Επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη για την καρδιά .

Πείραμα ραδιοχρονολόγησης αποκαλύπτει ότι τα κύτταρα της καρδιάς αναγεννώνται, όπως του εγκεφάλου.

Γράφει ο Αλκιμος

Η νέα αυτή ανακάλυψη των επιστημόνων, διαψεύδει την επικρατούσα αντίληψη ότι η καρδιά δεν μπορεί να αναπαράγει νέα κύτταρα μετά τη γέννηση. Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πλέον τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι νέα κύτταρα καρδιάς δημιουργούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.
.
Πριν λίγα χρόνια, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχει συνεχής αναγέννηση εγκεφαλικών κυττάρων και τώρα φαίνεται πως διαπιστώνεται κάτι ανάλογο για την καρδιά. Αναδύεται έτσι μια άλλη δυναμική και πιο ελπιδοφόρα αντίληψη ότι το ανθρώπινο σώμα έχει πολύ περισσότερες ικανότητες προσαρμογής, αναγέννησης και αυτοθεραπείας από ό,τι νόμιζαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες.
.
Οι ερευνητές, υπό τον.....
Γιόνας Φρίζεν του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, χρησιμοποίησαν μια καινοτομική τεχνική, χρησιμοποιώντας το γνωστό ραδιενεργό άνθρακα-14 για να μετρήσουν την ηλικία των κυττάρων της καρδιάς, σε άτομα που γεννήθηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν γίνονταν ακόμα επιφανειακές δοκιμές ατομικών βομβών, με συνέπεια να υπάρχουν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον οργανισμό. Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι η βιολογική ηλικία των 50 εθελοντών ήταν μεγαλύτερη από τη μέση ηλικία των καρδιακών κυττάρων.
.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα κύτταρα της καρδιάς ανανεώνονται σε ποσοστό 1% ετησίως στην ηλικία των 25 ετών, ρυθμός που πέφτει στο 0,45% στην ηλικία των 75 ετών. Σύμφωνα με τον Φρίζεν, αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν κανείς ζήσει μια μακρά ζωή, δεν προλαβαίνει να ανανεώσει πάνω από τα μισά κύτταρα της καρδιάς του μέχρι να πεθάνει, έτσι κάθε χρονική στιγμή η καρδιά ενός ανθρώπου συνιστά ένα μωσαϊκό παλιών (ήδη από τη γέννηση) και νεότερων (διαφόρων ηλικιών) κυττάρων.
.
Οι επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι και η καρδιά έχει τα δικά της βλαστοκύτταρα, που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για επαναστατικές θεραπείες, μειώνοντας την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις ξένων οργάνων και άλλα εμφυτεύματα.
.
Η μελέτη, που αποτελεί σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες των καρδιοπαθειών, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science".
Alkimos