Ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Σε συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή, η καγκελάριος της Γερμανίας. Α. Μέρκελ, απείλησε έμμεσα τις τράπεζες ότι «σύντομα θα μιλήσει σε σκληρή γλώσσα μαζί τους». Σύμφωνα με πληροφορίες της “Sueddeutsche Zeitung”, “ η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι εκκλήσεις στις τράπεζες να ανοίξουν εθελοντικά τις στρόφιγγες για φτηνό χρήμα δανεισμού προς τις ΜΜΕ απέτυχαν και σκέφτεται σοβαρά να εφαρμόσει το αμερικανικό μοντέλο του Ομπάμα για αναγκαστική συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο πολλών τραπεζών ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες να συμμετάσχουν ενεργά στην ενίσχυση των ΜΜΕ με φτηνό χρήμα».
Σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα για την επιβίωση των ΜΜΕ και στη χώρα μας, εκτός του ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα καμία θέση, πέραν του εγγυητικού κεφαλαίου στήριξης των 28 δις προς τις τράπεζες, αφήνει μόνο του τον κο Παπαθανασίου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ετσι, για πολλοστή φορά ο υπουργός οικονομίας κάνει έκκληση προς τις τράπεζες να μειώσουν τις διαφορές μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, δίχως αποτέλεσμα φυσικά. Όταν οι τράπεζες δανείζονται με προεξοφλητικό επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανείζουν ακόμη και το ελληνικό δημόσιο με 5,50% είναι επόμενο οι τράπεζες να αποτελούν το όχημα της ανόδου του γενικού δείκτη στο ΧΑΑ.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει καταρρεύσει η πλειονότητα των ΜΜΕ της χώρας μας. Το αμείλικτο ερώτημα λοιπόν που τίθεται για πολλοστή φορά: «ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα και ποιων συμφέροντα υπηρετεί» θα πρέπει να το δώσει, όσο γίνεται πιο σύντομα, ο ελληνικός λαός, αφού ο πρωθυπουργός μας προτιμάει τη σιωπή ή δεν έχει τη δύναμη πλέον να επιβάλει τη βούλησή του πάνω σε εκείνους που στραγγαλίζουν την οικονομία μας.