Με τη ματιά του Σκηνο-θέτη

Η παρέα του καφενείου συνεχώς μεγαλώνει. Καλωσορίζουμε σήμερα στην παρέα μας τον φίλο μας τον σκηνοθέτη, του δώσαμε την καρέκλα του πήρε στα χέρια την κλακέτα και θα μοιράζεται μαζί μας την σκηνοθετική του ματιά. Καλώς ήλθες φίλε στο καφενείο.


"Γειά χαρά κι από εμένα.. Να σας συστηθώ, για όσους δεν με ξέρουν - Σκηνο-θέτης (με παύλα, παρακαλώ). Ίσως κάποιοι - λίγοι - να με ξέρουν από το δικό μου blog (skino-thetis.blogspot.com), με τους περισσότερους όμως θα γνωριστούμε εδώ.. Καφενείο εξάλλου, τόπος συνάντησης..
Όπως λέει και τ' όνομα, ένα πάθος με τον κινηματογράφο (και το στήσιμο σκηνών...) το έχω. Αυτό με έφερε στην blogόσφαιρα, αυτό με φέρνει και σε αυτό εδώ το καφενείο (και το... χαρμάνι του καφετζή, εννοείται..)
Σίγουρα λοιπόν από αυτήν εδώ την στήλη θα γράφουμε, θα συζητάμε και θα σχολιάζουμε ταινίες - όχι απαραίτητα τις πιο πρόσφατες και σίγουρα όχι μόνο Hollywood. Μην περιμένετε άλλη μια τυποποιημένη κριτική σαν κι αυτή που διαβάζετε σε περιοδικά και εφημερίδες. Σε... καφενείο είμαστε, άρα θα τα λέμε απλά κι ωραία, όπως τα βλέπουμε και όχι όπως θέλουνε να μας τα πασάρουνε. Αγαπημένος μου σκηνοθέτης είναι ο - master - Andrei Tarkovsky, για όσους αναρωτιούνται, αλλά - όπως σύντομα θα διαπιστώσετε - βλέπω (και έχω άποψη για) τα πάντα...
Σκηνοθεσία όμως δεν είναι μόνο αυτή που γίνεται από επαγγελματίες, πίσω από τις κάμερες, αλλά και αυτή που γίνεται μπροστά στα μάτια μας, από επίδοξους σκηνο-θέτες, αλλά πολλές φορές ούτε που την καταλαβαίνουμε. Σκηνές (και συμπεριφορές) καλά στημένες από σκηνο-θέτες που προσπαθούν να μας πείσουν πως τα πράγματα είναι όπως εκείνοι μας τα παρουσιάζουν. Σκηνές που άλλοτε είναι για γέλια, άλλοτε για κλάμματα και άλλοτε - σπανιότερα - απλά για χειροκρότημα. Γι' αυτό, και όπου η επικαιρότητα το απαιτεί, θα υπάρχουν και σχόλια για κάθε είδους σκηνο-θεσίες, από "σκηνο-θετημένες" πολιτικές (και αποδράσεις, εννίοτε... χι χι χι...) σε "σκηνο-θετημένες" διαιτησίες (χο, χο, χο..) και άλλα - διάφορα - γεγονότα που πιθανόν να μου κάνουν... κλικ - ξέρετε σαν κι αυτό της κάμερας...
Παρτε, λοιπόν, το καφεδάκι σας και 3, 2, 1, action!"