δίνεται «γραμμή» προς τα στελέχη για συγκεκριμένους υποψηφίους από προέδρους Νομαρχιακών Επιτροπών. Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον προεκλογικό αγώνα στελεχών της ΝΔ που για διαφόρους λόγους δεν θα είναι υποψήφιοι, διευκολύνοντας τον Πρωθυπουργό στις τελικές αποφάσεις του, αλλά και τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, που σε συνεργασία με τον διευθυντή του κόμματος κ. Μ. Δασκαλάκη προχωρούν με εντατικό ρυθμό στην τελική αξιολόγηση των ψηφοδελτίων.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις- όπως της κυρίας Αριάδνη Μανούσου-Μπινοπούλου που αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους και δεν θα είναι υποψήφια στις Κυκλάδες-αυξάνοντας τον αριθμό όσων «αποστρατεύονται».
Από τους βουλευτές που με κάποιο τρόπο θεωρείται ότι δημιούργησαν πρόβλημα στο κόμμα, θα παρθούν γρήγορα αποφάσεις. Ο Αρ. Παυλίδης, ο οποίος κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς στα Δωδεκάνησα, παραμένει «σφίγγα» για τις προθέσεις του. Ο κ. Αλ. Κοντός εμφανίζεται αισιόδοξος στην Ξάνθη για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για τη ΝΔ και υπεραμύνεται της θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ από τη Βοιωτία υπάρχουν μηνύματα ότι ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Μπασιάκος (κουμπάρος του Πρωθυπουργού) έχει τη στήριξη των ψηφοφόρων του και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Σ τον ρυθμό των «ανθρωποθυσιών» κινείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και τα εσωκομματικά κτυπήματα κυριαρχούν, αφού πολλοί βρίσκουν αφορμή να εξουδετερώσουν άλλους «γαλάζιους» υποψηφίους. «Με ενοχλεί η αθλιότητα ορισμένων, οι οποίοι προφανώς ενοχλημένοι από όλα αυτά τα οποία λέει και πράττει ο Σάββας Τσιτουρίδης ως βουλευτής της ελληνικής περιφέρειας τα τελευταία χρόνια, έρχονται κατά τρόπο ανήθικο πολιτικά, σε ώρες που δίνω και την προσωπική μου μάχη, να συνεχίσουν ένα παιχνίδι το οποίο μου έχουν στήσει εδώ και πολύ καιρό» είπε χθες με οργή ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Ο κ. Β. Μαγγίνας θεωρεί ότι δεν τον αγγίζουν τα όσα λέγονται για ανθρωποθυσίες και τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αρνητικά για τον ίδιο, δίνοντάς του την ευκαιρία να κινηθεί πιο άνετα στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι υποψήφιοι και οι λίστες όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής
Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Είναι βέβαιο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι νυν βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Έλενα Ράπτη, Γιώργος Ορφανός, Σταύρος Καλαφάτης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Έντεκα πολιτευτές της Ν.Δ. που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2007, έκαναν γνωστό ότι δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τους Χ. Αηδονόπουλο, Κ. Τολίδη, Β. Καρακωστάνογλου, Κ. Τεπεκίδη, Μ. Τσούγκα, Ε. Τσουρέκα, Κ. Μαργαρίτη, Β. Δημητρίου, Δ. Σταμάτη, Τ. Σπηλιόπουλο και Π. Ακριτίδη. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Π. Κοκκόρη, Λιάνας Γούτα, Σταυρούλας Μπαϊρακτάρη.
Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτός από τους βουλευτές Θόδωρο Καράογλου, Γιώργο Σαλαγκούδη και Αδάμ Ρεγκούζα, αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Σ. Αναστασιάδης και η Εύη Λάππα.
Χθες, ο πρώην αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπίκος με γραπτή δήλωσή του έκανε γνωστό ότι δεν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, επειδή- όπως εξηγεί- αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό κόστος της προεκλογικής καμπάνιας.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Εκτός από τους νυν βουλευτές, στη Νέα Δημοκρα- τία η μάχη δίνεται για την προίκα που αφήνει ο παραιτηθείς βουλευτής Γιάννης Μανώλης. Όπως εκτιμάται, κομμάτι από αυτή την πίτα διεκδικεί και το ΛΑΟΣ, ενώ μάχη θα δώσουν ο «βουλευτής για μια μέρα» Κρανιάς και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός (φωτό), αν θα είναι τελικά υποψήφιος.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Μάχη για να διατηρήσουν τις έδρες τους δίνουν οι τέσσερις νυν βουλευτές της Ν.Δ. (Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Σοφία Καλαντζάκου), ενώ για μια θέση στο ψηφοδέλτιο ακούγονται τα ονόματα της δημάρχου Μελιγαλά Ελένης Αλιφέρη καθώς και των Στάθη Αναστασόπουλου και Νίκου Φωτέα, οι οποίοι είχαν κατέλθει και το 2007. Παράλληλα, όμως, αναζητείται πρόσωπο από την επαρχία Καλαμάτας.
ΑΡΚΑΔΙΑ
Επανακάμπτει ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κωστόπουλος, ενώ για τη θέση του Π. Τατούλη ακούγονται τα ονόματα των Μ. Τροχάνη και Π. Καρβέλα.
ΛΑΚΩΝΙΑ
Το νέο πρόσωπο που ακούγεται για τη Ν.Δ.
στη Λακωνία φέρεται να είναι η Φεβρωνία Πατριανάκου (φωτό), που είχε εκλεγεί το 2007 με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος. Η κ. Πατριανάκου κατάγεται από τα Πετρινά Λακωνίας. ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Εκτός από τους βουλευτές Αν. Παπαληγούρα, Κ. Κόλλια, Αθηνά Κόρκα, ακούγονται ο Πελοπίδας Καλλίρης και ο Στ. Μάρκελος.
ΗΛΕΙΑ
Εκτός από τους βουλευτές Γ. Κοντογιάννη, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Κ. Τζαβάρα και Π. Αδρακτά, ακούγονται οι Θ. Βλαγκούλης, Διον. Χιώνης, Θαν. Κοσμόπουλος και Διαμ. Σεϊτανίδης.
ΑΧΑΪΑ
Ο πρώην βουλευτής Θ. Βασιλείου με επιστολή του ζήτησε να μη συμπεριληφθεί. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα των Μ. Μπεκίρη, Ν. Παπαδημάτου και Νατάσας Ράγιου, όπως και του πρώην βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, του Δ. Τριανταφυλλόπουλου, του δικηγόρου Θ. Καφέζα και της Θεώνης Σταθοπούλου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
ΠΙΕΡΙΑ. Μαζί με τους τρεις βουλευτές (Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Αντώνης Καρπούζας και Κώστας Κουκοδήμος) η μόνη βέβαιη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής είναι αυτή του Κώστα Δημόπουλου.
ΠΕΛΛΑ. Εκτός από τους βουλευτές Γ. Καρασμάνη, Παρθένα Φουντουκίδου και Ιορδάνη Τζαμτζή, θα συμπεριληφθούν ο πρώην ευρωβουλευτής Γ. Γκλαβάκης, μαζί με τους Δ. Σταμενίδη και Κ. Ζιάκα.
ΚΙΛΚΙΣ. Ακούγονται τα ονόματα των Θ. Πασσαλίδη, Αθανασίας Λιάρτση και Γ. Γεωργαντά.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Μαζί με τους Γ. Βαγιωνά και Β. Πάπα θα είναι υποψήφιος ο Αθηναίος Φλωρίνης και είναι πιθανό να διεκδικήσουν μια θέση οι Δ. Πάχτας και Ιφιγένεια Κυριάκου. ΣΕΡΡΕΣ. Ο Αχιλλέας Καραμανλής θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ μαζί με τους νυν βουλευτές Αν. Καρυπίδη, Μαρία Κόλια και Θ. Λεονταρίδη θα συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο ο Ευγ. Χαϊτίδης.
ΚΟΖΑΝΗ. Μαζί με τον Μ. Παπαδόπουλο και τους Ν. Τσιαρτσιώνη και Γ. Κασαπίδη θα αναμετρηθούν η Άννα Νανοπούλου μαζί με τους Δ. Λαμπρόπουλο και Φ. Κεχαγιά.
ΓΡΕΒΕΝΑ. Η Ν.Δ. αναζητά υποψήφιους για να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο μαζί με τον πρώην υπουργό Χρήστο Φώλια.
ΔΡΑΜΑ. Οι βουλευτές Μ. Τζίμας και Στ. Δαϊλάκης, καθώς και οι Παναγιώτα Χατζοπούλου και Θ. Δαμιανός. ΚΑΒΑΛΑ. Υποψήφιοι θα είναι οι τρεις εν ενεργεία βουλευτές: Χριστοφιλογιάννης, Παναγιωτόπουλος και Καλαντζής.
ΞΑΝΘΗ. Ερωτηματικό ο Αλ. Κοντός, υποψήφιοι θα είναι ο Φ. Τσαλίδης και από τη μειονότητα ακούγονται οι Χατζημεμίς Τουρκές, Μπιρόλ Ακίφογλου. ΡΟΔΟΠΗ. Εκτός από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι Ιλχάν Αχμέτ πρώην βουλευτής, Κ. Μπαμπασίδης, Μ. Δεβλέτογλου, Τρ. Καζάκου-Βρούζου και Μάγδα Γιαμουστάρη.
ΕΒΡΟΣ. Οι τρεις βουλευτές Δερμεντζόπουλος, Κελέτσης, Γεροντόπουλος και ακούγονται οι Φανή Μπαχαρίδου, Ουρανία Μαυρίδου, Δέσποινα Μπορουτζίδου.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρείται βέβαιη η μη συμμετοχή του Αρ. Παυλίδη. Σίγουρα θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, ο βουλευτής Αν. Καραμάριος, ο πρώην βουλευτής Βασ. Χρύσης ο Νικ. Πουλιού και η Μίκα Ιατρίδη, ενώ ακούγονται τα ονόματα των Β. Υψηλάντη, Νικ. Καραμαρίτη και Χαρ. Κόκκινου.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ακούγονται τα ονόματα των Π. Κολοκοτσά , Θ. Καλογερόπουλου, της Χρ. Τετράδη και της Ντενίζ Πυριόχου.
ΛΕΥΚΑΔΑ
Επικρατέστεροι είναι οι Θοδωρής Σολδάτος και Ξενοφών Βεργίνης, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα της υποψήφιας για τη νομαρχία Χρυσούλας Καββαδά, παρότι δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται.
Ακούγεται και το όνομα του πρώην νομάρχη Χρήστου Λάζαρη.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκτός από τον βουλευτή Αλ. Παρίση, υποψήφιος θα είναι ο νομίατρος Γιώργος Κουρής.
ΚΡΗΤΗ
ΧΑΝΙΑ
Στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές εκτός από την υποψηφιότητα του αντινομάρχη Κ. Γύπαρη, ενώ δύο θέσεις διεκδικούνται από τους υποψηφίους και το 2007 Μ. Κελαϊδή, Σ. Γκίζα και Κ. Μπουλινάκη.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σοβαρές δυσκολίες στο κλείσιμο του ψηφοδελτίου της αντιμετωπίζει η Ν.Δ. καθώς το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.
Στους νυν βουλευτές πρέπει να προστεθούν και τα ονόματα των Αντιγόνης Ανδρεάκη, Γιάννη Μανουρά, Μανώλη Μαράκη και Μάριαν Σφακιανάκη ως πιο πιθανά για να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Τη συμμετοχή του έχει αρνηθεί- σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρώην βουλευτής Γιώργος Δεικτάκης, αλλά και ο πρώτος επιλαχών στις προηγούμενες εκλογές Γρηγόρης Ροκαδάκης.
ΡΕΘΥΜΝΟ
Τα ονόματα που θα πλαισιώσουν την Όλγα Κεφαλογιάννη αναζητεί η Ν.Δ. Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η στάση του Κώστα Σχοινά , ο οποίος διαγράφηκε από το κόμμα μετά την αντιπαράθεση που είχε με την κ. Κεφαλογιάννη για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, οπότε έχασε την εκλογή για λίγες ψήφους. Επίσης ακούγονται τα ονόματα της Άννας ΖαχαριουδάκηΡαπτάκη και του Θοδωρή Νίνου, ενώ ο τέταρτος που θα κλείσει το ψηφοδέλτιο θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος του 2007 Κ. Βαρδάκης.
ΛΑΣΙΘΙ
Εκτός από το όνομα του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Πλακιωτάκη, δεν ακούγονται άλλα για τη Ν.Δ. στο Λασίθι. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, το ενδιαφέρον ωστόσο εμφανίζεται μειωμένο.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Η μάχη κορυφής δίνεται μεταξύ του Θ. Γιαννόπουλου και του Χρ. Σταϊκούρα. Επίσης υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Ν. Σταυρογιάννης και Ηλ. Καλλιώρας. Επιθυμία έχει εκφράσει ο Κ. Κουτσογιαννακόπουλος. Πιέζεται ο Δ. Αρκιτσαίος, η Ελένη Μακρή-Θεοδώρου και η Ελένη ΤσεκούραΑμερικάνου.
ΒΟΙΩΤΙΑ
Με αμφίβολη τη συμμετοχή του Β. Μπασιάκου, και εκτός από τους βουλευτές, ακούγονται οι Διομ. Νταούλας, Σοφία Πατσαντάρα, Λ. Αγγελόπουλος και η Μαυράκη.
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Οι δύο βουλευτές του κόμματος Στ. Καλογιάννης και Κ. Τασούλας με τον Νίκο Γερασιμίδη θεωρούνται βέβαιοι. Τα ονόματα που ακούγονται επιπλέον είναι των Π. Κολόκα, Γ. Νικόπουλου, Άννας Ασημακοπούλου, Ν. Πετρόπουλου, ενώ αναζητείται και δεύτερη γυναικεία υποψηφιότητα.
ΠΡΕΒΕΖΑ
Η σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Γιώργου Τρυφωνίδη και του Δημήτρη Τσουμάνη.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Στη μονοεδρική της Θεσπρωτίας εκλέχθηκε τις δύο τελευταίες φορές ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. ΑΡΤΑ
Με τη Ν.Δ. είχε εκλεγεί ο νυν υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Κώστας Παπασιώζος.
Τα ίδια πρόσωπα αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές και αυτής της αναμέτρησης.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του υφυπουργού Εσωτερικών Χρ. Ζώη και των βουλευτών Μάξιμου Χαρακόπουλου και Κώστα Αγοραστού. Ενδιαφέρον υπάρχει από τους Ν. Ζαχαρό, Θ. Αγγελή, Β. Σιόντα, Δ. Παπαδημόπουλο αλλά και Μαίρη Καμηλαράκη. Επίσης ακούγονται οι Γεωργία Τρακάλα και Θέκλα Παρασκευούδη.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκτός από τους Χατζηγάκη, Λέγκα και Σκρέκα ακούγονται τα ονόματα των Π. Γεωργολιού, Καλύβα και Διαλεσιώτη.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τα πράγματα θα εξαρτηθούν από το αν ο Δ. Σιούφας πάει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αν συμβεί αυτό και ο Δ. Σιούφας δεν κατέλθει στην Καρδίτσα έπειτα από 28 χρόνια, θεωρούνται δεδομένες οι υποψηφιότητες των Τσιάρα, Ταλιαδούρου, Αναγνωστόπουλου, Παππά, Σκόνδρα.
Πιθανότητες να είναι υποψήφιος έχει ο δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσός. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, τ. γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης και νυν σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, μπορεί να είναι υποψήφιος με προίκα από τον Δ. Σιούφα. Πιέζεται να κατέλθει ο Κ. Πάσχος, διαφορετικά ο Β. Πολυμερόπουλος.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δύο νέα πρόσωπα αναμένεται να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο: η δικηγόρος Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γιατρός Β. Γκόβαρης. Οι άλλοι πέντε θα είναι οι βουλευτές Θ. Νάκος και Γ. Σούρλας, η πρώην βουλευτής Ζέττα Μακρή, ο δικηγόρος Αρ. Κοπάνας και η νομαρχιακή σύμβουλος Έλενα Αντωνόπουλου