Ο Μολοσσός Ηπείρου...

5
Γράφει ο Ν. Νικολάου

Μολοσοί είναι η ράτσα των σκύλων που εδώ και αιώνες έχουν αποδείξει ότι είναι και πολύ καλοί φύλακες και πιστοί φίλοι του ανθρώπου. Ο Μολοσσός της Ηπείρου, ήταν μια καθαρά ελληνική φυλή σκύλων που εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, από την Αρχαία ελληνική φυλή των Μολοσσών, στην κλασσική εποχή, άλλα και αργότερα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του στην Ανατολή.
Μυθολογικά τώρα ο Μολοσσός, ήταν ο γιος του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης, καθώς και εγγονός του Αχιλλέα και θεωρείται ο γενάρχης των Μολοσσών της Ηπείρου. Ο Στράβων μας λέει ότι...
οι Μολοσσοί μαζί με τους Χάονες και τους Θεσπρωτούς, ήταν οι διασημότεροι μεταξύ των δεκατεσσάρων Ηπειρώτικων φυλών, οι οποίοι για ένα διάστημα επικράτησαν σε ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου. Οι Μολοσσοί τώρα ήταν ξακουστοί για τους σκύλους τους που ήταν άριστοι φύλακες των αιγοπροβάτων.
Έτσι αυτή η ράτσα προερχόμενη από αυτούς τους σκύλους πήρε το όνομα Μολοσσοί . Τα σκυλιά αυτά είναι μεγαλόσωμα, εκπαιδεύσιμα, κοινωνικότατα και αφοσιωμένα στην αγέλη τους, δηλαδή στα άτομα τα οποία θα θεωρήσουν ότι προστατεύουν. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι υπερ-προστατευτικά στα μικρά παιδιά και μάλιστα δείχνουν την ιδιαίτερη τους αγάπη, σε αυτά. Είναι θα λέγαμε ότι λόγω του ενστίκτου και της αντίληψης την οποία έχει είναι ο ιδανικός φύλακας..
Σήμερα, γίνεται προσπάθεια, μέσα από την διάσωση και αναβίωση, με προσεκτική εκτροφή, να αναβιώσουμε το κύρος της φυλής, σαν μια από τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία των μαστίφ. (σημειωτέον ότι όλες οι φυλές μαστίφ-μολοσσοειδών του κόσμου, προέρχονται αποκλειστικά από τον Μολοσσό της Ηπείρου).
Επίσης γίνεται πραγματικά μια πολύ καλή προσπάθεια στο Facebook από Έλληνες και μη, ώστε να διαδοθεί αλλά και να διασωθεί αυτή η φυλή. Στο facebook ο τίτλος του γκρουπ είναι "Διάδοση και ανάδειξη της Ελληνικής Φυλής Μολοσσός της Ηπείρου" !
(Επίσης , όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ή ακόμα να αγοράσει ένα τέτοιο σκυλί, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό το email: black4akis@gmail.com)
Αναρτήθηκε στο press-gr

Δημοσίευση σχολίου

5Σχόλια
  1. Πολύ ωραίο θέμα αυτή η φυλή είναι ότι καλύτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω ο ίδιος τέτοιο σκυλί. Είναι καταπληκτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SYNXARITIRIA GIA THN ANARTHSH TOY MOLOSSOY THS HPEIROY.EPITELOYS AS MATHOYME SAN ELLHNES, OTI EXOYME ELLHNIKH RATSA SKYLOY KAI MALISTA OTI TA MASTIF EXOYN PROELEYSH APO TON MOLOSSO THS HPEIROY MIAS KAI EINAI H ARXAIOTERH KATAGEGRAMENH RATSA.TA KANE KORSO ,TA ROTWAILER KAI ALLES RATSES EXOYN TIS RIZES TOYS STOYS MOLOSSOYS THS HPEIROY.ETSI APLA GIA NA MATHOYME OTI ,OTAN OI ELLHNES EKANAN EKTROFH SKYLON GIA FYLAXH ,KAPOIOI DEN EIXAN DEI AKOMA SKYLO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδη ασχοληθηκα με την συκγκεκριμενη ρατσα καθαρα για Ιστορικους λογους,μου τραβηξε το ενδιαφερον και την αναζητησα στη Συνχρονη Ελλαδα.Δεν υπαρχουν πολλοι που ασχολουνται και εχουν καθαρα δειγματα ειναι λιγοι και καλοι.Οι ανθρωποι που εχουν φτιαξει αυτη την ομαδα εχουν τρελο μερακι για να αναδειχτει επιτελους και η αρχαια ελληνικη ρατσα.Ετυχε να τους γνωρισω λογο μια συνεργασιας στο internet,οατν ειδα τα σκυλια εντυπωσιαστικα.Περισοτερο ομως μου εκανε εντυπωση η αγαπη που ειχαν για τα σκυλια τους οχι μονο τους μολοσσους γατι εχουν και αλλα σκυλια.Ειναι αληθινοι ζωωφιλοι οχι γιατι πρεπει αλλα γιατι ετσι νιωθουν.Η αγαπη αυτη φαινετε σατ σκυλια τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.molossos.gr/ εχει τα παντα σχετικα με τους μολοσσους ηπειρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου