Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Ο Μολοσσός Ηπείρου...

Γράφει ο Ν. Νικολάου

Μολοσοί είναι η ράτσα των σκύλων που εδώ και αιώνες έχουν αποδείξει ότι είναι και πολύ καλοί φύλακες και πιστοί φίλοι του ανθρώπου. Ο Μολοσσός της Ηπείρου, ήταν μια καθαρά ελληνική φυλή σκύλων που εκτράφηκε και χρησιμοποιήθηκε, από την Αρχαία ελληνική φυλή των Μολοσσών, στην κλασσική εποχή, άλλα και αργότερα, από τον Μέγα Αλέξανδρο, στις εκστρατείες του στην Ανατολή.
Μυθολογικά τώρα ο Μολοσσός, ήταν ο γιος του Νεοπτόλεμου και της Ανδρομάχης, καθώς και εγγονός του Αχιλλέα και θεωρείται ο γενάρχης των Μολοσσών της Ηπείρου. Ο Στράβων μας λέει ότι...
οι Μολοσσοί μαζί με τους Χάονες και τους Θεσπρωτούς, ήταν οι διασημότεροι μεταξύ των δεκατεσσάρων Ηπειρώτικων φυλών, οι οποίοι για ένα διάστημα επικράτησαν σε ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου. Οι Μολοσσοί τώρα ήταν ξακουστοί για τους σκύλους τους που ήταν άριστοι φύλακες των αιγοπροβάτων.
Έτσι αυτή η ράτσα προερχόμενη από αυτούς τους σκύλους πήρε το όνομα Μολοσσοί . Τα σκυλιά αυτά είναι μεγαλόσωμα, εκπαιδεύσιμα, κοινωνικότατα και αφοσιωμένα στην αγέλη τους, δηλαδή στα άτομα τα οποία θα θεωρήσουν ότι προστατεύουν. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι υπερ-προστατευτικά στα μικρά παιδιά και μάλιστα δείχνουν την ιδιαίτερη τους αγάπη, σε αυτά. Είναι θα λέγαμε ότι λόγω του ενστίκτου και της αντίληψης την οποία έχει είναι ο ιδανικός φύλακας..
Σήμερα, γίνεται προσπάθεια, μέσα από την διάσωση και αναβίωση, με προσεκτική εκτροφή, να αναβιώσουμε το κύρος της φυλής, σαν μια από τις πιο αξιόλογες στην κατηγορία των μαστίφ. (σημειωτέον ότι όλες οι φυλές μαστίφ-μολοσσοειδών του κόσμου, προέρχονται αποκλειστικά από τον Μολοσσό της Ηπείρου).
Επίσης γίνεται πραγματικά μια πολύ καλή προσπάθεια στο Facebook από Έλληνες και μη, ώστε να διαδοθεί αλλά και να διασωθεί αυτή η φυλή. Στο facebook ο τίτλος του γκρουπ είναι "Διάδοση και ανάδειξη της Ελληνικής Φυλής Μολοσσός της Ηπείρου" !
(Επίσης , όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ή ακόμα να αγοράσει ένα τέτοιο σκυλί, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτό το email: black4akis@gmail.com)
Αναρτήθηκε στο press-gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.