Η Βόμβα "Παυλίδης" θα σκάσει σε κάλπες

Βόμβα στα θεμέλια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ προκαλεί η υπόθεση του «γαλάζιου» βουλευτή και πρώην υπουργού κ. Αρ. Παυλίδη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εμφανιστεί θετική στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλή. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και «όλα είναι ανοικτά», ενώ εσχάτως αναθερμάνθηκαν τα εκλογικά σενάρια σε μια χρονική στιγμή που τρίζει η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Σε αυτό το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση τα σενάρια των πρόωρων εκλογών κυριαρχούν και δεν είναι λίγα τα στελέχη, ακόμη και υπουργοί, τα οποία υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να αποτελέσει την αφορμή που αναζητούσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για να στηθούν κάλπες.


Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός δέχεται, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έντονες πιέσεις να παραιτηθεί προκειμένου να διατηρήσει η Ν.Δ. την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών, αλλά ο ίδιος αρνείται, προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Υπό την πίεση των γεγονότων, η..... κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχθεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο, την οποία επισήμως ζητεί το ΠΑΣΟΚ με πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή και υπερψηφίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος πάντως εκφράζει επιφυλάξεις για το χρονικό περιθώριο που έχει πλέον στη διάθεσή της η Βουλή. Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για το ενδεχόμενο διαγραφής του κ. Παυλίδη και μιας άτυπης συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΛΑΟΣ, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Επίσπευση. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. κινείται με στόχο την επίσπευση της σχετικής διαδικασίας στη Βουλή, καθώς η υπόθεση απειλεί να τινάξει στον αέρα την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Έτσι, η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής θα διεξαχθεί μεθαύριο Δευτέρα, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάζει και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με στόχο το σχετικό πόρισμα για την παραπομπή ή όχι του κ. Παυλίδη να είναι έτοιμο ακόμη και πριν την Κυριακή του Θωμά. Στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, όπως έλεγαν χθες επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., θα κριθεί εν πολλοίς και η τύχη της κυβέρνησης, καθώς «η παραπομπή Παυλίδη οδηγεί στην απομάκρυνσή του από τη Ν.Δ. και στην απώλεια της δεδηλωμένης των 151 βουλευτών». Μονόδρομος. Ο Κ. Καραμανλής είχε το προηγούμενο διήμερο αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του και κορυφαίους υπουργούς για τον χειρισμό της υπόθεσης, οι οποίοι επιχειρούσαν παράλληλα να πείσουν τον κ. Παυλίδη να υποβάλει παραίτηση. Στο Μαξίμου αποδέχθηκαν ότι η Προανακριτική «είναι μονόδρομος» και καλούν τους βουλευτές να κινηθούν κατά συνείδηση, τόσο στην ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής όσο και σε εκείνη για την παραπομπή του ή όχι.

Κατά συνείδηση. Το στίγμα του Πρωθυπουργού, που επιχειρεί να εμφανιστεί αμέτοχος στην όλη διαδικασία, μετέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ. Αντώναρος, ο οποίος δήλωσε: «Είναι σταθερή θέση μας η ανάγκη διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Υ ποθέσεις που αφορούν την τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό ισχύει και για την υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά τον πρώην υπουργό Αρ. Παυλίδη. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, σ΄ αυτήν τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».

Για πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η θέση αυτή υπαγορεύθηκε και από τη μυστικότητα των ψηφοφοριών στη Βουλή, καθώς εάν η κυβέρνηση ακολουθούσε διαφορετική γραμμή, κινδύνευε να βγει βαριά τραυματισμένη από τις ψηφοφορίες και την «ανταρσία» αρκετών βουλευτών. Ο φόβος αυτός, άλλωστε, είχε οδηγήσει στην απόφαση να απέχει η Ν.Δ. από την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Πηγή σημερινός τύπος