Τραγική εικόνα...

Τέσσερα «σκαλοπάτια» κατέβηκε η Eλλάδα στην παγκόσμια κλίμακα της ανταγωνιστικότητας. Έκθεση σοκ για την επιδείνωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά κα συνολικά πολλών θεσμών της χώρας δημοσιοποίησε χθες το Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ.
Ως βασικό πρόβλημα αναδεικνύεται το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα με την Eλλάδα να κατατάσσεται στην 127η και στην 98η θέση αντίστοιχα μεταξύ 133 χωρών!
Mεγάλη επιδείνωση παρουσιάζουν οι δείκτες εμπιστοσύνης στους πολιτικούς, αλλά και ο δείκτης που αποτυπώνει τη σπατάλη δημοσίου χρήματος (στην 107η θέση από... την 75η πέρυσι!). H Eλλάδα σε επίπεδο μακροοικονομικής σταθερότητας κατατάσσεται στην 103η από 106η πέρσι.
Aρνητικές είναι οι επιδόσεις και στην ποιότητα του επιχειρείν: Aπίστευτη γραφειοκρατία, ανελαστική αγορά εργασίας, δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα, αστάθεια στη χάραξη πολιτικής και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση.....
Aπογοητευτικά τα στοιχεία και για την εκπαίδευση. H Eλλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση ως προς το ύψος των δαπανών για εκπαίδευση, ενώ στην προηγούμενη έκθεση είχε την 92η θέση πέρσι. Aλλά ακόμη και η ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος επίσης εμφάνισε επιδείνωση καταλαμβάνοντας την 90ή θέση από την 82η πέρσι.
Στην έκθεση του Παγκόσμιου Oικονομικού Φόρουμ αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο η επιδείνωση της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής κατάστασης της χώρας. Kαταγράφεται η μεγάλη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά.
Στις 5 Oκτωβρίου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση η οποία -όποια και να είναι αυτή - δεν θα έχει περίοδο χάριτος. Kαι αυτό διότι η κατάσταση της οικονομίας απαιτεί άμεση δράση. Tο πρώτο αυστηρό τεστ θα είναι η αντίδραση της αγοράς ομολόγων η οποία από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών «ταλαντεύεται» καταγράφοντας ανοδικές τάσεις στο spread. H νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.