Δεν δωροδοκούσε, έκανε... δωρεές σε κόμματα

Ο Ντάνιελ Πέτερ, γνωστός ποινικολόγος του Μονάχου με ειδικότητα στις υποθέσεις ναρκωτικών και σεξουαλικών αδικημάτων, είναι ο άνθρωπος που συνδέει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο από τις φυλακές Σταντελχάιμ του Μονάχου με τον έξω κόσμο.
Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, είναι η φωνή του Χριστοφοράκου, συνεπώς και όσα λέει εκφράζουν και τον Ελληνα πρώην μάνατζερ.
«Ο πελάτης μου δεν δωροδοκούσε. Ο πελάτης μου χορηγούσε δωρεές σε ελληνικά κόμματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις. Αλλο η δωρεά και άλλο η δωροδοκία», μας δήλωσε χθες ο Ντάνιελ Πέτερ, λίγα μόνο λεπτά μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην μάνατζερ της Ζίμενς στις φυλακές του Μονάχου.
Αρχικά τον ρωτήσαμε για την ψυχολογική κατάσταση του πελάτη του.
«Οπως μπορείτε να καταλάβετε, δεν είναι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Σίγουρα περνά δύσκολες ώρες», σημείωσε.
* Τι εννοείτε δεν δωροδοκούσε, αλλά έδινε δωρεές; ήταν η επόμενη ερώτηση......
«Πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Γερμανία οι επιχειρήσεις συνηθίζεται να δίνουν δωρεές σε κόμματα. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να παραδεχθούμε ότι από τη μεριά του κ. Χριστοφοράκου έχει γίνει ένα λάθος. Δεν κρατούσε παραστατικά για τις δωρεές αυτές».
* Χθες, είπατε ότι φοβάστε για τη ζωή του πελάτη σας σε περίπτωση που εκδοθεί στην Ελλάδα, του είπαμε.
«Ναι, ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ο Μιχάλης Χριστοφοράκος γνωρίζει δεκάδες Ελληνες πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Ζίμενς. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική υπόθεση, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι στην Ελλάδα μπορεί να γίνουν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες. Πιστεύω ωστόσο ότι θα τα καταφέρουμε να μην εκδοθεί στην Ελλάδα».
* Τι σας κάνει να είστε σίγουρος για κάτι τέτοιο;
«Είναι ξεκάθαρο. Ο κ. Χριστοφοράκος είναι Γερμανός υπήκοος. Δεύτερον, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα έχουν παραγραφεί. Να σημειώσουμε και κάτι ακόμη. Στο ένταλμα έκδοσής του που έχει έλθει από την Ελλάδα, δεν γίνεται καμιά αναφορά για δωροδοκίες σε πολιτικούς, αλλά αναφέρεται αποκλειστικά σε δωροδοκίες προς υπαλλήλους του ΟΤΕ. Επίσης, έχει γίνει ένα "λάθος" στη μετάφραση του εντάλματος έκδοσης. Εκεί αναφέρεται ότι ο πελάτης μας το 2008 εξετάστηκε ως κατηγορούμενος, ενώ η αλήθεια είναι ότι εξετάστηκε ως μάρτυρας».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτερ, η κράτηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις φυλακές του Μονάχου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου έχει στείλει τον φάκελό του στο Εφετείο, το οποίο και από τη Δευτέρα θα αρχίσει να εξετάζει την περίπτωση του Ελληνα μάνατζερ.