«Επιχείρηση αρετή» εντός των φυλακών

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί 45 (κυρίως σωφρονιστικών) υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκονται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, οι οποίες διέταξαν το άνοιγμά τους. Οι μηνιαίες και σταθερές καταθέσεις ποσών, οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την έρευνα, ενισχύουν τις υποψίες ότι υπάρχουν φύλακες με «μαύρο μισθό» από τη μαφία.
<< Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε 45 υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού, κυρίως σωφρονιστικούς, διέταξαν οι δικαστικές αρχές, που ερευνούν τόσο την απόδραση των Παλαιοκώστα-Ριζάι, όσο και την πρόσφατη υπόθεση με την εγκληματική οργάνωση που οργάνωσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου. Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται από εκείνους που είναι σε θέση να γνωρίζουν «διαφωτιστικά και ενδιαφέροντα...». Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας από τον περασμένο χειμώνα, μετά τη θεαματική απόδραση με ελικόπτερο, οι αρχές ξεκίνησαν συστηματικά μια «επιχείρηση αρετή» εντός των φυλακών, που απ' ότι φαίνεται έχει σημαντικά αποτελέσματα...
Βασίστηκαν στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή «follow the money», δηλαδή ακολούθησαν την πορεία του χρήματος, και διέταξαν να φωτισθεί η κίνηση των λογαριασμών συγκεκριμένων ανθρώπων σε ελληνικές τράπεζες.
Και μπορεί να μην έχει βρεθεί κατάθεση ή έμβασμα μεγάλου ποσού, όμως σε κάποιους υπαλλήλους έχουν εντοπισθεί μηνιαίες και συστηματικές καταθέσεις μικροποσών ύψους 1.500 έως 3.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ούτε από τα προσωπικά τους έσοδα ούτε από δικές τους επενδύσεις.
Συγχρόνως έχει επισημανθεί στέλεχος των φυλακών που επίσης δέχεται ποσά κατά τακτά διαστήματα, αλλά δεν είναι δυνατόν ακόμα να εντοπισθεί ο καταθέτης, αφού είναι ανώνυμος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δίχτυ όσων τροφοδοτούν με τα μικροποσά τους επίορκους υπαλλήλους είναι καλά οργανωμένο: διαθέτει εταιρείες-μαϊμούδες, αλλά και παρένθετα πρόσωπα, ώστε να χάνονται τα ίχνη εκείνων που δωροδοκούν.
H μεγάλη απόδραση
Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτά τα μικρά ποσά προέρχονται από σπάσιμο άλλων μεγάλων ποσών, τουλάχιστον στην περίπτωση υπαλλήλου που εμπλέκεται στην υπόθεση της απόδρασης. Εκτιμάται ότι πρόκειται για το πρόσωπο που επέμενε να παραμείνουν στην ίδια πτέρυγα οι Ριζάι και Παλαιοκώστας, με αποτέλεσμα να αποδράσουν βοηθώντας ο ένας τον άλλον και με τη μέθοδο του ελικοπτέρου που εντυπωσίασε το πανελλήνιο.
Άλλα ποσά αποδίδονται σε «δωράκια» που πήραν υπάλληλοι είτε για να προμηθεύσουν τους μεγαλοκρατούμενους με κινητά, είτε για να τους παρέχουν διευκολύνσεις εντός των φυλακών: στο φαγητό, στον προαυλισμό, ακόμα και στο πώς τοποθετούνται στις πτέρυγες και στα κελιά.
Σύντομα, όσοι υπάλληλοι θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με κρατουμένους θα κληθούν να καταθέσουν στον εισαγγελέα για να αποκαλύψουν αν και ποια σχέση είχαν με τη μεγάλη απόδραση. Κάποιοι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις έρευνες υποψιάζονται ότι το κύκλωμα της απόδρασης και το άλλο, που οργάνωνε μέσα από τις φυλακές απαγωγές και δολοφονίες, λειτουργούσαν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία».
Η έρευνα έχει την αμέριστη βοήθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού επανειλημμένα ο υπουργός Ν. Δένδιας έχει δηλώσει ότι και οι δύο υποθέσεις είχαν «βοήθεια» από μέσα και γι' αυτό είχαν τόσο θεαματική έκβαση...»