Ποινικές διώξεις για το έλλειμμα -«μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του ελλείμματος - «μαμούθ», ύψους τουλάχιστον 22.000.000 ευρώ -που αποκαλύφθηκε στα ταμεία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας που έχει αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης και δεν αποκλείεται να ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις, προκειμένου να οδηγηθεί η υπόθεση στην τακτική ανάκριση.
Οπως έγινε γνωστό, πριν από λίγες ημέρες κλήθηκε και έδωσε συμπληρωματική κατάθεση ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης από τον οποίο ζητήθηκαν διευκρινίσεις ώστε να προσωποποιηθούν οι ευθύνες άλλων υπαλλήλων του δήμου που ενδεχομένως εμπλέκονται. Η επιθεωρήτρια έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα για τον «κορμό» της υπόθεσης ο οποίος θ' αποτελέσει και τον «οδηγό» για την άσκηση των ποινικών διώξεων......
Αρση τραπεζικού απορρήτου
Για την υπόθεση ήδη έχει διαταχθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς εκτός από τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας ζητήθηκε να γίνει έρευνα και για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων έχουν υπογράψει ή έχουν λάβει γνώση επίμαχων εγγράφων που βρίσκονται στο επίκεντρο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται. Μάλιστα έχει ζητηθεί να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και στα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχόμενα αποκτήθηκαν το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2008 χρονικό διάστημα στο οποίο έχει επικεντρωθεί η έρευνα.
Από την πλευρά του, ο υπάλληλος ο οποίος φέρεται ως ο «πρωταγωνιστής» στην υπόθεση κάνει λόγο για «κεντρική» εντολή από υψηλόβαθμα στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης για μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έλλειμμα ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρεται σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια που χρησιμοποιήθηκαν λόγω της «οικονομικής ανωμαλίας».
Σε έγγραφη επιστολή του περιγράφει περίεργες μεθοδεύσεις του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις των νόμων 3202/11-12-2003 και 3242/2004 και να δανειοδοτηθεί με τους προβλεπόμενους ευνοϊκούς όρους.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ενημερώθηκαν χτες και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επισκέφτηκαν το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Κλιμάκιο του τομέα Δικαιοσύνης και Τεκμηρίωσης του κόμματος, αποτελούμενο από τους βουλευτές Ντ. Ρόβλια, Μιχ. Καρχιμάκη και Γρ. Νιώτη, συνοδευόμενο από βουλευτές και στελέχη της Θεσσαλονίκης, συναντήθηκαν με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων ενώ επισκέφτηκαν και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για να ενημερωθούν για τα τοπικά προβλήματα της δικαιοσύνης. Το θέμα των καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης «στη διερεύνηση σειράς σκανδάλων που αφορούν στο δήμο Θεσσαλονίκης» θίγουν με ερώτησή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης συνολικά 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση αναφέρονται διάφορες υποθέσεις, πλην αυτής με την υπεξαίρεση, και γίνεται λόγος για πολιτικές, αλλά και διοικητικές ευθύνες.