Ο Χριστοφοράκος είναι Ελληνας ή Γερμανός;; Θα εκδοθεί ή όχι;;;

1
Μετά τη σύλληψη του κ.Χριστοφοράκου, την απόφαση για την έκδοσή του στην Ελλάδα θα πάρει η Γενική Εισαγγελία και το Εφετείο του Μονάχου κρίνοντας την ένσταση περί παραγραφής. Ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από την Αθήνα


Όσο αυτονόητα Έλληνα θεωρούν οι Έλληνες τον κ. Χριστοφοράκο, άλλο τόσο αυτονόητα Γερμανό τον θεωρούν οι Γερμανοί. Και όχι μόνο λόγω της γερμανικής του υπηκοότητας. Ο δικηγόρος του, Στέφαν Κουρσάβε, υπογράμμισε ότι το "κέντρο ζωής" του πελάτη του είναι η Γερμανία, όπου ήρθε πριν από 37 χρόνια, ότι εστάλη από την ίδια τη Siemens στην Ελλάδα να αναλάβει τη γενική διεύθυνση και επιπρόσθετα στη Γερμανία δεν εκκρεμεί καμία δίωξη εις βάρος του. "Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνει το ελληνικό ένταλμα σύλληψης είναι βάσει του γερμανικού δικαίου παραγεγραμμένες και ως εκ τούτου ένας Γερμανός υπήκοος δεν μπορεί να διωχθεί για αυτά ούτε στην Ελλάδα. Για αυτό και απορρίπτουμε τόσο σθεναρά την αιτούμενη έκδοσή του", είπε ο κ. Κουρσάβε σε συνέντευξη τύπου μετά τη σύλληψη Χριστοφοράκου.

Ανακόπηκε ο χρόνος παραγραφής;

Η παράμετρος αυτή αναδεικνύεται και σε πυρήνα της υπόθεσης για την έκδοση του κ.Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγιερ σημειώνει ότι "συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι, αν όλα τα .......αδικήματα που είναι αντικείμενο του εντάλματος σύλληψης, μπορούν βάσει του γερμανικού δικαίου να διωχθούν, αν δεν έχουν παραγραφεί. Αυτό ισχυρίζεται ο διωκόμενος, αλλά αυτό πρέπει να το εξετάσουμε. Θα το εξετάσει η Γενική Εισαγγελία και στη συνέχεια να προσκομίσει τα στοιχεία στο Εφετείο του Μονάχου, το οποίο θα αποφασίσει για ένα ένταλμα σύλληψης προκειμένου να εκδοθεί και για το παραδεκτό της έκδοσης".

Για να το κάνει αυτό, η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου ζητά από την Αθήνα και επιπρόσθετα στοιχεία σχετικά με την παραγραφή. "Στη συγκεκριμένη περίπτωση", λέει ο εισαγγελέας Άλφονς Ομπερμάγιερ, "το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά θέλω να προσθέσω μόνο ότι από τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί συμπληρωματικές πληροφορίες, άν έχουν ληφθεί

Ενίσχυσε κόμματα όχι πρόσωπα



Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα για τους συνηγόρους του Χριστοφοράκου που επιρρίπτουν στις ελληνικές αρχές σοβαρές παραλείψεις. "Οι ελληνικές αρχές έχουν παραλείψει προφανώς να ξεκινήσουν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες", είπε ο Στέφαν Κουρσάβε. Για πρώτη φορά πάντως παραδέχτηκε ανοιχτά ότι ο πελάτης του «ενίσχυσε πολιτικά κόμματα και όχι συγκεκριμένους πολιτικούς». Και η ενίσχυση πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία είναι νόμιμη πρακτική.



"Θρασύτατη απειλή"



Ο Κουρσάβε αναφέρθηκε εκτενώς και στην πτυχή περί απειλών κατά της ζωής του πελάτη του, όπως σε έγραφε γραπτή δήλωση που είχε προηγηθεί. Οι δικηγόροι του, δέχτηκαν τηλεφώνημα από την εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ που χειρίζεται την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, η οποία θορυβημένη τους μετέφερε τις πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ότι ο Χριστοφοράκος έχει τάσεις αυτοκτονίας: "Το θεωρούμε μία θρασύτατη απειλή, να διοχετεύεται στην αρμόδια εισαγγελέα μια υποβολιμαία, λανθασμένη υπόδειξη για να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο Χριστοφοράκος, μόλις πατήσει ελληνικό έδαφος και μπει σε ελληνικές φυλακές, θα βρεθεί το επόμενο πρωί κρεμασμένος στο κελί του. Για αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη διαδικασία, διότι δεν είναι δυνατόν ένας Γερμανός πολίτης να χάνει τη διπλωματική προστασία της χώρας του και να εκδίδεται σε μία χώρα όπου απειλείται με ισόβια κάθειρξη για αδικήματα, για τα οποία στο βασικό δράστη και κατηγορούμενο για την υπόθεση Ράινχαρτ Σίκατσεκ επιβλήθηκε ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή".



Παρακολουθούσαν τις συνομιλίες



Ο Στέφαν Κουρσάβε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αγκαζάρισμα από τις ελληνικές αρχές ιδιωτικών ντετέκτιβ για εντοπίσουν το Χριστοφοράκο στη Γερμανία, που με σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης των επαφών του με τους συνηγόρους του έφτασαν στα ίχνη του στο Στεφανκίρχεν του Ροζενχάιμ. "Είχαμε αναγκαστικά επαφή με τον πελάτη μας και εκτιμούμε ότι αυτοί οι ιδιωτικοί αστυνομικοί μας παρακολουθούσαν κατά πόδας και έφτασαν μέχρι το Στέφανσκίρχεν, όπου ο διωκόμενος, όπως είναι ο σωστός όρος για το Χριστοφοράκο", λέει ο Κουρσάβε, «βρίσκονταν τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες».
Πηγή DW

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου