Εκλογες και αστα να πανε

Γράφει ο Σίμος Γεωργαλάς

Αγαπητέ καφετζή μου καλημέρα,

Είχα πολύ καιρό να σου γράψω γιατί είχα κάποιο πρόβλημα με το Internet.

Αφορμή για την σημερινή επικοινωνία είναι οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Αμέσως ήρθαν στο μυαλό μου οι δεκαετίες του 40, 50, 60 και μέχρι την αντιπολιτευση το 1974. Είχα έναν θειο βουλευτή της τότε ΕΡΕ, ο οποίος έχασε την ζωή του σε μια προεκλογική εκστρατεία στην Λήμνο από εμβολή. Στις περισσότερες αυτές εκστρατείες είχα πλήρη συμμετοχή και ήμουν πολύ νέος, συνάμα και απειρος και δεν καταλάβαινα και παρα πολλά περί πολιτικής. Έβλεπα όμως παρα πολλά, τα οποία ανακαλώ σήμερα στην μνήμη μου, σκεφτόμενος τι έχει αλλάξειμέχρι σημερα. ΠΟΛΛΑ!! Τότε δεν είχαμε τηλεόραση και πολύ περισσότερο ιδιωτικές. Μόνο ραδιόφωνο και όχι όλοι. Οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι δεν πουλιόντουσαν, ηταν άνθρωποι επαγγελματίες με πλήρη επαγγελματική συνείδηση για ότι εκπροσωπούσαν και έγραφαν. Οι πολιτικοί και η πολιτική ηταν εντελώς διαφορετικοί. Και κυρίως δεν χτυπούσαν κάτω από την μέση.

Σημερα έχουμε Δημοκρατία, το χειρότερο πολίτευμα αλλά ελλείψει καλλίτερου εφαρμόζουμε αυτό για να θυμηθούμε τον πασών ανδρών σοφότερο Σωκράτη, ρήση την οποίαν είχε επαναλάβει και ο αείμνηστος Τσωρτσιλ.

Τώρα πως σε μια Δημοκρατία το 41.84% μπορεί και δύναται να νομοθετεί και να επιβάλλει νόμους και κανόνες η οτιδήποτε άλλο στο 58.16% είναι κάτι που δεν κατανοώ και δεν μπορώ να ερμηνεύσω. Στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ούτε ένα κόμμα δεν ξεπέρασε το 46%. Και όμως όλοι αναφέρονται σε πλειοψηφία που τους δόθηκε από το εκλογικό σώμα.

Ουδείς έχει τον ανδρισμό η την εντιμότητα να πει ότι η πλειοψηφία που έχουν έστω ενίοτε λίγο περισσότερη είναι μόνο εντός του Κοινοβουλίου.

Σε ποια ανώνυμη εταιρεία η με άλλη μορφή επιχείρηση του κοινωνικού ιστού αυτός που έχει μετοχές του 42% μπορεί να κάνει κουμάντο στο 58% και να τους λέει καθίστε κάτω, αυτό μόνο οι ..........
πολιτικοί μας το γνωρίζουν. Θα μου απαντήσει ίσως κάποιος ότι έτσι είναι ο εκλογικός νόμος. Ναι

Μα τους εκλογικούς νόμους τους φτιάχνουν τα κόμματα παντα κατά όπως τους βολεύει και τους συμφέρει. Παράδειγμα: Στις εκλογές του 2000 το ΠΑΣΟΚ είχε ποσοστό 43.79% και εξέλεξε 158 Βουλευτές, η ΝΔ ποσοστό 42.74% και εξέλεξε 125 Βουλευτές με διαφορά 1.05%, είναι σωστό, είναι δίκαιο, είναι συνταγματικό.

Και όμως όλοι κατά κόρον επικαλούνται την λαϊκή εντολή και την πλειοψηφία.

Προσωπικά την πλειοψηφία την εννοώ όταν είναι 50συν 1%. Άλλη πλειοψηφία δεν γνωρίζω. Πλειοψηφία ηταν αυτή του Γεωργίου Παπανδρέου με το 52.72% και 171 έδρες στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16-02-1964 και το απίστευτο 54.37% και 219 έδρες στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 17-11-1974 με την ΝΔ και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σημαδιακή μέρα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα ο έχων την πλειοψηφία έστω και πλασματική μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος του αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με βάση το σχετικό συνταγματικό άρθρο. Και όπως γνωρίζουμε όλοι οι μέχρι τούδε διατελέσαντες Πρόεδροι της Δημοκρατίας έτσι ενήργησαν. Συνταγματικη παραβίαση συνεπώς δεν υφίσταται. Είναι όμως το σχετικό άρθρο ορθό, έχει την λογική της Δημοκρατίας; Κατά την αποψιν μου όχι, γιατί κάτι δεν πάει καλά.

Βεβαίως ο εκλογικός νόμος είναι ατελής, επειδή όμως θα πάρει χρόνο η σχετική ανάλυση, το αφήνω δια μιαν ετέραν φοράν, καθώς έλεγε κι΄ο κυρ Παντελής στην κωμωδία της Κακομοίρας με τον μακαρίτη Κώστα Χατζηχρήστο.

Είμαστε Δημοκρατία και όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν και να εκφράζουν αβιάστως και ελευθέρως την γνώμη των, σύμφωνα παντα με τον καταστατικό Χάρτη. ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΛΟΙ;

Ε λοιπόν δεν την έχουν όλοι. Η μάλλον την έχουν όλοι πλην αυτών των βουλευτών. Ετσι και οιοσδήποτε βουλευτής έχει αντίθετη άποψη η γνώμη από αυτήν του Αρχηγού του η του εκάστοτε Πρωθυπουργού, την επομένη μέρα έχει την διαγραφή του σίγουρη και αυτό το ζήσαμε ουκ ολίγας φοράς. Πλην της τελευταιας διετίας που η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επέτρεπε διαγραφές, που τέτοιες πολυτέλειες και έτσι ξαφνικά θυμήθηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα επιτρέποντας τους να εκφράζονται ελευθέρως και αβιάστως. Εδώ πράγματι υποτιμουν την νοημοσύνη μας, και μας θεωρούν άσχετους, ανιστόρητους και βλάκες.

Θυμάστε τον Αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου με το περίφημο Έθεσε τον εαυτόν του εκτός κόμματος, έτσι το περιέγραφαν τότε.

Αφού λοιπόν οι Βουλευτές δεν έχουν το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, τότε εμείς του εκλογικού σώματος δεν ψηφίζουμε βουλευτές αλλά υπαλληλους του κόμματος και του εκάστοτε Πρωθυπουργού, αφού ενεργεί και πράττει σαν εργοδότης η πρόεδρος κάποιας εταιρίας που μπορεί να απολύει όποιον έπραξε αντίθετα προς τις οδηγίες του η τις αποφάσεις του.

Τώρα λίγα για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Πέραν των οικονομικών προβλημάτων, που υπηρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν,γιατί όσον ετών είμαι δεν θυμάμαι ποτέ στην Ελλάδα να μη υπήρχε οικονομικό προβλημα, θυμάστε τι έλεγε ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οι Έλληνες έχουν λεφτά, η Ελλάδα δεν έχει.

Μέγα επαναλαμβανόμενο λάθος το επικοινωνιακό της ΝΔ. Συνεχώς και σε κάθε συζήτηση το ίδιο μοτίβο για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Τόσο που είχε καταντήσει όχι μόνο μονότονο αλλά και κουραστικό. Και επίσης το άλλο, Ξέρετε τι μας κληροδοτησε το ΠΑΣΟΚ, Χρέη, ελλείμματα και διάλυση του Κράτους. Και ακόμη μέχρι σήμερα τα ίδια χρησιμοποιούν, τίποτα δεν έχουν καταλάβει.

Στο πρώτο, αυτό το ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ είναι σύνδρομο της δεξιάς παρα ταξης από την δεκαετία του 1940 και μετέπειτα, τότε για οτιδήποτε συνέβαινε έφταιγαν οι κομμουνιστές. Ακόμη και οι δικτάτορες αυτήν την αιτία επικαλέστηκαν και έκαμαν το πραξικόπημα. Ότι ανακάλυψαν φορτηγά με στρατιωτικο εξοπλισμό, τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για να επιβάλλουν κομμουνιστικό καθεστώς. Εν καιρώ δε, θα μας τα παρουσίαζαν, ακόμα περιμένουμε.

Σημερα που το κομμουνιστικό κόμμα είναι νόμιμο και ελέγχονται οι κινήσεις του φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ, συνεχώς επαναλαμβανόμενο και θα συνιστούσα σε μερικους βουλευτές η Υπουργούς της ΝΔ όταν παρουσιάζονται στη τηλεόραση να λένε

Καλησπέρα σας το ΠΑΣΟΚ φταίει και καληνύχτα σας το ΠΑΣΟΚ φταίει και να αποχωρούν.

Στα περί κληροδοτημάτων, κάποιος πρέπει να τους πει ότι Κληροδότημα είναι ουσιαστικό ουδέτερο, Ετυμολογία: κλήρο, κλήρος η ενέργεια του κληροδοτώ, η διανομή πραγμάτων με κλήρωση. Που μόνο έτσι δεν έγινε, ουδείς τους κληροδοτησε να αναλάβουν αυτή την διαθήκη, διότι διαθήκη δεν υπήρξε. Έκαναν τα παντα και χρησιμοποίησαν παν μέσον θεμιτό και αθέμιτο για να αποκτήσουν κυβέρνηση.

Συνεπώς γνώριζαν εκ προοιμίου τι θα βρουν και τι τους περίμενε, εφ΄οσον τα περισσοτερα τα ήξεραν, μας τα έλεγαν και ηταν το μόνιμο τροπάριο και η επωδός όταν ηταν στην αντιπολίτευση. Και μην μου πείτε ότι δεν είναι έτσι, εκτός των φανατικων που ενδεχομένως θα έχουν αντίθετη γνώμη, αλλά δεν θα έχουν επιχειρήματα η΄γνώση, συνεπώς δεν υπολογίζω στις κρίσεις τους.

Παντα τα ανωτέρω αναγραφόμενα αποτελούν καθαρά προσωπικές μου απόψεις και γνώμες με αντικειμενική και ακριβοδίκαιη αντίληψη συνυπολογιζομένης και της προσωπικής μου πείρας των εβδομήκοντα και πλέον ετών.

Προς αρσιν πάσης παρεξηγήσεως δηλω ρητώς και κατηγορηματικώς ότι δεν είμαι μέλος οιουδήποτε κόμματος, ούτε καν ψηφοφόρος, όταν πηγαίνω στην κάλπη για την άσκηση του εκλογικού μου δικαιώματος, την ψήφο μου την δίνω στο κόμμα που με έχει πείσει ότι το 50% όσων λέει είναι αλήθεια και ότι θα πραγματοποιήσει το 30% αυτών που υπόσχεται, δηλαδή ψηφίζω με τον νόμο των πιθανοτήτων.

Με αγάπη και εκτίμηση

Μπαρμπασιμος