Γαλάζια γκρίνια για το.... λουκέτο της Βουλής

Παρεμβάσεις κορυφαίων για την κυβερνητική μεθόδευση. Αντίθετος με την παραγραφή εμφανίστηκε ο Γ. Σούρλας που ζήτησε από τους ηγέτες των κομμάτων να μην προστατεύουν τα στελέχη που εμπλέκονται στα σκάνδαλα.
Μετά την αμηχανία των πρώτων ωρών, βουλευτές της ΝΔ περνούν στην αντεπίθεση για το θέμα της απόφασης για «λουκέτο στη Βουλή» που έλαβε ο πρωθυπουργός μαζί με έναν μικρό αριθμό κυβερνητικών στελεχών.
Λίγα 24ωρα μετά την κίνηση που σόκαρε την πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αποδεικνύεται από τις δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι ο πρωθυπουργός χειρίστηκε με απόλυτη μυστικότητα το όλο θέμα, εκθέτοντας ακόμη και μέλη του προεδρείου της Βουλής......

Είναι επίσης βέβαιο ότι η απόφαση δεν ελήφθη την Παρασκευή το απόγευμα, όπως διαρρέουν συνεργάτες του κ. Καραμανλή, αλλά αρκετές ημέρες νωρίτερα και στις σχετικές συσκέψεις μετείχαν, εκτός φυσικά από τον πρωθυπουργό, οι κ. Σιούφας, Παυλόπουλος και Καρράς.
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απόφαση αυτή αλλά και για όλη τη μεθόδευση είναι πολλές και ποικίλες. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γ. Σούρλα, ο οποίος, αφού είπε ότι πληροφορήθηκε το κλείσιμο της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει οι ηγέτες των κομμάτων να σταματήσουν να προστατεύουν τα στελέχη τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. «Δεν ήξερα και κανόνιζα το πρόγραμμα για το ποιος θα προεδρεύσει την εβδομάδα που διανύουμε. Το έμαθα το γεγονός από τα ΜΜΕ δυστυχώς», τόνισε (ρ/ς Αλφα).
«Κάθαρση»
Ο κ. Σούρλας προχώρησε ωστόσο και ένα βήμα περισσότερο και αναφερόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- στις υποθέσεις του Βατοπεδίου αλλά και της Siemens, πρόσθεσε:
«Εγώ δεν συζητώ για την παραγραφή. Είμαι αντίθετος κατηγορηματικά. Είμαι υπέρ της κάθαρσης και λυπάμαι που οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν ποτέ συνεννοηθεί πώς θα την αντιμετωπίσουν. Θλίβομαι που ο καθένας φροντίζει τους δικούς του επίορκους, ανεπαρκείς και ανέντιμους. Θλίβομαι γι αυτό, αλλά από εκεί και πέρα ξέρω τη δική μου θέση».
«Είμαι υπέρ της άποψης, αν υπάρχουν εκκρεμότητες, να συνεχίσει η λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Θ. Καράογλου περιέγραψε το σκεπτικό με το οποίο λειτούργησε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Η ιστορία με το γιατί έκλεισε η Βουλή μια βδομάδα πριν ή έπρεπε να κλείσει μια βδομάδα μετά θα κρατήσει μια-δυο μέρες, τρεις άντε. Ολα τα θέματα στην Ελλάδα τρεις μέρες αντέχουν», επεσήμανε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Ρηγίλλης επικοινώνησαν χθες με πολλούς βουλευτές, από τους οποίους ζήτησαν να μη σχολιάσουν το «λουκέτο στη Βουλή», και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους να προβάλλουν το επιχείρημα Καραμανλή ότι η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να υπάρξει στις 7 Ιουνίου αναμέτρηση με πολιτικούς όρους.
ΝΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ-ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ
Ακάθεκτος συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις του ο Αρ. Παυλίδης, στέλνοντας προφανώς το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά τις πιέσεις που του ασκούνται από άλλους βουλευτές της ΝΔ.
Χθες, ο πρώην υπουργός Αιγαίου πήγε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Εφτασε... μόνος και έρημος, γύρω στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής και κάθισε στη δεύτερη σειρά πίσω από τους υπουργούς. Για αρκετή ώρα η θέση δίπλα του παρέμενε κενή, ώσπου κάποια στιγμή κάθισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος.
Ο κ. Παυλίδης, όταν βεβαιώθηκε μάλλον ότι ο Κ. Καραμανλής δεν θα προσερχόταν στη γενική συνέλευση, τα... μάζεψε κι έφυγε, χάνοντας ακόμη μία ευκαιρία να φωτογραφηθεί δίπλα στον πρωθυπουργό...